Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απεργούν σήμερα για το δικαίωμα στη δουλειά

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, απευθύνει στους εργαζόμενους στις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο των Συλλόγων και των Σωματείων τους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό καταγγέλλει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για διαγωνισμό που θα αποκλείσει πολλούς από τους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν στο πρόγραμμα για 15 συνεχόμενα χρόνια. Απαιτεί την ακύρωση αυτού του σχεδιασμού και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το υφιστάμενο προσωπικό, καταργώντας την 15ετή ομηρία, και θα αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας, που είναι αορίστου χρόνου. Ακόμα απαιτεί: Αναγνώριση και καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους οικογενειακούς βοηθούς. Πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας. Αντικατάσταση όλου του στόλου των αυτοκινήτων.

Τον αγώνα τους στηρίζουν με αποφάσεις τους, μεταξύ άλλων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Στήριξη του αγώνα από τους δημάρχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Παρέμβαση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κάνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε δήμαρχοι που είναι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην παρέμβασή τους οι δήμαρχοι Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος τονίζουν:

«Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις.

Απεμπλοκή του προγράμματος από ΜΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις.

Ενίσχυση και γενναία χρηματοδότηση του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί και να καλύψει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των ηλικιωμένων και ΑμεA.

Ο αγώνας και το αίτημα των εργαζομένων στο "Βοήθεια στο Σπίτι" για τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις δεν είναι απλά δίκαια, αλλά και ο πλέον αναγκαίος δρόμος σήμερα, για να στηριχθεί και να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ενα πρόγραμμα σημαντικό ως προς τις ανάγκες εκατοντάδων φτωχών ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, για το δικαίωμά τους να στηρίζονται από την οργανωμένη πολιτεία, να ζουν με αξιοπρέπεια. Κανείς, και πόσο μάλλον εκλεγμένος στους δήμους, δεν μπορεί να σταθεί σιωπηλός παρατηρητής των αρνητικών εξελίξεων στο πρόγραμμα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός στο δικαίωμα των εργαζομένων του στη μόνιμη σταθερή δουλειά, χωρίς τη μακροχρόνια ομηρία των συμβάσεων, χωρίς τη "δαμόκλειο σπάθη" ενός ακόμη διαγωνισμού που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με το γνωστό κόλπο ένα μέρος των εργαζομένων να το πετάει στην ανεργία και τους υπόλοιπους να τους θέτει και πάλι στην κρησάρα του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για υπηρεσίες που καλούνται να καλύψουν ένα φάσμα αναγκών όπως κατ' οίκον νοσηλεία, και κοινωνικές ανάγκες (καθαριότητα σπιτιού, μαγείρεμα, φροντίδα, παρέα κ.λπ.). Ενα πρόγραμμα που έτσι κι αλλιώς όλοι γνωρίζουμε ότι έχει σήμερα περιορισμένο χαρακτήρα. Η εμπειρία αναδεικνύει ότι στοιχειωδώς και αποσπασματικά καλύπτονται κάποιες ανάγκες. 1.050 μονάδες πανελλαδικά για 100 χιλιάδες ωφελούμενους, με ψυχή τους 3,5 χιλιάδες εργαζόμενους, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός άνω των 65 χρόνων στη χώρα μας ξεπερνά τα 2,5 εκατ. Οταν ξέρουμε ότι πάνω άπω 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν μόνοι τους, όταν ζούμε τις συνθήκες φτώχειας χιλιάδων ηλικιωμένων, ΑμεΑ.

Ως δημοτική αρχή στους δήμους μας, παίρνουμε καθαρή θέση. Είμαστε με τον αγώνα σας. Γιατί έχουμε την αγωνία το πρόγραμμα και να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί. Σήμερα που χιλιάδες συνταξιούχοι παλεύουν να επιβιώσουν μέσα από τις τσακισμένες συντάξεις τους, που τα παιδιά τους παραδέρνουν μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης, που οι δημόσιες δομές φροντίδας των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η φροντίδα τους αποκλειστική έγνοια του νοικοκυριού, δεν μπορεί να χαθεί και η ελάχιστη δυνατότητα ανακούφισής τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ