Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ του ΠΣΕ

Η κυβέρνηση έφερε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή, να βγάλει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να διαμορφώσει το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο - μεταρρυθμίσεις - για την άνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου (...)

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το ίδιο ακριβώς παραμύθι σερβίρει στον ελληνικό λαό και σε αυτόν τον τομέα, προβάλλοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, την ονομαζόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης σε μια διαταραγμένη περιοχή. Προσπαθεί να δημιουργήσει γενικές προσδοκίες στο λαό παραπλανώντας τον ότι με την ταύτισή της με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι με τη συμμαχία μαζί τους, μετατρέποντας τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, πετυχαίνοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση με την εμπλοκή της στο κουβάρι των ανταγωνισμών θα ωφεληθούν η χώρα και ο λαός (...)

Οπως η εσωτερική πολιτική έχει ταυτότητα έτσι και η εξωτερική πολιτική έχει την ίδια ταυτότητα, έχει ταξικό πρόσημο, εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων, της πλουτοκρατίας, που επιδιώκει να πάρει μέρος στον έλεγχο νέων αγορών, στο μοίρασμα της πίτας των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Ορισμένοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα ναι μεν έχει μια γεωστρατηγική θέση, αλλά είναι μικρή χώρα, εξαρτημένη, χωρίς ισχυρή οικονομία, άρα σύρεται αντικειμενικά πίσω από τους «μεγάλους», θέλει ισχυρούς συμμάχους κ.λπ.

Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί η Ελλάδα έχει ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους με επενδύσεις στο εξωτερικό. Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων είναι πρώτη, δηλαδή οι εφοπλιστές, σε εμπορικό στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχει, όπως λένε, μεταπρατική αστική τάξη αλλά το αντίθετο. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ασφυκτιούν στη μικρή αγορά των 11 εκατομμυρίων, που αναζητούν κι έχουν νέες αγορές και επενδύσεις. Η καπιταλιστική Ελλάδα μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, ανάλογα βέβαια με το μέγεθός της, και διεκδικεί μέσα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς μερίδιο της λείας στην περιοχή.

Αυτά λοιπόν τα συμφέροντα υπηρέτησαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την ταύτισή τους με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια μέσα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το σφιχταγκάλιασμα με τις ΗΠΑ και βέβαια τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο συνεχίζει στον ίδιο επικίνδυνο δρόμο αλλά εξελίσσεται σε ένα «αριστερό» πλυντήριο του ιμπεριαλισμού (...)

Οχι «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», αλλά μονοδιάστατη, υποταγμένη στην υπηρεσία της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού (...)

Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να περιγράψουμε αναλυτικά «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων, αλλά αναδείχτηκε πρωταθλήτρια ρίχνοντας κυριολεκτικά στο κανναβάτσο τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι βρίσκονται σε αμηχανία και επιλέγουν σύγκρουση στα δευτερεύοντα γιατί στο βασικό προσανατολισμό συμφωνούν.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε κεντρικά σημεία που αποδεικνύουν την πλήρη ταύτιση πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά με τη δολοφονική ιμπεριαλιστική μηχανή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από την υποκριτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ «παλεύουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ» όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση υπέγραψε όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και μάλιστα αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας. Αποφάσεις που αποτελούν στην πραγματικότητα προετοιμασία πολέμων και επεμβάσεων ακόμα και στο εσωτερικό όλων των χωρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε το θέμα των πυρηνικών και της μη χρήσης υποτίθεται ως σημαία, υπέγραψε την απόφαση του ΝΑΤΟ ότι αποσύρεται από τη συμφωνία για τη μη χρήση του πρώτου πυρηνικού πλήγματος που είχε υπογραφεί με πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης (...)

Οχι μόνο υπογράφει την επιθετική πολεμική αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας αλλά συμμετέχει επιχειρησιακά, και μάλιστα έδωσε το πρόσχημα του Προσφυγικού στο ΝΑΤΟ για να κατεβάσει δυνάμεις στο Αιγαίο ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για την ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών, διά του προέδρου του, κ. Τσίπρα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη υπερηφανεύτηκε ότι η Ελλάδα ξοδεύει 2% του ΑΕΠ, πάνω από 4 δισ. ευρώ, για στρατιωτικές δαπάνες και, μάλιστα, ταυτισμένος με «τον διαβολικά καλό Τραμπ», κάλεσε και τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο!

Οχι μόνο υπέγραψε την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ αλλά ανέλαβε και την υποχρέωση να υπογράψει με την ΠΓΔΜ συμφωνία ώστε να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Δεν υπάρχουν επίσης πολιτικές αποφάσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να μην ταυτίστηκαν με αυτές (...)

Στην υλοποίηση των επιθετικών πολεμικών αποφάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ η κυβέρνηση της αμερικανοΝΑΤΟικής "Αριστεράς" δίνει κυριολεκτικά ρέστα.

  • Απόφαση του ΝΑΤΟ το 40% των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση εκτελεί.
  • Απόφαση του ΝΑΤΟ για συμμετοχή σε στρατιωτικές πολυεθνικές επιθετικές ασκήσεις. Πρωταθλήτρια η κυβέρνηση. Σχεδόν κάθε μήνα γίνονται με τη δραστήρια συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων.
  • Απόφαση του ΝΑΤΟ για συμμετοχή στην παρακολούθηση του ρωσικού στόλου. Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται. Η φρεγάτα «Ελλη» πλέει στη Μ. Ανατολή με τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Εκτός των άλλων ο ελληνικός λαός χρηματοδοτεί αυτά τα πολεμικά σχέδια. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών.

Η χώρα μετατρέπεται σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Το απόγειο βέβαια των σημαιοφόρων των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης είναι η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση: Επέκταση - εκσυγχρονισμός της Σούδας. Βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Εκσυγχρονισμός Αράξου για πυρηνικά. Ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας, Σκαραμαγκά: Νέες βάσεις. Νέα βάση drones στη Λάρισα. Εκσυγχρονισμός Ανδραβίδας. Ακτιο, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς. Προσφορά Καρπάθου για νέα βάση.

Για ποια λοιπόν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα μιλά η κυβέρνηση όταν η χώρα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ; Μια από τις καλύτερες αποδείξεις είναι η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ, ο οποίος έδωσε «τίτλο τιμής» στην πολιτική της κυβέρνησης ονομάζοντας την Ελλάδα «γεωπολιτικό μεντεσέ» για τα αμερικανικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα και όραμα στην ευρύτερη περιοχή, λέει ο Τζέφρι Πάιατ (...)

Οι κίνδυνοι στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή μεγαλώνουν. Οχι τυχαία, τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται μια μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Είναι η περιοχή, τα σύνορα της οποίας επαναχαράχτηκαν με το αίμα των λαών, πριν από μια 20ετία με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, επέμβαση που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Κι αυτή η περιοχή τώρα «θερμαίνεται» και πάλι επικίνδυνα, γιατί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο νέος γύρος επεμβάσεων που φέρουν και πάλι τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη σφοδρή αντιπαράθεση με άλλες ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που προωθούν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή (...)

Η περιοχή βράζει, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ (...)

Ο πόλεμος στη Συρία δείχνει να φτάνει στο τέλος, ωστόσο πάνω στο ματωμένο «κορμί» της οι «έμποροι του πολέμου» τραβάνε «χαρακιές», καθορίζουν πολιτικο-στρατιωτικές «σφαίρες επιρροής», που θέλουν να τις κατοχυρώσουν και με πολιτικούς τρόπους, για να ανοίξει το οικονομικό «φαγοπότι» για τα μονοπώλια (...)

Μονόδρομος η ενίσχυση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον προκαλούν

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κοροϊδεύει το λαό ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι παράγοντας ασφάλειας, αλλά και προστασίας από την επιθετικότητα της «σύμμαχης» Τουρκίας.

Εφησυχάζει το λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, παρότι προχώρησε στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για λόγους τακτικής αλλά και για να στείλει μήνυμα στην ΕΕ ξανά, λόγω της σύγκρουσης του Ερντογάν με τον Τραμπ.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών, με θύματα τους λαούς.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ένας δρόμος υπάρχει για το λαό, τη νεολαία.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον προκαλούν, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει ολόθερμα τις πολεμικές ενέργειες στην περιοχή αναβαθμίζοντας τις βάσεις και δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις για να μακελεύουν τους λαούς στην περιοχή.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.

Να γυρίσει την πλάτη στα ύπουλα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας και συνεννόησης», που θέλουν να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό στα σχέδια του κεφαλαίου και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Θέλουν να κρύψουν ότι άλλη είναι η πατρίδα του ελληνικού λαού και άλλη η πατρίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αυτή που έχει χτίσει με κόπους και θυσίες.

Δεν υπερασπίζεται το κεφάλαιο, που δεν έχει πατρίδα, που κλέβει τον ιδρώτα του και προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη του δε διστάζει να την στείλει στη φωτιά του πολέμου.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά αστική κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί.

Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού, για να μπει τέρμα στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους, για να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό.

Την ειρήνη και την ευημερία του λαού μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εξαφανίζει την αιτία που γεννά τους πολέμους, δηλαδή το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ