Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΕφΣυν»: Υπεροψίαν και μέθην...

Ο κάθε άνθρωπος κι ασφαλώς ο κάθε δημοσιογράφος - που θα όφειλε να παρακολουθεί και να γνωρίζει τις θέσεις των κομμάτων - έχει το δικαίωμα να διαφωνεί και να σχολιάζει τις θέσεις των κομμάτων, όμως καλό είναι να προσέχει να μην πετάει κοτσάνες! Γιατί μόνο ως κοτσάνα μπορεί να εκληφθεί το ανεκδιήγητο σχόλιο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (1/10), με την υπογραφή ΝΟ.ΡΑ. και το οποίο γράφει: «Θυμήθηκα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, που πήγε πριν από λίγες βδομάδες στο Μάτι να μιλήσει, είχε αναρωτηθεί γιατί, ενώ έχουμε τα μέσα να ελέγχουμε τον καιρό, δεν το κάνει η κυβέρνηση και αφήνει όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα...». Φυσικά, ούτε ο ΓΓ ούτε κανένα μέλος του ΚΚΕ - κι ελπίζουμε και κανένας σοβαρός άνθρωπος στη χώρα μας - δεν πιστεύει στον «χορό της βροχής» και στην επίκληση του Μεγάλου Μανιτού! Αυτό το δικαίωμα με χαρά το παραχωρούμε στη γνωστή για την αντικειμενικότητα και αμεροληψία της «Εφημερίδα των Συντακτών»...

... θα είχεν ο Δαρείος

Μάλλον ο σχολιογράφος της «ΕφΣυν» διάβασε και κατάλαβε κάτι λάθος, από την ομιλία του ΓΓ, στο εξής: «Λες και ζούμε στο Μεσαίωνα. Λες και ο άνθρωπος σήμερα πρέπει να είναι έρμαιο των ακραίων φυσικών φαινομένων. Λες και δεν υπάρχει εκείνο το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα. Αλλά και πάλι, δεν μας λένε τι μέτρα πήραν για να προσαρμόσουν τον μηχανισμό πυροπροστασίας στα νέα δεδομένα που επικαλούνται ως δικαιολογία». Τι άλλο να πει για να γίνει κατανοητό ότι εννοούνται οι καταστροφές ελλείψει των μέτρων πρόληψης; Επομένως ο σχολιογράφος της «ΕφΣυν» ή πιστεύει ότι ζούμε στον Μεσαίωνα και πρέπει να είμαστε έρμαια των φυσικών φαινομένων, ή αρνείται το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ή μπέρδεψε τις θέσεις του ΚΚΕ με την επιχειρηματολογία κομμάτων που έκαναν καριέρα με το «μας ψεκάζουν» και που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση... `Η, όπως επικά αποτύπωσε ο ποιητής: Ομως μες σ' όλη του την ταραχή και το κακό/ επίμονα κ' η ποιητική ιδέα πάει κι έρχεται/ το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην/ υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος.

Ποιον κοροϊδεύουν;

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, με προμετωπίδα την «Αυγή», προσπάθησε ανήμερα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ να μας πείσει ότι κανένας ΝΑΤΟικός σχεδιασμός δεν επέβαλε τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι πρόκειται τάχα για μια διμερή συμφωνία διευθέτησης των διαφορών, που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και άλλα παρόμοια. Και μόνο το γεγονός ότι αυτά γράφονταν την ώρα που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε από τις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στον «ιστορικό της ρόλο» ως «ηγέτιδα δύναμη» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στη Βαλκανική είναι αρκετό για να αποδείξει πόσο έωλοι και κατασκευασμένοι είναι οι ισχυρισμοί τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το άρθρο 2 της συμφωνίας των Πρεσπών περιγράφει βήμα βήμα την πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ και το χρονοδιάγραμμα που ακολουθήθηκε στην υπογραφή της καθορίστηκε εξολοκλήρου από τη Σύνοδο Κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας τον περασμένο Ιούλη. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, για την υπεράσπιση της συμφωνίας έσπευσε τους προηγούμενους μήνες στην ΠΓΔΜ η «αφρόκρεμα» των πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μοιράζοντας τελεσίγραφα για την υπερψήφισή της. Και τέλος, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα και τη σκοπιμότητα της συμφωνίας από την ερώτηση που τέθηκε στο προχτεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: «Είστε υπέρ της εισόδου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Δημοκρατία της Ελλάδας;». Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν επομένως η «Αυγή» και οι άλλοι;

«Προοδευτικοί»

Αυτά τα μέτωπα των «προοδευτικών» δυνάμεων που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκουν ιδιαίτερα εύφορο έδαφος στην περιοχή της Αχαΐας και δη της Πάτρας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ΣΥΡΙΖΑίοι, ΔΗΜΑΡίτες και μία μεγάλη μερίδα ΠΑΣΟΚων της πόλης συνασπίζονται ενάντια στον Κ. Πελετίδη ενόψει δημοτικών εκλογών. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι τριών παρατάξεων - «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ), «Τώρα για την Πάτρα» (ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚογενείς) και «Αγωνιζόμενοι Πολίτες» (ΠΑΣΟΚογενείς) - αποφάσισαν να κατεβάσουν ενιαίο ψηφοδέλτιο, με αντίπαλο βέβαια τον κομμουνιστή δήμαρχο. Κι όπως γράφτηκε σ' ένα πετυχημένο σχόλιο στον Τύπο, στόχος τους είναι «να γλιτώσουν την Πάτρα από τον "κόκκινο κίνδυνο". Βλέπετε, ο Πελετίδης είναι θρασύς. Κάνει έργα με ελάχιστο κόστος, χωρίς εργολάβους, με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση των 800 μέτρων της πλαζ, που ένας συμβατικός προϋπολογισμός θα απαιτούσε περί τις 300.000 ευρώ, και ολοκληρώθηκε με μόλις 1.000 ευρώ. Ανοιξε θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά της πόλης, προσφέρει γεύματα στους μαθητές της, εξασφάλισε την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους, κάνοντας μάλιστα τη διανομή κατ' οίκον για όσους αδυνατούν να βγουν από το σπίτι. Επίσης, μείωσε τα δημοτικά τέλη στα λαϊκά στρώματα και τα αύξησε στους ισχυρούς (...) Αυτός είναι ο εχθρός των "προοδευτικών" δυνάμεων της Πάτρας!». Τρομάρα τους!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.

1876 Πραγματοποιείται στο Παρίσι το 1ο συνέδριο των Γάλλων εργατών (2-11/10/1876).

1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.

1906 Πεθαίνει ο χημικός Αναστάσιος Χρηστομάνος.

1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

1933 Περίπου 1.500 αγρότες του Λιτόχωρου Κατερίνης διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και αντιστέκονται στις δυνάμεις της χωροφυλακής, που είχαν κινηθεί εναντίον τους γιατί είχαν καταλάβει και είχαν αρχίσει να καλλιεργούν τα κτήματα του μοναστηριού Αγιος Διονύσιος. Μπροστά στη μαχητική αντίσταση των αγροτών, οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, που διαρκούν έως τα μέσα Δεκέμβρη, χωρίς όμως να πετύχουν τον σκοπό τους.

1958 Η Γουινέα κηρύσσεται ανεξάρτητη από τη Γαλλία.

1964 Αποκαλύπτεται από τον Τύπο ότι στο στρατό κυκλοφορούσε το περιοδικό «Σοβιετολογία» που διηύθυνε ο Γ. Γεωργαλάς, μετέπειτα υφυπουργός της χούντας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1968 Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.

1971 Με ποσοστό 91,5% «επανεκλέγεται» στην προεδρία του Νότιου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στον Λίβανο.

1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά από τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ