Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Προχωρά η «μεταρρύθμιση» στην Υγεία με συγχωνεύσεις και περικοπές

Ικανοποίηση από τους επιχειρηματίες και τους βιομηχάνους, που πλέον θα έχουν αυξημένη εκπροσώπηση στη διοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων

ΒΙΕΝΝΗ.--

Η «μεταρρύθμιση» στον τομέα της Υγείας στην Αυστρία, με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ έως το 2023, εγκρίθηκε την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης (Λαϊκό Κόμμα - «Κόμμα Ελευθερίας»). Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των 21 ασφαλιστικών ταμείων της χώρας σε 5 και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στο Δεκέμβρη, ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2019.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε πως «η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη από το 1960, αλλά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις περιορίζονταν στην εξαγγελία της».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τους βάσιμους φόβους των ασφαλισμένων, ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του «Κόμματος Ελευθερίας», Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία και των «παχυλών αμοιβών» τους. Μέσω των μαζικών περικοπών προσωπικού (σταδιακά έως 30%) θα επιδεινωθούν οι υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, σημειώνουν τα συνδικάτα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστρίας προειδοποιεί πως θα υπάρξουν περικοπές στις παροχές και στον αριθμό των γιατρών. Επίσης αναφέρει πως η σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Τα σχέδια ανταποκρίνονται μόνο στις πάγιες επιθυμίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων», καταγγέλλει το Εργατικό Επιμελητήριο Αυστρίας. Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις εκτελεστικές επιτροπές των Περιφερειακών Ταμείων Υγείας (GKK) είχαν πλειοψηφία. Στο εξής θα εκπροσωπούνται «ισότιμα» και οι εργοδότες. «Οι εργοδότες αναλαμβάνουν τον έλεγχο στο αυστριακό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας (ΟGK) και στο Ιδρυμα Ασφάλισης Συντάξεων (PVA)», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει επιδείνωση για τον ασφαλισμένο, επειδή οι επιχειρήσεις νοιάζονται για το κέρδος των ιδιωτικών δομών Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και για περικοπές για τους ασφαλισμένους ώστε να είναι οι υπάλληλοί τους πιο φθηνοί (μη μισθολογικό κόστος)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ