Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ολοι οι φοιτητές στο δρόμο 1 και 8 Νοέμβρη

«

Βγαίνουμε μπροστά για τις δικές μας ανάγκες στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή!» τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων την 1η Νοέμβρη, σε φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη, τη μέρα πανελλαδικής απεργίας, και σε άλλες δράσεις. Στο κάλεσμά του το ΜΑΣ τονίζει τα εξής:

«Ολοι μαζί έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Με τους συλλόγους μας είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα, την αλληλεγγύη, το συντονισμό των συλλόγων μας, την ενότητα με τους εργαζόμενους. Μέσα από τους συλλόγους μας κερδίσαμε πέρσι να αυξηθούν οι μετεγγραφέντες, να πάρουμε βιβλία, να επανέλθει η σίτιση στις εστίες, να καθυστερήσουμε τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, να "ζωντανέψουμε" τις σχολές μας, να γνωρίσουμε τι συμβαίνει στο επάγγελμά μας.

Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει κάνει την κοροϊδία επάγγελμα! Δεν περιμένουμε λύσεις από όσους ευθύνονται για τα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον μας! Τα "μνημόνια φεύγουν" αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι "κόφτες δαπανών" στην Παιδεία παραμένουν εδώ!


Μαζί μπορούμε να πάμε κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοφορούν πάνω στα τσακισμένα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Το τρένο της "δίκαιης ανάπτυξης" έρχεται αλλά με καύσιμο τους μισθούς, τα ωράρια των νέων εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Ερευνας! Η ανάπτυξη των τραπεζών βασίζεται στους πλειστηριασμούς 50.000 λαϊκών κατοικιών!

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

Η κυβέρνηση βήμα βήμα αλλάζει το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη μεγαλύτερη σύνδεση των σχολών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οδηγώντας στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών. Σειρά έχει η Θεσσαλία, η Στερεά, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Αθήνας. Με το νέο σχέδιο νόμου:

 • Διευρύνεται η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων που υπονομεύει την εργασιακή μας προοπτική. Απόφοιτοι με πτυχία διαφορετικών "ταχυτήτων", 2ετή, 4ετή, 5ετή στο ίδιο αντικείμενο, με διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών οι οποίοι αναγκάζονται να κυνηγάνε πανάκριβες πιστοποιήσεις και τελικά να "επιβιώνει" ο πιο φθηνός, συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.
 • Παγιώνονται η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Με τα ιδρύματα να στρέφονται ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λειτουργία, στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, της έρευνας, της φοιτητικής μέριμνας. Η ίδρυση νέων τμημάτων, χωρίς επιπλέον πόρους, προσωπικό και υποδομές, θα γιγαντώσει τα προβλήματα.
 • Διαμορφώνεται ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών και αποφοίτων που το πτυχίο τους δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα, χωρίς δικαίωμα ισοτίμησής του με κάποιο νέο τμήμα. Ο σχηματισμός τμημάτων κατά παραγγελία των επιχειρηματιών οδηγεί στο κλείσιμο τμημάτων, στις συγχωνεύσεις σε τμήματα - φρανκενστάιν, χωρίς συνάφεια μεταξύ τους, στην πολυδιάσπαση αντικειμένων και τίτλων σπουδών.

Η κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου τα μαθήματα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, οι έκτακτοι καθηγητές μειώθηκαν στο 1/3, περικόπτονται μαθήματα και πρακτικές από το πρόγραμμα σπουδών, κάνει σκόνη την προπαγάνδα της κυβέρνησης για "αναβάθμιση" των σπουδών μας.

Καμία αναμονή! Πρωταγωνιστές εμείς για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Με τη συμμετοχή μας στους συλλόγους, στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Αυτήν τη δύναμη φοβούνται όσοι τσακίζουν τα δικαιώματά μας. Γι' αυτό καταστέλλουν, συκοφαντούν και διώκουν όποιον αγωνίζεται!

Με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου ανοίγουν το δρόμο στην ποινικοποίηση των φοιτητικών διεκδικήσεων. Οι κινητοποιήσεις και καταλήψεις που αποφασίζουν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι φοιτητές βαφτίζονται ποινικό αδίκημα. Ενώ η πραγματική "ανομία" μέσα και έξω από τις σχολές, η διαπλοκή ιδρυμάτων - εταιρειών, οι ναρκέμποροι, τα ρουσφέτια μένουν στο απυρόβλητο.

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Απαιτούμε:

 • Ενα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, στα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
 • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους. Εκτακτο στεγαστικό επίδομα για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν χωράνε στις εστίες.
 • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
 • Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Προχωράμε σε:

 • Μεγάλα συλλαλητήρια των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων την 1η Νοέμβρη. Στην Αθήνα στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια.
 • Φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.
 • Διήμερο αγωνιστικής δράσης για τη φοιτητική μέριμνα 22 - 23/10. Στις 23/10 κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.
 • Κινητοποίηση στις 10/10 στην Ευελπίδων, όπου δικάζονται οι δύο αγωνιστές φοιτητές που συνελήφθησαν στην αντιπολεμική κινητοποίηση στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν.
 • Κινητοποιήσεις σε διοικήσεις σχολών για τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονες σπουδές, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!(11/12/2019)
Αποφασιστικός συντονισμός και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων(22/10/2019)
Εξελίξεις γύρω από το θέμα της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας(7/3/2018)
Κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη(23/2/2018)
Διαδηλώνουν στους δρόμους στις 7 Νοέμβρη(1/11/2017)
Να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου(8/6/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org