Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Καθημερινή δράση για να γίνει η επιτυχία της υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Παρουσίαση της αγωνιστικής δράσης που ξεδιπλώνεται στους κλάδους του Τύπου - Χάρτου και των Κατασκευών

Με τη διεκδίκηση ΣΣΕ συνδέουν τη μάχη της απεργίας οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ (φωτ. από παλιότερη στάση εργασίας)
Με τη διεκδίκηση ΣΣΕ συνδέουν τη μάχη της απεργίας οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ (φωτ. από παλιότερη στάση εργασίας)
Καθημερινή δράση για την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη σχεδιάζουν και υλοποιούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ενιαία εργατική απάντηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, συνελεύσεις και συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν μάχη για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, για να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Η προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, όπου απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για κήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, καλώντας ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους... «να περιμένουν», ήρθε να αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που ήταν από την αρχή γνωστό: Η υπόθεση της οργάνωσης και της επιτυχίας της απεργίας στις 8 Νοέμβρη βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων τους.

Πλευρές των πρωτοβουλιών που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά την απεργιακή μάχη αποτυπώνει σ' αυτό το φύλλο ο «Ριζοσπάστης», παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες που ξεδιπλώνονται στους κλάδους του Τύπου - Χάρτου και των Κατασκευών.

Τύπος - Χαρτί: Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας και την άνοδο της οργάνωσης


Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έχουν ριχτεί η Ομοσπονδία και Συνδικάτα στον κλάδο Τύπου - Χάρτου.

Το ξεκίνημα αυτής της μάχης για την απεργία συνέπεσε με την απόφαση της Ομοσπονδίας να αναπτύξει δράσεις για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μια από αυτές ήταν η οργάνωση βδομάδας δράσης στις αρχές του Οκτώβρη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και αμέσως ξεκίνησε παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, φροντίζοντας παράλληλα να συνδέει αυτήν τη μάχη με τις παρεμβάσεις που κάνει για ζητήματα στον κλάδο.

Διαμόρφωσε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκοντας να γίνονται συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, στα διαλείμματα ή με σταμάτημα της παραγωγής, ανά τμήμα ή συνολικά. Μέχρι τώρα έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια «ΤΥΠΟΤΡΑΣΤ», «Βλάχος», «Λύκος», «News Press Hold», «Καμπύλη», «Αφοι Δάρα», στο τυπογραφείο της «First Data». Θετικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση των εργαζομένων στον «Βλάχο» να καθορίσουν πρόγραμμα παρεμβάσεων μαζί με τη Σωματειακή Επιτροπή τους στα άλλα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης Κορωπίου, αναδεικνύοντας την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία.

Για την προπαγάνδιση της απεργίας και την περαιτέρω οργάνωση των εργαζομένων, το Συνδικάτο έχει βγάλει αφίσα και σχετική ανακοίνωση, ενώ αξιοποιεί και την εφημερίδα του, η οποία αναφέρεται σε ζητήματα όπως εργατικά «ατυχήματα», υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, πιθανή εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργατικές οικογένειες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μαζί με την Ομοσπονδία έχουν στείλει επιστολές στις εργοδοτικές οργανώσεις ζητώντας τους να ξεκινήσουν συναντήσεις με αντικείμενο την υπογραφή ΣΣΕ. Βάση της πρότασης του Συνδικάτου είναι η τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ, του 2009. Ηδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ στις 25 Οκτώβρη. Αλλες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας και ο Σύλλογος Μεταξοτυπίας, απορρίπτουν την πρόταση για συναντήσεις με προσχήματα, όπως ότι δεν είναι αρμόδιες να μιλήσουν για αυτό το θέμα ή ότι η μεταξοτυπία δεν ανήκει στον συγκεκριμένο κλάδο.

Μπροστά και στην απεργία, το Συνδικάτο αναπτύσσει κι άλλες δράσεις που συνδέονται με τη διαρκή προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου. Οι δράσεις αυτές αφορούν από οξυμένα προβλήματα όπως η εξόρμηση στο εργοστάσιο ΜΕΓΑ για τα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν σε αυτό αλλά και την προσπάθεια της εργοδοσίας να μην τα δηλώνει ως τέτοια, μέχρι πρωτοβουλίες όπως η έκθεση γελοιογραφίας που οργανώνει στις 19 Νοέμβρη, με τίτλο «Και στον ίδρο το δικό, γίνε εσύ τ' αφεντικό», για να αναδείξει και με αυτόν τον τρόπο την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς αλλά και την ανάγκη οργάνωσης των εργατών.

Στην ίδια κατεύθυνση, το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας έκανε στις 6 Οκτώβρη, μαζί με την Ομοσπονδία, εκδήλωση με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Αντίστοιχα, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων έκανε περιοδεία στο πρακτορείο «Αργος», όπου έγινε εκτενής συζήτηση με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η απασχόληση μέσω εργολαβικών εταιρειών, που αξιοποιείται από την εργοδοσία ως μοχλός για το μεγαλύτερο χτύπημα των δικαιωμάτων.

Κατασκευές: Απεργιακές αποφάσεις και αγωνιστική δράση

Στον κλάδο των Κατασκευών, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για την κήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη, τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της συνεδριάζουν, αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και κυρίως σχεδιάζουν τη δράση τους ώστε να συμβάλουν στην επιτυχία της.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δίνει με την προετοιμασία της απεργίας συνέχεια στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που έχει ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά. Η προσπάθεια αυτή είχε αποτέλεσμα να υπογραφούν τρεις εργοταξιακές Συμβάσεις, με τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Το Συνδικάτο δεν παραλείπει να συζητά με τους εργαζόμενους πώς οι «μικρές νίκες» που είχαν φωτίζουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και τους καλεί ακόμα πιο αποφασιστικά να πάρουν στα χέρια τους τη διεκδίκησή της, δίνοντας απάντηση και στην κοροϊδία της κυβέρνησης για τη δήθεν «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων».

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ έχουν αποφασίσει με Γενική τους Συνέλευση να διεκδικήσουν και αυτοί την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης. Μπροστά στην απεργία και στο πλαίσιο του αγώνα για τη Σύμβαση, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας την Τρίτη στο συγκεκριμένο χώρο (11 π.μ. - 1 μ.μ.), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει νέα συνέλευση.

Αντίστοιχα, στάσεις εργασίας και συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί στο εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και στα έργα ανακατασκευής του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι εξορμήσεις σε μικρούς χώρους δουλειάς, σε γιαπιά και έργα ανακαινίσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας, ενώ το δικό τους πρόγραμμα εξορμήσεων και συσκέψεων έχουν διαμορφώσει και τα παραρτήματα του Συνδικάτου.

Στους δεσμούς με τους εργαζόμενους του κλάδου συνέβαλε και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση γιορτής για τα παιδιά, που αγκαλιάστηκε από πολλές οικογένειες.

Στον προγραμματισμό του το Συνδικάτο έχει συμπεριλάβει την οργάνωση Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή 4/11 (10 π.μ. στα γραφεία του), θέτοντας στόχους για αυξημένη συμμετοχή και κορυφώνοντας με τον τρόπο αυτό την προετοιμασία της απεργίας.

Η σταθερή παρέμβαση του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, τη στιγμή που η σχετική ανάκαμψη στον κλάδο συνοδεύεται από χαμηλά μεροκάματα, καταστρατήγηση του ωραρίου, λειψά μέτρα προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, έχει διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να εκφραστούν αγωνιστικές διαθέσεις, που θα μετρηθούν και με τη συμμετοχή στην απεργία.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο έχει σχεδιάσει εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, τόσο στην πόλη όσο και στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Στο σχέδιο για πλατύ άνοιγμα περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα εργοτάξια της περιοχής, όπως το εργοτάξιο της κατασκευής του σιδηρόδρομου, του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, το εργοτάξιο κατασκευής μεγάλου πολυκαταστήματος και της ανακατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας. Παράλληλα, το Συνδικάτο δεν λείπει από τα εργοτάξια μικρότερης κλίμακας, τη συμβατική οικοδομή και τις ανακατασκευές κτιρίων στην πόλη, μεταφέροντας παντού το απεργιακό κάλεσμα. Η δραστηριότητα για την προετοιμασία της απεργίας αποτυπώνεται ήδη στο μητρώο του Συνδικάτου, με νέες εγγραφές εργαζομένων, ενώ φέρνει στο προσκήνιο και προβλήματα που υπάρχουν σε χώρους δουλειάς, όπως περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας, για τις οποίες το Συνδικάτο έχει παρέμβει και έχει επιβάλει την καταβολή των δεδουλευμένων.

Θετική ανταπόκριση συναντά το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου στις εξορμήσεις και τις περιοδείες που έχει ήδη ξεκινήσει, στα εργοτάξια και τις οικοδομές. Μέσα σε τέσσερις μέρες το Συνδικάτο μέτρησε 22 νέες εγγραφές, κυρίως νέων σε ηλικία εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών. Η εντατικοποίηση, με τα ατελείωτα ωράρια και τη δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα, είναι από τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Στο έδαφος αυτό, το Συνδικάτο συζητά για την ανάγκη συμμετοχής στην απεργία και τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, ενώ στις 25/10 θα γίνει Γενική Συνέλευση με θέμα την προετοιμασία της απεργίας. Εκτός από την παρουσία του στους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο ανοίγει καθημερινά τα γραφεία του. Από αυτά πέρασαν τις προηγούμενες μέρες περίπου 250 εργαζόμενοι, με αφορμή και τις διαδικασίες για το εποχικό επίδομα οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, και συζήτησαν με τα μέλη του Συνδικάτου για την απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ