Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Κάλεσμα ενίσχυσης της ΔΗΠΑΚ και του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση στην Υγεία

Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο προβληματισμό πραγματοποιήθηκε προχτές, Κυριακή, η σύσκεψη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών μπροστά στις επικείμενες εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά στις 21 και 22 Οκτώβρη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε και το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ, το οποίο αποτελείται από εργαζόμενους γιατρούς, επικουρικούς, ειδικευόμενους, μισθωτούς, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αγωνιστές που παλεύουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα.

«Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει ότι το αίτημα που μόνιμα παλεύουμε ως ΔΗΠΑΚ για τον κοινωνικό χαρακτήρα του γιατρού, για τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Υγεία - και σήμερα δεν έχει καθώς είναι εμπόρευμα στον καπιταλισμό - για την κατάργηση της εμπορευματικής δραστηριότητας. Για το ποιος τελικά είναι αυτός που κλείνει τα ιατρεία των αυτοαπασχολούμενων, αν είναι η δική μας πρόταση ή είναι ο ανταγωνισμός με τις αλυσίδες, τους ομίλους, τα μονοπώλια, η υλοποίηση μιας πολιτικής που θέλει περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία, για να έχει πακτωλό χρημάτων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στον τομέα του κλάδου της Υγείας και συνολικότερα», σημείωσε εισηγητικά ο Χρήστος Παπάζογλου, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η σημασία και οι στόχοι της μάχης

Αναδεικνύοντας τις δυσκολίες με τις οποίες θα αναμετρηθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις, αλλά και τον στόχο τους σε αυτήν την εκλογική μάχη, σημείωσε:

«Δεν είναι μόνο οι αρνητικοί συσχετισμοί αλλά και η διαταξική διαστρωμάτωση. Δίνοντας αυτήν τη μάχη δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξουμε τον χαρακτήρα των Ιατρικών Συλλόγων. Είμαστε όμως πεισμένοι ότι θα πρέπει να δώσουμε αυτήν τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους, για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στους γιατρούς που η ΔΗΠΑΚ απευθύνεται: Στους εργαζόμενους και μισθωτούς γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στους γιατρούς που τσακίζονται από την επέκταση των ομίλων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στους αυτοαπασχολούμενους που κινδυνεύουν να κλείσουν τα ιατρεία τους, στους γιατρούς που φεύγουν μετανάστες ακόμη και σήμερα, παρόλο που οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη κι αναζητούν υπηρεσίες Υγείας και δεν τις βρίσκουν.

Θα δώσουμε αυτήν τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους, γιατί ξέρουμε ότι το δυνάμωμα της ΔΗΠΑΚ και στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων θα εκφραστεί και στο κίνημα των γιατρών, των υγειονομικών και συνολικότερα στο εργατικό κίνημα. Με καλύτερους δυνατούς όρους θα δώσουμε τη μάχη για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, για να μπορούν οι γιατροί να ασκούν την επιστήμη τους ως κοινωνικό έργο, έτσι όπως αξίζει, και να μπορούν και οι ασθενείς μας, οι σύμμαχοί μας σ' αυτήν τη μάχη, να έχουν τις υπηρεσίες που αξίζουν».

Ο Χρ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στην πολιτική και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην προώθησή της και οι ηγεσίες των Ιατρικών Συλλόγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ασφαλιστικού. «Την ώρα που η κυβέρνηση τσάκιζε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ό,τι υπόλοιπο υπήρχε στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο ασφαλιστικό σύστημα, την ώρα που αύξανε τις εισφορές και τσάκιζε τις συντάξεις, οι Ιατρικοί Σύλλογοι με το λεγόμενο "κίνημα της γραβάτας" πάλευαν για ακόμη περισσότερη ανταποδοτικότητα κι ανταγωνιστικότητα, για ακόμη βαθύτερο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στο χώρο της Ασφάλισης», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ