Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019
«Εναλλακτικές» εκδοχές από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Δεδομένο το «τσεκούρι» σε προνοιακά επιδόματα και συντάξεις και στα δύο «σενάρια»

Ξεκινούν διαβουλεύσεις για το «σενάριο» της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Ξεκινούν διαβουλεύσεις για το «σενάριο» της αντιλαϊκής επίθεσης
Σε δύο αντιλαϊκές εκδοχές και ταυτόχρονα με ενιαία γραμμή και κατεύθυνση την απογείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου ενσωματώνονται η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων και βέβαια η προσθήκη νέων. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.

Στην κυρίαρχη εκδοχή του προϋπολογισμού δεσπόζει η εφαρμογή του μέτρου για την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις από το 2019. Ως «εναλλακτική» εμφανίζεται η εκδοχή της «απόσυρσης» του συγκεκριμένου μέτρου, σε συνδυασμό βέβαια με την περαιτέρω κατακρεούργηση προνοιακών κονδυλίων, καθώς επίσης και μεγάλου τμήματος από τα λεγόμενα «αντίμετρα», που αφορούν τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Μάλιστα, το «εναλλακτικό σενάριο» χαρακτηρίζεται «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», η «διαβούλευση» επί των οποίων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» και του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Οι βασικές προβλέψεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2019 (190,1 δισ. σε τρέχουσες τιμές) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%, από 2,1% φέτος. Οι νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου») θα ενισχυθούν σε ποσοστό 11,9%, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας (με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού) αναμένονται στο 18,2%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,1%, οι εξαγωγές κατά 5,8% και οι εισαγωγές κατά 5,2%.

Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Με βάση το κεντρικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 - όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» - απογειώνεται στα 7,88 δισ. ευρώ (4,14% του ΑΕΠ), καθ' υπέρβαση δηλαδή ακόμη και του αντιλαϊκού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, σε σχέση με το 2018 («πλεόνασμα 6,85 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω διόγκωση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 15%), που βέβαια δείχνει και το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που σχεδιάζουν για την επόμενη χρονιά.

«Ενα το κρατούμενο», λοιπόν, είναι η ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, στο πλαίσιο των μνημονίων. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, τα πλεονάσματα του 2019 αναμένονται «ακατέβατα» στα φετινά επίπεδα (6,8 δισ. ευρώ).

Σφαγείο σε συντάξεις - προνοιακά επιδόματα

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου για τις συντάξεις, το σύνολο των κοινωνικών παροχών (μαζί με τα κονδύλια για τις συντάξεις) θα καρατομηθεί στα 30,7 δισ. ευρώ, από 32,6 δισ. φέτος. Πρόκειται δηλαδή για μειώσεις ακόμα και στα λεγόμενα «αντίμετρα» - εμπαιγμό παροχών ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή πέφτει τσεκούρι 240 εκατ.

Παράλληλα, η συνολική μάζα των κρατικών εσόδων αναμένεται στα 53,8 δισ ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης κ.ά.) αναμένεται να «αυγατίσουν» πάνω από 700 εκατ., στα 27,6 δισ.

«Αντίμετρα» - εμπαιγμός

Την ίδια ώρα, ακόμη και στο ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων, η κυβέρνηση στοχεύει να ενεργοποιήσει τμήμα από τα λεγόμενα «αντίμετρα», που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, όπως η παροχή κρατικής επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας (103 εκατ. ευρώ). Επεκτείνει δε τον ορίζοντα για το 2020, με μέτρα όπως η σταδιακή μείωση επί των διανεμόμενων κερδών και ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η επιδότηση ενοικίου φτωχών λαϊκών νοικοκυριών περικόπτεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνολική μάζα από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ για το 2019 προαναγγέλλεται «μεσοσταθμική» μείωση 10%.

Το Γιούρογκρουπ

«Γίνονται συζητήσεις για τα μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, αλλά περιμένουμε η χώρα να πιάσει τους στόχους», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της οποίας συζητήθηκε ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων «δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα ήδη έχει μεταρρύθμιση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕSM, Κλ. Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της κατάθεσης δύο σεναρίων προϋπολογισμού, παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις σε επόμενες συνεδριάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ