Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αλλαγές στα προγράμματα Ιστορίας

Η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), που αφορά τις αλλαγές στα νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας, παραδόθηκε χτες στον υπουργό Παιδείας. Οπως προκύπτει από τα περιεχόμενα και τους θεματικούς φακέλους ανά τάξη που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν εγκαταλείπεται η αντίληψη που διέπει την αρχική πρόταση, η οποία - με βάση υπαρκτά προβλήματα στο πώς διδάσκεται η Ιστορία σήμερα - οδηγεί τελικά στον κατακερματισμό της ιστορικής γνώσης, δεν απαντά στην ανάγκη να αποκτήσει ο μαθητής ενιαίο κριτήριο ερμηνείας της Ιστορίας.

Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, ο μαθητής καλείται ουσιαστικά να χτίσει τη δική του υποκειμενική αλήθεια και σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει π.χ. η εισαγωγή της οικογενειακής - τοπικής ιστορίας, που γίνεται κύριο διδακτικό αντικείμενο στη Γ' και Δ' Δημοτικού και συμπληρωματικά και στις υπόλοιπες. Ετσι, στη Γ' Δημοτικού οι μαθητές θα διδάσκονται «Μυθολογία και οικογενειακή ιστορία» και στη Δ' τάξη «Τοπική και Αρχαία Ιστορία». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του μαθήματος για τις υπόλοιπες τάξεις, έχει ως εξής: «Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία» στην Ε' Δημοτικού, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» στη Στ' Δημοτικού, «Αρχαία Ιστορία» (από την προϊστορική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα) στην Α' Γυμνασίου, «Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία» στη Β' Γυμνασίου, «16ος - 19ος αιώνας» (ελληνική, βαλκανική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια) στη Γ' Γυμνασίου και «Τέλος 19ου και 20ός αιώνας» (ελληνική, βαλκανική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια) στην Α' Λυκείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, παραμένει η χρονολογική κατανομή στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με το σχήμα Αρχαιότητα - Μεσαίωνας - Νεότερη Εποχή - Σύγχρονη Εποχή να επαναλαμβάνεται. Οπως ανακοινώθηκε, τα Προγράμματα Σπουδών θα συμπληρωθούν με εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία και υπόλοιποι θεματικοί φάκελοι). Αυτό θα εκπονηθεί στο πλαίσιο προγράμματος που ξεκινάει άμεσα, στο οποίο θα συμπεριληφθούν προγράμματα και υλικά της Β' και της Γ' Λυκείου, ενώ τα βιβλία του Δημοτικού θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβρη του 2019.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τι γνωρίζει ο Ιβάν που δεν γνωρίζει ο Τζόνι...»(2017-11-22 00:00:00.0)
«Click... στην Ιστορία» με κινητά(2012-01-17 00:00:00.0)
Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος(2002-08-30 00:00:00.0)
Γνωρίζοντας το βυζαντινό πολιτισμό(2000-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ