Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφη δράση και πλατύ άνοιγμα για την απεργία στις 8 Νοέμβρη

Ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη που οργάνωσε στην Αθήνα στις 5/10 η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»
Από τη συνδικαλιστική σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»
Ψηλά βάζουν τον πήχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο να δοθεί μαζική και συντονισμένη απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής, που έγινε την περασμένη Παρασκευή μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποτυπώθηκε το πνεύμα με το οποίο τα σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους με αυτό το περιεχόμενο: Με πρωτοβουλίες που αξιοποιούν όλες τις μορφές, από τη σύσκεψη και τη Γενική Συνέλευση μέχρι την κινητοποίηση για οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, βάζουν στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα πλατιά στους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Με γνώμονα την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την απεργία σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, απευθύνονται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ανεξάρτητα από το συσχετισμό που καταγράφεται σε αυτές. Με βάση το ανοιχτό μέτωπο με τον εκφυλισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, συνδυάζουν τη συζήτηση για την απεργία με το κάλεσμα σε κάθε τίμιο εργαζόμενο και συνδικαλιστή να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις που θέλουν τα συνδικάτα μηχανισμούς που θα στηρίζουν τις καρέκλες των εργοδοτικών συνδικαλιστών, διευκολύνοντας την επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοσίας.


«Η απεργία στις 8 Νοέμβρη έχει το χαρακτήρα της απεργιακής απάντησης στη νέα επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το πολιτικό τους προσωπικό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς», τόνισε στην εισήγησή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας πως «αυτή η απεργία είναι μορφή συσπείρωσης όσων είναι όρθιοι, όσων καταλαβαίνουν ότι χωρίς ταξικό αγώνα δεν υπάρχει διέξοδος στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η εργατική τάξη».

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών που πήραν το λόγο στη σύσκεψη, μέσα από τις οποίες συνοψίζονται πλευρές αυτής της πολύμορφης δράσης των σωματείων.

Μάχη κόντρα στον εκφυλισμό και τη νοθεία

Στα φαινόμενα εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, που εκφράζονται με τη νοθεία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και με την άμεση ανάμειξη της εργοδοσίας και της αστυνομίας στις διαδικασίες του, αναφέρθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. «Είναι μια διαδικασία που σκοπό έχει να θωρακίσει τις πλειοψηφίες για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική ειρήνη», σημείωσε. Κάλεσε τα σωματεία να καταγγέλλουν κάθε κρούσμα, ενώ όσον αφορά τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού διαμήνυσε πως «συνέδριο της ΓΣΕΕ χωρίς Εργατικά Κέντρα, όπως της Λαμίας και της Πάτρας, με εργοδότες ανάμεσα στους εργαζόμενους να ξεχάσουν ότι μπορεί να γίνει».

Για το μπαράζ αρχαιρεσιών σε «σωματεία», κυρίως σε σούπερ μάρκετ, που βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της εργοδοσίας και λειτουργούν ως μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τη ΓΣΕΕ, μίλησε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μετέφερε τη μάχη που δίνουν οι δυνάμεις του Συλλόγου να δώσουν με το «παρών» τους σε αυτές τις διαδικασίες τη δυνατότητα στους συναδέλφους τους να μη συρθούν πίσω από τα σχέδια των εργοδοτών τους. Φέρνοντας το παράδειγμα του επιχειρησιακού σωματείου στον «Σκλαβενίτη», σταχυολόγησε τοποθετήσεις στελεχών της επιχείρησης και υποψηφίων στις αρχαιρεσίες που μίλησαν στους εργαζόμενους για την «ταξική ειρήνη», ενώ τους συμβούλευσαν πως δεν πρέπει να «δαιμονοποιούν» το κέρδος...

Απεργία που δίνει συνέχεια στη διεκδίκηση ΣΣΕ

Στο κομβικό αίτημα των συνδικάτων, και μπροστά στην απεργία, για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Βασίλης Σταμούλης. Η Ομοσπονδία, όπως εξήγησε, επαναφέρει το αίτημα στις εργοδοτικές οργανώσεις για συνάντηση και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Ωστόσο η στάση των βιομηχάνων κλωστοϋφαντουργών είναι αποκαλυπτική: Σε επικοινωνία με την Ομοσπονδία ξεκαθάρισαν πως μέχρι να καταλήξουν ΣΕΒ και κυβέρνηση για τον κατώτερο μισθό «δεν υπάρχει λόγος για καμιά διαπραγμάτευση» για την κλαδική Σύμβαση. «Εργοδοσία και κυβέρνηση, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», βάζοντας στον «πάγο» τη συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ, σχολίασε.

«Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, που αρνείται την υπογραφή του κατατεθειμένου στον ΣΕΒ σχεδίου ΣΣΕ από την Ομοσπονδία μας», είπε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ιδιαίτερα επισήμανε πως η άρνηση της Ενωσης Ζυθοποιών να υπογράψει ΣΣΕ φανερώνει τα σχέδιά τους να απαλλαγούν και από τις επιχειρησιακές Συμβάσεις, που σήμερα αναγκάζονται ακόμα να υπογράφουν σε εταιρείες του υποκλάδου. «Αυτό είναι το όραμά τους για τον κλάδο», σημείωσε, «να φτάσουν τους μισθούς όσο πιο κοντά γίνεται στο επίπεδο της άθλιας ΕΓΣΣΕ».

Συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας, αλλά και των παρεμβάσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στην απεργία ο πρόεδρός του, Γιάννης Αναγνώστου. Σκιαγραφώντας τη σχετική ανάπτυξη που υπάρχει στις Κατασκευές, επισήμανε πως τα έργα γίνονται κατά βάση για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων, όπως, για παράδειγμα, οι ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που θα βρεθούν στα χέρια ιδιωτών. Αντιθέτως, από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη λείπουν τα έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, που έχει ανάγκη ο λαός. Οι τρεις εργοταξιακές συμβάσεις που υπογράφτηκαν σε μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, όπως τόνισε, είναι μια νίκη που ήρθε μέσα από τη συλλογική δράση, τον αγώνα και τη δημιουργία εργοταξιακών επιτροπών των ίδιων των εργαζομένων. «Σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε, με συσκέψεις στα παραρτήματα και στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, εξορμήσεις σε μικρούς και μεγάλους χώρους, μπροστά στην απεργία.

Με απαιτητικότητα σχεδιάζει τη δράση του μπροστά στην απεργία το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής. Οπως περιέγραψε ο πρόεδρός του, Στάθης Σταθουλόπουλος, το σχέδιο περιλαμβάνει συσκέψεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, ακόμα και όπου το Συνδικάτο δεν έχει δυνάμεις, Γενική Συνέλευση στις 29/10, αλλά και κινητοποίηση στο Σύνδεσμο των Φαρμακοβιομηχάνων για την κλαδική ΣΣΕ. Υπενθύμισε ότι μέσα στο καλοκαίρι η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο ανέδειξαν τα σχέδια των εργοδοτών για τη Σύμβαση, που αποτυπώθηκαν σε γενικές γραμμές στην πρόταση που προβλέπει συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων προς τα κάτω. Τα σχέδια αυτά συνεχίζουν να αντιπαλεύουν δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Αποκάλυψη της κυβερνητικής κοροϊδίας και των «εθνικών στόχων»

Τι σημαίνει η επέκταση της Σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για την οποία πανηγυρίζουν κυβέρνηση, υπουργείο Εργασίας κι από κοντά και η εργοδοτική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), εξήγησε η Λίνα Ράλλη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Διατήρηση των μειώσεων του 15% που υπογράφτηκαν το 2012, «αυξήσεις» - κοροϊδία της τάξης του 1%, την ίδια στιγμή που ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τσάκισμα του 8ωρου και του 5ήμερου, δουλειά χωρίς ανάσα: Αυτά υπογράφουν οι ξενοδόχοι με τους συνδικαλιστές τους, ενώ στην πράξη επιβάλλουν ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς. Το Συνδικάτο έχει συνεδριάσει και έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία, ανοίγοντας όλη τη βεντάλια των αιτημάτων, αξιοποιώντας όλες τις μορφές και συζητώντας με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να απεργήσουν. Σταθμοί στην προσπάθεια αυτή είναι η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου που έχει προγραμματιστεί στις 22/10, οι συνεδριάσεις των παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων, η οργάνωση συσκέψεων που θα απευθύνονται ιδιαίτερα σε εργαζόμενους με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Να σχεδιάσουν το άνοιγμα και τη δράση τους χωρίς να υποτιμούν τις συγχύσεις και τις αυταπάτες που δημιουργεί η κυβερνητική προπαγάνδα, ξεσκεπάζοντας την κοροϊδία και αποκαλύπτοντας τι σημαίνει «έξοδος από τα μνημόνια», προέτρεψε τα σωματεία ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οσον αφορά το σχέδιο δράσης που έχει ήδη επεξεργαστεί το Σωματείο μπροστά στην απεργία, τόνισε ότι αυτό περιλαμβάνει την οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς αλλά και την απεύθυνση σε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία, ανεξάρτητα από τις δυνάμεις που πλειοψηφούν σε αυτά.

Στις επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας, ενταγμένες στα κυβερνητικά και αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, καθώς και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση εταιρειών (π.χ. ΕΛΠΕ) αναφέρθηκε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Ενέργειας, συνοψίζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο. Στο φόντο αυτό, οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την παρέμβασή τους προβάλλοντας στους εργαζόμενους το ζήτημα της πάλης για κατάργηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τη δημιουργία αποκλειστικά κρατικού φορέα Ενέργειας, που θα δουλεύει προς όφελος του λαού. Υπογράμμισε πως η κερδοφορία του κλάδου σε μεγάλο βαθμό χτίζεται πάνω στην εργολαβοποίηση τμημάτων των επιχειρήσεων και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Οπως εξήγησε, υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι στα διυλιστήρια με 450 ευρώ, ενώ η πολυδιάσπαση και η διαίρεση των εργαζομένων προωθούνται και από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία του χώρου. Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση η προετοιμασία της απεργίας πρέπει να γίνει, όπως τόνισε, με συζήτηση «άτομο το άτομο».

Στο προσκήνιο κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα

«Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς είναι αν αυτή η ανάπτυξη μπορεί να φέρει κάποιο όφελος για τους εργαζόμενους», είπε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Μεταφέροντας την πείρα του κλάδου, είπε πως η ανάπτυξη που καταγράφουν οι επιχειρήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει σαρώσει Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα, έχει επιβάλει την κατάργηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου και την επέκταση της «ευελιξίας». Απάντηση σε αυτά δίνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπως στη «Vodafone», που η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει ωράριο 9 ωρών, οι αποφάσεις τους για συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη.

«Εχουμε ξεκινήσει ήδη να δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη», είπε ο Γιώργος Δασκαλάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, δίνοντας βάρος στην ανάγκη να τεθεί η πρόταση για απεργία σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και παράλληλα να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε Γενικές Συνελεύσεις. Ξεχωριστός σταθμός στη δράση του Συνδικάτου είναι η κινητοποίηση που οργανώνει στις αρχές Νοέμβρη με επίκεντρο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που έχουν κατακλύσει τους δήμους, στις απολύσεις των συμβασιούχων, στην ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Επίσης, από τις 22 έως τις 28 Οκτώβρη προγραμματίζονται εξορμήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της κλαδικής του Δημοσίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Την παρέμβαση της Ενωσης Ελεγκτών - Λογιστών στους εργαζόμενους στις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες συνόψισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Δράκος, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει μετρήσει ήδη μικρές νίκες όσον αφορά την τήρηση του ωραρίου, την πληρωμή υπερωριών, το «φρενάρισμα» ατομικών συμβάσεων με απαράδεκτους όρους. Μετά τη μαζική Γενική Συνέλευση στην οποία προχώρησε, η Ενωση σχεδιάζει κινητοποίηση στον ΣΕΒ στις 18/10, μέρα της προγραμματισμένης συνάντησης με εκπροσώπους του.

Την πρόταση που έχουν καταθέσει στην ΠΝΟ τα τρία ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την προκήρυξη απεργίας στις 8 Νοέμβρη στα πλοία, μετέφερε ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Την ανάγκη απεργιακής απάντησης φωτίζουν οι εξελίξεις στις Τράπεζες...

Στην κυβερνητική προπαγάνδα με την «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ και την προσπάθεια να καλλιεργηθούν κούφιες προσδοκίες στους τραπεζοϋπαλλήλους, όπως και στο γεγονός ότι οι προσδοκίες αυτές έδωσαν γρήγορα τη θέση στο φόβο μετά την πτώση των μετοχών ορισμένων τραπεζών, αναφέρθηκε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Οπως επισήμανε ωστόσο, ακόμα «δεν συνειδητοποιείται ότι και αυτή η κρίση θα αξιοποιηθεί από τους τραπεζίτες προκειμένου το κράτος να ρίξει για μια ακόμα φορά "ζεστό" χρήμα για την κερδοφορία τους». Την ίδια ώρα, στα θετικά αποτελέσματα που έφερε η πάλη του προηγούμενου διαστήματος για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ξεχώρισε τη δημιουργία δύο επιχειρησιακών σωματείων στις εταιρείες «First Data» και «PDS». Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο έχει προχωρήσει ήδη σε κοινή συνεδρίαση με επιχειρησιακά σωματεία («Mellon», «First Data», «PDS») για το θέμα της απεργίας, ενώ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση στις 18 Οκτώβρη και κλαδική κινητοποίηση στις 5 Νοέμβρη. Στην προετοιμασία της απεργίας εντάσσονται επίσης συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, στις οποίες το Σωματείο καταθέτει στους εργαζόμενους σχέδιο ΣΣΕ που αφορά όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, και προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του ωραρίου.

...και τις αστικές συγκοινωνίες

Την κατάσταση απαξίωσης που επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και την πορεία ιδιωτικοποίησής τους που υποβοηθείται από την απαξίωση αυτή, περιέγραψε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ). Σε σύνολο 67 συρμών του μετρό, ήδη 23 είναι ακινητοποιημένοι από μακροχρόνιες βλάβες, ενώ δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά για την επισκευή τους, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική στους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το «πολυζωνικό» και ακόμα πιο ακριβό εισιτήριο καλά κρατεί. «Είμαι ένας από αυτούς που προσπαθούν να βρουν μέτωπα αγωνιστικά για να συνταχθούν μαζί τους», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα προτείνει στο Σωματείο του τη συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την πρόσφατη τροπολογία που προωθεί την «απελευθέρωση» των συγκοινωνιών, υπενθύμισε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΟΣΜΕ). Προανήγγειλε πρωτοβουλίες, με τις οποίες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα καλέσουν εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό να απαντήσουν στις πρόσφατες εξελίξεις.

Να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο

«Η απεργία στις 8 Νοέμβρη είναι αναμέτρηση με την κυβέρνηση, με την εργοδοσία και με τους εργατοπατέρες, όμως είναι και μια αναμέτρηση με τη συνήθεια και τη ρουτίνα», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην κατεύθυνση αυτή επισήμανε ότι όσο πιο πλατιά φτάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόσο καταγράφονται παραδείγματα Σωματείων και εργαζομένων που θέλουν να δοκιμάσουν το δρόμο του αγώνα, ένα δρόμο που μπορεί να μην έχουν βαδίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η δουλειά για την απεργία, υπογράμμισε, πρέπει να μετρηθεί με βάση τα 800 πρωτοβάθμια Σωματεία που υπάρχουν στην Αττική σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και το στόχο να φτάσει πλατιά το απεργιακό κάλεσμα. «Από μας εξαρτάται να φτάσουμε και στα 800 σωματεία, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης», είπε, με στόχο να συζητηθούν το περιεχόμενο και οι στόχοι της απεργίας. Οσο για τα δευτεροβάθμια όργανα, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ξεκαθάρισε πως, όσο κι αν δεν το θέλει η πλειοψηφία, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν τη συνεδρίαση των οργάνων τους για να συζητήσουν τη συμμετοχή στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ