Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Σε κλίμα πόλωσης και προκλήσεων από τον Μπολσονάρο

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στήριξης του Χαντάτ στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Τρίτη

Copyright 2018 The Associated

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στήριξης του Χαντάτ στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Τρίτη
Την Κυριακή 28 Οκτώβρη πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, με τους δύο μονομάχους να προβάλλουν τις θέσεις τους με ιδιαίτερη ένταση. Ο ακροδεξιός υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος, της συμμαχίας «Η Βραζιλία πάνω απ' όλα - Ο Θεός πάνω από τον καθένα», Ζαΐρ Μπολσονάρο, που εμφανίζεται και ως ο «Τραμπ της Βραζιλίας», προηγείται σταθερά σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με 57 - 58% (στον πρώτο γύρο στις 7 Οκτώβρη είχε 46%) έναντι του υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών (PT), της συμμαχίας «Ο λαός ευτυχισμένος ξανά», Φερνάντο Χαντάτ, με 43% (είχε 29,3%).

Το χαρακτηριστικό αυτής της τελικής φάσης της αντιπαράθεσης είναι οι πολύ προκλητικές δηλώσεις του νοσταλγού της χούντας, πρώην στρατιωτικού Μπολσονάρο. Αν και δεν εμφανίζεται σε ανοιχτές συγκεντρώσεις ή τηλεοπτικά ντιμπέιτ (γιατί, όπως λέει, δεν του το συνιστούν οι γιατροί μετά από τον τραυματισμό του από έναν ψυχασθενή στις 6 Σεπτέμβρη), βγάζει αντικομμουνιστικές κραυγές για «αφανισμό των κόκκινων συμμοριτών», που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις συγκεντρώσεις οπαδών του. Προβάλλει την «κάθαρση» από τη διαφθορά, αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσφορία από τη χρόνια διακυβέρνηση του Κόμματος Εργατών, της οποίας τα σκάνδαλα με μίζες οδήγησαν τον πρώην Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα στη φυλακή εδώ και 7 μήνες, όπως και στο ενδοαστικό ξεκαθάρισμα και την αποπομπή της διαδόχου του, Ντίλμα Ρουσέφ, το Μάη του 2016, όταν κάποια από τα αστικά κόμματα - σύμμαχοί της σταμάτησαν να την στηρίζουν. Ταυτόχρονα, οι διακηρύξεις για «καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της ανομίας», όπου συγκαταλέγονται και κοινωνικά κινήματα, τον εμφανίζουν στα μάτια μικροαστικών στρωμάτων και εργαζομένων ως τον δήθεν «αντισυστημικό» ηγέτη, την «ισχυρή πυγμή που θα βάλει τάξη».

Βασικά όμως, αποτελεί επιλογή τμημάτων της αστικής τάξης, που βλέπουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά τους, μέσα από μια τέτοια επιλογή, στο πλαίσιο και των διεθνών ανταγωνισμών.

Από την άλλη ο Χαντάτ, οικονομολόγος, ακαδημαϊκός, πρώην υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Λούλα, δήμαρχος του Σάο Πάολο και γόνος Λιβανέζων μεταναστών, τον οποίο στον α' γύρο στήριξε και το ΚΚ Βραζιλίας (η βουλευτής του Μανουέλα Ντ' Αβιλα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος), προβάλλει επί της ουσίας την ανάγκη συνέχισης της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Καλεί σε μέτωπο «υπεράσπισης της δημοκρατίας» απέναντι στη «φασιστική απειλή» του Μπολσονάρο και υπόσχεται μια υποτιθέμενη «δίκαιη ανάπτυξη» για όλους, και για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους, στο πνεύμα της «ταξικής συνεργασίας» που προώθησε αποτελεσματικά τη δεκαετία του 2000 ο Λούλα, κερδίζοντας την εύνοια τμημάτων της αστικής τάξης και επιρροή σε λαϊκά στρώματα, με κάποια προγράμματα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας. Τώρα το εγχείρημά του να ξεπεράσει τον λαϊκιστή Μπολσονάρο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Εως τώρα έχει εξασφαλίσει την κριτική υποστήριξη του Σίρο Γκόμες, με 12,5% στον πρώτο γύρο, του Γκιλιέρμε Κάρλος Μπόουλος του Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) με 0,6%, τον οποίο στήριξε και το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα στη συμμαχία «Χωρίς φόβο αλλάζουμε τη Βραζιλία». Το Βραζιλιάνικο ΚΚ έχει καλέσει σε κριτική στήριξη για να ηττηθεί ο Μπολσονάρο, αλλά δηλώνει ότι «θα διατηρήσει τις διαφωνίες με τις κυβερνήσεις του PT, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν περάσει στην εργατική νομοθεσία, τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων». Επίσης, δηλώνει ότι «θα παλεύει μέσα στο λαό για ένα πρόγραμμα που θα απαντά στα λαϊκά συμφέροντα και θα δείχνει προς τη ρήξη με τον καπιταλισμό και στην αναγκαιότητα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού».

Επίσης, η Μαρίνα Σίλβα, του Δικτύου Βιωσιμότητας, με 1% στον πρώτο γύρο ανακοίνωσε τη στήριξη στον υποψήφιο του ΡΤ, όπως και κάποια στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βραζιλίας. Σε κατά συνείδηση ψήφο καλεί ο Ενρίκε Μεϊρέλες, υποψήφιος του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB) του σημερινού Προέδρου Μισέλ Τέμερ (που ανέτρεψε με άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τη Ρουσέφ) και πήρε μόλις 1,2%, ενώ ο κεντροδεξιός Τζεράντο Αλκμίν, με 4,8%, τείνει προς τον Μπολσονάρο.

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και το λαό της Βραζιλίας

Επιστολή αλληλεγγύης προς το ΚΚ Βραζιλίας και το Βραζιλιάνικο ΚΚ απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζοντας τις προκλήσεις Μπολσονάρο. Σε αυτήν σημειώνεται: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές θέσεις που προβάλλει ο υποψήφιος Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Καταγγέλλει αποφασιστικά τις συνεχείς απαράδεκτες προκλήσεις του ενάντια στους κομμουνιστές και όσους αγωνίζονται και ιδιαίτερα το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ντελίριο του Μπολσονάρο ότι "θα σβήσει από το χάρτη τους κόκκινους συμμορίτες".

Ο αντικομμουνισμός αποτελεί πάντα τον προάγγελο γενικότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και το λαό της Βραζιλίας».


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ