Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κορυφή του παγόβουνου

Τον ...παπά παίζει η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, για να καλλιεργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους, που είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ζουν με την αγωνία αν θα τους βρει μια ακόμα περικοπή. Η υπόθεση θυμίζει την ιστορία με τον Χότζα: Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους «παλιούς» συνταξιούχους ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το 2017, πρόσθετα στις μειώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (2016). Αφού λοιπόν η κυβέρνηση καλλιέργησε κλίμα τρομοκρατίας στους συνταξιούχους ότι από το 2019 οι συντάξεις τους θα είναι ακόμα μικρότερες, αφού τους πότισε μέχρι το μεδούλι με τη λογική του «μικρότερου κακού», τώρα εμφανίζεται να δίνει μάχη για τη σωτηρία τάχα των συντάξεων, υποσχόμενη (στην καλύτερη περίπτωση) την αναστολή του μέτρου. Δηλαδή τη μετάθεσή του σε έναν επόμενο χρόνο. Η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατήρησε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά έβαλε τη σφραγίδα της και σε νέες περικοπές, ενώ πήγε ένα βήμα πιο πέρα την «αρχιτεκτονική» του συστήματος που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

* * *

Η πραγματικότητα, λοιπόν, πίσω από τις κορόνες της κυβέρνησης είναι η εξής:

  • Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, και τον νόμο 4336, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέβαλε μια σειρά από περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Μεταξύ αυτών την αύξηση της παρακράτησης για τον κλάδο Υγείας στις κύριες (από το 4% στο 6%) και στις επικουρικές (από 0% σε 6%).
  • Νομιμοποιώντας όλες τις προηγούμενες περικοπές και τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά και διαμόρφωσε το 67ο έτος ηλικίας ως το απαιτούμενο όριο, εγκλωβίζοντας σε επιπλέον χρόνια δουλειάς χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονταν ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση.
  • Εφαρμόζοντας διάταξη του 2ου μνημονίου, μείωσε κατά 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος.
  • Το Μάη του 2016 ακολούθησε ο νόμος 4387, τον οποίο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι εύστοχα αποκάλεσαν «νόμο - λαιμητόμο». Με τον νόμο αυτό, το νέο «τσεκούρι» σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους μόνο για την τετραετία 2016 - 2019 «υψώθηκε» στα 8,2 δισ. ευρώ.
  • Πέραν των άλλων δομικών ανατροπών, ο νόμος επέβαλε την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά μέχρι το 2019. Μέσα στην πρώτη τετραετία της σταδιακής μείωσής του, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν 2,9 δισ. ευρώ...
  • Ακόμα, με τον νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Μόνο στη συγκεκριμένη τετραετία οι απώλειες υπολογίζονται στα 1,026 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται στα 832 εκατ. ευρώ, ενώ στους εργαζόμενους επιβλήθηκε πρόσθετη εισφορά για την επικουρική σύνταξη, η οποία μόνο μέσα στα πρώτα 4 χρόνια εφαρμογής της θα αφαιρέσει από τους μισθούς τους 1,251 δισ. ευρώ.
* * *

Να, λοιπόν, ποια είναι η «σωτηρία» των συντάξεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ! Οσο για εκείνους που βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα τους αφαιρέσει 689 εκατ. ευρώ μόλις την πρώτη τετραετία, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ενώ ακόμα 369 εκατ. ευρώ θα πετσοκόψει από την καρατόμηση των νέων συντάξεων χηρείας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου, η μέση νέα κύρια σύνταξη του ΙΚΑ είναι μόλις 480,29 ευρώ, όταν το Φλεβάρη του 2015 ήταν 708,2 ευρώ, χωρίς και τότε βέβαια να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Και, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον νόμο αυτό βαθαίνουν και κλιμακώνονται όλα τα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα της προηγούμενης περιόδου, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το «σπάσιμο» της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και τον περιορισμό της μόνο στο κονδύλι για την «εθνική» σύνταξη κ.ά. Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, η κρατική επιχορήγηση των συντάξεων προβλέπεται να φτάσει μόλις στο 4,8% του ΑΕΠ, αφήνοντας στον «αέρα» το ασφαλιστικό σύστημα.

* * *

Γίνεται φανερό, επομένως, ότι ο νόμος 4472/2017, που προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» και τον οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα αναστείλει (αν και εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά...), είναι η κορυφή του παγόβουνου της αντιασφαλιστικής πολιτικής που συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, υπηρετώντας με συνέπεια την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, που θεωρεί την ασφάλιση και τη σύνταξη «κόστος» και βαρίδι για τα κέρδη του. Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, ακόμα κι αν η εφαρμογή του νόμου πάρει μια μικρή αναβολή, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να έχουν καθαρό ότι η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» είναι η επόμενη μεγάλη «δεξαμενή» των 7,8 δισ. ευρώ, από την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντλήσει «εξοικονομήσεις» για το κεφάλαιο σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος. Μόνο αποτελεσματικό μέσο για να αποκρουστεί η επίθεση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης είναι να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για καμιά νέα περικοπή, ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, Ασφάλιση και συντάξεις με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τα αιτήματα αυτά αναδεικνύουν οι συνταξιουχικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται τις επόμενες μέρες και δίνουν πληρωμένη απάντηση στην κοροϊδία και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ