Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Ρωσία καταγγέλλει επίθεση σε βάση της από τις ΗΠΑ

Συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Γερμανίας - Γαλλίας το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη

Οι ρωσο-αμερικανικές αντιπαραθέσεις στη Συρία εξακολουθούν να οξύνονται σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι πιέσεις και οι ενδείξεις για δρομολόγηση «πολιτικής λύσης» με φόντο την αναδιανομή της μεγάλης «πίτας» της ανοικοδόμησης και το ξαναμοίρασμα των αγορών, των πηγών και οδών Ενέργειας.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, ανακοίνωσε την πρώτη, επιβεβαιωμένη (από το ρωσικό στρατό) απόπειρα για επίθεση των ΗΠΑ στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια της Συρίας, αποφεύγοντας να την προσδιορίσει χρονικά. Οπως εξήγησε, χρησιμοποιήθηκαν 13 τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) που πέταξαν σε σχηματισμό μάχης κατευθυνόμενα από αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου «P-8 Poseidon». Και τα 13 τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου πριν προλάβουν να πλησιάσουν τη βάση. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να τη χαρακτηρίζει «πολύ ανησυχητική», μην αποκλείοντας να συζητηθεί κατά τη δεύτερη (μετά τον περασμένο Ιούλη) συνάντηση των Προέδρων Τραμπ και Πούτιν στις 11/11 στο Παρίσι. Η απροκάλυπτη απόπειρα επίθεσης των ΗΠΑ κατά ρωσικών δυνάμεων στη Συρία σχολιάστηκε παράλληλα και από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ αφενός πως «έχουν καταλάβει ντε φάκτο τμήμα της νότιας Συρίας» κοντά στο Αλ Τανφ και αφετέρου πως στη βορειοανατολική Συρία «φλερτάρουν με κουρδικές ομάδες αυτονομιστών».

Στο φόντο της ρωσο-αμερικανικής γεωπολιτικής κόντρας, είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Οκτώβρη η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Εκτός από τον Ερντογάν, στη συνάντηση συμμετέχουν ο Βλ. Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, η Α. Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, και ο Ε. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας. Επί τάπητος θα τεθούν μεταξύ άλλων οι δυνατότητες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα εξυπηρετήσει τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις τερματίζοντας τις προσφυγικές ροές και θα θέσει κάποιες βάσεις για τη μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας. Η απουσία των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή. Τούρκοι αξιωματούχοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν την απουσία των ΗΠΑ από την Κωνσταντινούπολη εξήγησαν πως επιδιώχθηκε επειδή η Ουάσιγκτον «έχει άμεσο συμφέρον» επί του συριακού εδάφους, ενώ Γαλλία και Γερμανία τάχα «επιθυμούν τερματισμό των προσφυγικών ροών» και προωθούν «ανθρωπιστικές πλευρές» της κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ