Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ/ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ανεπιθύμητος στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, αύριο Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., ενάντια στην παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ

Φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη
Φωτ. από προηγούμενη κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, αύριο, Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., ενάντια στην προγραμματισμένη παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, διοργανώνουν Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία, φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέπτεται και πάλι την Αλεξανδρούπολη, αυτήν τη φορά συνοδευόμενος από τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ. Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού θα συναντηθούν με τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εβρου και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι πριν από περίπου τρεις μήνες είχαν συναντήσει και πάλι τον Αμερικανό πρέσβη, στην Αθήνα.

Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι τον Οκτώβρη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης χρήσης εκτάσεων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα, ενώ εξίσου γνωστά είναι και τα επικίνδυνα σχέδια για εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην περιοχή με το «βλέμμα» στα Στενά του Βοσπόρου, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι «ο μακελάρης της Ουκρανίας, ο διαμεσολαβητής των ΝΑΤΟικών σφαγέων δεν έχει καμία θέση στην Αλεξανδρούπολη, ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Είναι ανεπιθύμητος».

Και εξηγούν: «Μετά τα εχέγγυα του πρωθυπουργού στα "σαλόνια της ανάπτυξης" των ΗΠΑ, έρχεται τώρα η σειρά των ντόπιων "προύχοντων" να ξαναδώσουν διαπιστευτήρια καλού πλασιέ, για το πώς θα προχωρήσουν τα πολυδιαφημιζόμενα επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ουσιαστικά για το πώς θα προχωρήσει ταχέως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης, του αεροδρομίου, αλλά και το πώς προχωράνε οι δρόμοι της Ενέργειας.

Ολα αυτά τα επενδυτικά σχέδια και τις συμφωνίες ο λαός μας πρέπει να τα μεταφράσει ως "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώστε".

Η φιλολογία της κυβέρνησης περί "ανάπτυξης που έρχεται" αλλά και οι αυταπάτες για την "υγιή" επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να παγιδεύσουν το λαό. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν από τις επενδύσεις και στον κλάδο της Ενέργειας θα είναι χωρίς δικαιώματα, με ωράρια εξαντλητικά κ.λπ. Μοναδικοί κερδισμένοι θα βγουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι και τα ενεργειακά μονοπώλια.

(...) Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει θέση το αίτημα για φθηνή Ενέργεια για το λαό, αλλά τα όποια ανταποδοτικά οφέλη τα οποία υπερθεματίζουν οι μνηστήρες των δημοτικών και περιφερειακών θώκων, που είτε στηρίζουν έμμεσα είτε εμπλέκονται άμεσα στα διάφορα σχέδια, αφορούν τους μεγαλοβιομήχανους της περιοχής και όχι τα λαϊκά στρώματα. (...)

Κι όσο θα προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, ο λαός μας θα εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η περιοχή ήδη μυρίζει μπαρούτι (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Αιγαίο, Κύπρος).

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και η μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, μας καλούν σε επαγρύπνηση. Χρειάζεται δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τον τουρκικό λαό, πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το μέλλον μας δεν θα το καθορίσουν τα μονοπώλια.

Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Εξω οι βάσεις και τα ορμητήρια θανάτου από τη χώρα μας».

Ο λαός να διεκδικήσει απεμπλοκή από τις λυκοσυμμαχίες και τα επικίνδυνα σχέδια

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι φορείς της περιοχής καλεί η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η εργατική τάξη, ο λαός της περιοχής πρέπει να εκφράσουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος τονίζει ότι «μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να θεωρηθεί η επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη μια βδομάδα μετά τη "γύρα" του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που διαφήμισε το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, τη "δημοσιονομική προσαρμογή" που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, αλλά και την προσήλωσή της στο ρόλο του σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή, βυθίζοντας τη χώρα όλο και βαθύτερα στο τέλμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Και αναφέρει: «Ο πρέσβης μαζί με ντόπιους "καλοθελητές" συζητούν για το πώς θα μετατραπεί η περιοχή με αιχμή το λιμάνι σε "κόμβο" διαμετακόμισης εμπορευμάτων και Ενέργειας. Αλλωστε, ωμά ομολογούν οι Αμερικανοί πως δεν έχουν στόχο να το αξιοποιήσουν απλά ως "πύλη εισόδου" για το αμερικανικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και προς αντιμετώπιση της "ρωσικής επιρροής" και για να επιβλέπονται τα κρίσιμα Στενά, καθώς από εκεί κατεβαίνουν ρωσικά πλοία.

Αυτό μόνο ως προεόρτιο μπορεί να θεωρηθεί, αν σκεφτούμε το τι μπορεί πρακτικά να σημαίνει για τον λαό της πόλης σε μια όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, η οποία κυοφορείται.

Η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει, απορρίπτοντας τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις ως "διέξοδο" και διεκδικώντας την απεμπλοκή της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες των κυβερνήσεων και της αστικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ