Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Σήμα κινδύνου για τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών

Copyright 2018 The Associated

Ακρως επικίνδυνη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Ο διπλός εγκλωβισμός για περισσότερους από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες (που θέλουν να φύγουν αλλά δεν μπορούν, εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την οποία στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) σε ένα κέντρο χωρητικότητας 3.000 ανθρώπων έχει δημιουργήσει «εκρηκτικές» συνθήκες.

Σωρεία καταγγελιών δημοσιοποιούνται καθημερινά πλέον, και οργανώσεις και φορείς ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών - ιδίως παιδιών - των προσφύγων που συνωστίζονται στη Μόρια της Λέσβου, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»: «Κάθε εβδομάδα, υπάρχουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή είχαν τέτοιες σκέψεις. Να σημειώσουμε ότι μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Την Παρασκευή οι πρώτοι 100 από τους συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι αναμένεται να φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας έως τα τέλη του μήνα, αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα. Προορισμός τους είναι ο νέος καταυλισμός στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1.200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις, έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται την επόμενη βδομάδα με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα, με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στα Γιάννενα, αλλά και στα Γρεβενά.

Στόχος είναι αυτές οι μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να αποσυμφορήσουν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και τον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που υπάρχει σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ. Ωστόσο, ο πληθυσμός του ΚΥΤ θα παραμείνει υπερδιπλάσιος σε σχέση με τη χωρητικότητά του, την ώρα που οι ροές των ξεριζωμένων θα συνεχίζονται, όπως και ο εγκλωβισμός τους στα νησιά του Αιγαίου λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του την Πέμπτη το βράδυ στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας παραδέχτηκε το αδιέξοδο, για το οποίο βέβαια η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες, όσο κι αν προσπαθεί να τις κρυψει.

«Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737. Εχει δημιουργηθεί μία οριακή κατάσταση, κατά κύριο λόγο στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο», », είπε ο υπουργός. «. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτήν τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 8.000 στη Μόρια, 1.200 στο Καρατεπέ και 800 σε σπίτια ή άλλους χώρους.

Ψευδείς ισχυρισμοί από την κυβέρνηση

Και ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κόλαση που ζουν πάνω από 58.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα (19.000 στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου), η κυβέρνηση διά στόματος Γ. Μπασκόζου, γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ισχυρίζεται ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, διασφάλισε τη δημόσια υγεία τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τον πληθυσμό υποδοχής. Παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, ενίσχυσε τις δομές του συστήματος δημόσιας Υγείας στα νησιά υποδοχής. Συντόνισε ένα σχέδιο ανοσοποίησης των παιδιών. Η έκρηξη της επιδημίας ιλαράς δεν επεκτάθηκε στους προσφυγικούς πληθυσμούς».

Ομως, δεκάδες γιατροί των νοσοκομείων που βρίσκονται στα νησιά υποδοχής καταγγέλλουν το επιπλέον σμπαράλιασμά τους από τον πρόσθετο αριθμό ασθενών από τους πρόσφυγες, με τους οποίους δεν μπορούν ούτε να συνεννοηθούν, γιατί δεν υπάρχουν καν διερμηνείς. Οσοι ζουν σ' αυτόν τον τόπο βλέπουν τις παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το κιάλι, πολύ περισσότερο οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ποια είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όταν οι εργαζόμενοι σ' αυτό αγκομαχούν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις σε πόρους, προσωπικό, εξοπλισμό... Οταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θερίζουν μέσα κι έξω από τα «hot spots», με εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι και με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους (μόλις δύο μήνες είναι η παράταση που δόθηκε στους συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ στα ΚΥΤ)... Οταν αλωνίζουν στα ΚΥΤ κάθε λογής ΜΚΟ που «κάνουν διαγνώσεις χωρίς ...ιατρική ορολογία»... Ποιες επιδημίες εμποδίστηκαν, όταν δεν υπάρχει τουαλέτα ή σύστημα αποχέτευσης...

Η κυβέρνηση με τα παραπάνω ψέματα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει να εφαρμόζει απάνθρωπες συνθήκες και συμφωνίες, να διαπράττει χιλιάδες εγκλήματα σε βάρος εκείνων που έζησαν στο πετσί τους την οδύνη του πολέμου και της προσφυγιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ