Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες επικίνδυνες εντάσεις από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Στη Βουλή των Σκοπίων συνεχίζεται το παζάρι για την προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών

Οι διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη, άσχετα με την έκβαση των παζαριών της κυβέρνησης στη Βουλή...
Οι διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη, άσχετα με την έκβαση των παζαριών της κυβέρνησης στη Βουλή...
Με απειλές, υποσχέσεις, εκβιασμούς αλλά και με προβλέψεις για ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις πιέσεις στην ΠΓΔΜ, σε μία λυσσαλέα προσπάθεια να υλοποιήσουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς ώστε να μειώσουν ή και να σταματήσουν την εκεί γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών. Σε αυτούς εντάσσεται και η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα (το δημοψήφισμα για την οποία είχε μόλις 37% συμμετοχή) και τώρα έχει ξεκινήσει το μεγάλο παζάρι στη Βουλή για την προώθηση των προβλεπόμενων συνταγματικών αλλαγών. Και με αυτήν τη συμφωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει το ρόλο του σημαιοφόρου του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου στην περιοχή, ενώ και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας του, πρωτοστατεί στην ένταξη στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμφανίζοντάς την ως μονόδρομο για το λαό, που θα τον οδηγήσει δήθεν στην ευημερία.

Στο ίδιο πλαίσιο, της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», εντάσσονται και το παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, με τα σενάρια για ανταλλαγή εδαφών, η επικείμενη κατάργηση συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου από τον επόμενο χρόνο, τα σχέδια που επανέρχονται για «μεγάλη Αλβανία». Αν κανείς προσθέσει την πόλωση στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τις προειδοποιήσεις από την ηγεσία στον σερβικό θύλακα και τον επανεκλεγμένο Μίλοραντ Ντόντικ, με φιλορωσικές θέσεις, σε μουσουλμάνους και Κροάτες, ότι θα προχωρήσει σε απόσχιση αν αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο, διαπιστώνει με σιγουριά ότι στην περιοχή των Βαλκανίων μαζεύεται ξανά πολύ εύφλεκτο υλικό.

Απειλές πολέμου και εκβιασμοί

Η δήλωση εξάλλου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την προηγούμενη βδομάδα, είναι χαρακτηριστική: «Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990 (...) Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις στην περιοχή (...) Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτήν την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτήν την περιοχή, όπως το είδαμε τη δεκαετία του '90 (...) Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά».

Βέβαια, ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, που συνέβαλε μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, που μακέλεψε τους λαούς της, συνεχίζει να αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα. Εμφανίζει ως μέσο δήθεν της εξασφάλισης της ειρήνης στα Βαλκάνια την «ευρωατλαντική ολοκλήρωσή» τους, όταν ακριβώς αυτή η διαδικασία είναι που πυροδοτεί περαιτέρω τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, όταν είναι αυτή που αντικειμενικά προκαλεί νέες επικίνδυνες εντάσεις.

Πάντως, δεν είναι καθόλου τυχαίος και ο σχολιασμός του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γι' αυτά που είπε ο Γιούνκερ. Η δήλωση μάλιστα έγινε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, όπου διαβεβαίωνε για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τη διάθεση για «καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς να ενταχθεί σε αυτό». Είπε ο Σέρβος Πρόεδρος: «Μπορεί να ήταν υπερβολικός στην έκφρασή του (σ.σ. ο πρόεδρος της Κομισιόν), αλλά και πάλι δεν θα το απέκλεια».

Επίσης, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, από τη Σερβία, όπου βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη, όπου επιχείρησε να ξεπλύνει τη ΝΑΤΟική επέμβαση και συμμετείχε σε πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση «Πολιτικής Προστασίας» (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η μεγαλύτερη αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια), δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στη Σερβία μέσω Σκοπίων, λέγοντας ότι «η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος» και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική οδός, δεν υπάρχει σχέδιο Β».

Οι διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ έχουν προγραμματιστεί

Το βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα ή την έκβαση που θα έχουν τα παζάρια στη Βουλή των Σκοπίων και τα «μαγειρέματα» της κυβέρνησης Ζάεφ (ώστε να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων της 120μελούς Βουλής) για τις συνταγματικές αλλαγές, μεσοβδόμαδα αποφασίστηκε να ξεκινήσει και επίσημα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Οκτώβρη η διαπραγμάτευση ένταξης των Σκοπίων από πολυμελή αντιπροσωπεία της χώρας με επικεφαλής τον εθνικό συντονιστή στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι.

Διαρκές παζάρι

Οι έντονες διεργασίες, οι ζυμώσεις και τα παρασκηνιακά παζάρια ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, και τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE ήταν έως το τέλος της βδομάδας ασταμάτητα, διαμορφώνοντας ένα ρευστό σκηνικό. Προς το τέλος της βδομάδας έδιναν και έπαιρναν οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κυρίως από αλβανόφωνα ΜΜΕ των Σκοπίων, πως ο Ζάεφ έχει «στο χέρι» τις απαραίτητες ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης και ότι «είναι εφικτή» τις επόμενες μέρες η έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο.

Ρόλο επιπρόσθετου μοχλού πίεσης ανέλαβε αυτήν τη βδομάδα και το υπουργείο Εσωτερικών, που ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με τις «απειλές και εκβιασμούς» που δέχονται βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι φέρεται πως θέλουν να αγνοήσουν την κομματική γραμμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τις επόμενες μέρες τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Οι διαψεύσεις της αντιπολίτευσης και η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE ότι οι βουλευτές του κόμματος παραμένουν «συνεπείς» στην κομματική γραμμή δεν φάνηκαν αρκετές για να σταματήσουν ούτε την έντονη φημολογία ούτε και τις πυρετώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να καλλιεργηθεί «σκηνικό εθνικής ενότητας» και «συναίνεσης». Οι εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης στα Σκόπια να παζαρέψει ή να εκβιάσει τις 10 - 11 ψήφους που χρειάζεται για να πετύχει την πλειοψηφία των 2/3 (80 στους 120 βουλευτές) φάνηκε να μαρτυρούν πως τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα έντονης πόλωσης που διαμορφώνεται στα Σκόπια επιχειρεί παράλληλα να εγκλωβίσει το λαό της μικρής χώρας στα ψευτοδιλήμματα των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης. Εάν θα ευοδωθούν οι προσδοκίες του Ζάεφ θα φανεί από τη Δευτέρα, όταν θα ξεκινήσει στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η πρώτη κρίσιμη συζήτηση σε σχέση με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές. Η συζήτηση στη Βουλή μπορεί να κρατήσει έως 10 μέρες και χρειάζεται η κρίσιμη πλειοψηφία των 2/3, όπως αναφέραμε. Εάν εγκριθεί η κυβερνητική πρόταση, τότε το επόμενο στάδιο αφορά τη συζήτηση και έγκριση σε συγκεκριμένες τροπολογίες που απαιτούν απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει άνετα ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία υπερψήφισης των τροπολογιών, αυτές κατατίθενται σε δημόσια διαβούλευση και επανέρχονται στο Κοινοβούλιο για την τελική ψηφοφορία, όπου και πάλι χρειάζονται τουλάχιστον 80 ψήφοι υπέρ.

Είναι εντούτοις φανερό πως εάν δεν υπάρξει τις επόμενες μέρες η πλειοψηφία των 2/3, τότε ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, τις οποίες δεν επιθυμούν τη δεδομένη στιγμή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μεταξύ άλλων διότι μία τέτοια πιθανότητα αναμένεται να «πάει πίσω» τους αρχικούς σχεδιασμούς τόσο στα Σκόπια, όσο και στην Αθήνα, όπου η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή, με δεδομένες τις έντονες διεργασίες και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει, ενώ υπάρχουν και βουλευτές του που θα την στηρίξουν.

Αιχμές κατά της Ρωσίας

Στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία εντάσσεται και πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφέρεται στις έντονες δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με επίκεντρο τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο κατονομάζει ως τον «άνθρωπο του Κρεμλίνου στην Ελλάδα», που χρηματοδοτούσε διάφορους παράγοντες με στόχο την επικράτηση της αποχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ και την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ανοιχτά και στο «κατόρθωμα» του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλώντας αρνητικές εξελίξεις και εντάσεις στις ρωσο-ελληνικές διπλωματικές σχέσεις. Διόλου τυχαίο επίσης δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως το ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί αυτές τις μέρες, κατά τις οποίες, ανάμεσα στα άλλα, προετοιμάζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, πιθανώς στις αρχές του Δεκέμβρη, στη Μόσχα.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ