Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ
Δύσκολη η κατάσταση από την αυξημένη ροή προσφύγων

Ακόμα πιο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι ζουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και τη Λέρο, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αφίξεων εδώ και αρκετές βδομάδες. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιούλη.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία απευθύνει έκκληση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εγκλωβισμένων στα νησιά, ο αριθμός των νέων αφίξεων ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών. Επιπλέον, οι εκτιμώμενες αναχωρήσεις για την ενδοχώρα τον περασμένο μήνα ήταν 2.561 έναντι 3.695 αφίξεων. Οπως επισημαίνεται, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο, όπου 1.900 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι σε έναν χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ.

«Στη Χίο, υπήρξαν πάνω από 500 αφίξεις τον Αύγουστο. Το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 άνθρωποι δεν έχουν κατάλληλο κατάλυμα (...). Στη Λέσβο, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά εντάσεις στο ΚΥΤ της Μόριας (...). Τον Αύγουστο σημειώθηκαν στη Λέσβο 1.052 αφίξεις και πάνω από 700 την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη», όπως υπογραμμίζεται. Αυτήν τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 5.000 άνθρωποι. «Στη Λέρο καταγράφηκαν μέσα στον Αύγουστο 290 αφίξεις, με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί να φτάνει σήμερα τους 649».

Εξάλλου, στο κτίριο λιμενεργατών του λιμανιού του Ηρακλείου έχουν οδηγηθεί οι 72 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης ανοικτά της Θήρας από σκάφη του Λιμενικού, όταν το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ