Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μη χαθεί η εξισωτική από κανέναν δικαιούχο μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο

Με «μέσους όρους» επενδύσεων και εισοδήματος η κυβέρνηση επανασχεδιάζει τις μειονεκτικές περιοχές χτυπώντας αυτοαπασχολούμενους αγρότες και κτηνοτρόφους

Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας χάνουν την εξισωτική αποζημίωση, επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών και τον επανακαθορισμό των δικαιούχων, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρη σχεδόν η Θεσσαλία απεντάσσεται από τις μειονεκτικές.

Εκφράζοντας την αγανάκτηση των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση και απαιτούν η εξισωτική αποζημίωση να δίνεται με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οριζόντια κριτήρια που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαστρωμάτωση

Στην ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν:

«Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα στην παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος, μικρότερο εισόδημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους, καθώς έχουν λιγότερη παραγωγή, προβλήματα άρδευσης, και αφορά επίσης χιλιάδες εκτάρια βοσκοτόπων. Στην ουσία πρόκειται για ψίχουλα (το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ / στρέμμα ετησίως) που δεν καλύπτουν τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε αυτές τις περιοχές.

Η επαναχάραξη, που γίνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, με την "επιστημονική" υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως στόχο να αποδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική "έφερε την ανάπτυξη" της υπαίθρου σε κάποιες περιοχές που απεντάσσονται και ότι αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα ξηρασίας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται οριζόντια βασικά δύο κριτήρια, οι μέσοι όροι επενδύσεων και εισοδημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαστρωμάτωση που χαρακτηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι φυσικό επόμενο, μετά από δεκαετίες εφαρμογής της ΚΑΠ και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν σε μεγαλοαγρότες και μεταποιητές, να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα των καπιταλιστών αγροτών και ανισόμετρα από περιοχή σε περιοχή να ανεβαίνουν οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών.

Αυτό το σύστημα, που στηρίζεται σε μέσους όρους επενδύσεων και εισοδήματος, είναι άδικο και πάντα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε δήμο και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Ετσι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, όπου ο κάμπος "διψάει", βγαίνει στο σύνολό της εκτός εξισωτικής, με το σκεπτικό ότι "μέσω των επενδύσεων" έχει εκλείψει το πρόβλημα της ξηρασίας και ότι "ήρθε η ανάπτυξη". Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξαναμοιράζει τα ψίχουλα της εξισωτικής ανάμεσα σε περιοχές, άλλες τις εντάσσει εξ ολοκλήρου στις μειονεκτικές περιοχές και άλλες τις πετσοκόβει, προωθώντας και το διαχωρισμό των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων με τοπικιστικά κριτήρια».

Κάλεσμα συσπείρωσης και μαχητικής διεκδίκησης

«Δεν θα επιτρέψουμε την κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων συναδέλφων μας που ζουν και εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε μειονεκτικά χωριά της περιοχής», τονίζουν οι Ενωτικές Αγροτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και απαιτούν:

-- Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.

-- Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

Απευθύνουν κάλεσμα «στους συναδέλφους των μειονεκτικών περιοχών να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και τις Ενωτικές Ομοσπονδίες, ώστε το επόμενο διάστημα να διεκδικήσουμε μαχητικά να μη χαθεί η εξισωτική αποζημίωση από κανέναν δικαιούχο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ