Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ΣΣΕ για όλους χωρίς κόλπα και εξαιρέσεις

Ανακοίνωση με αφορμή την «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Eurokinissi

Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του κλάδου, προβάλλοντας ταυτόχρονα το σύνολο των αιτημάτων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση της υπουργού Εργασίας για «επέκταση» της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των ΣΣΕ είναι ένα μέρος της πρότασης νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέρριψε στο σύνολό της η σημερινή κυβέρνηση και φυσικά αρνήθηκαν να στηρίξουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Είναι διεκδίκηση για την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στον κλάδο, δώσαμε σημαντικές μάχες σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συνολική επαναφορά των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Ομως, η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) απόφαση της υπουργού Εργασίας δεν πρόκειται ούτε να εφαρμοστεί σε όλο τον κλάδο ούτε και να ικανοποιήσει - όπου εφαρμοστεί - τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Κι αυτό γιατί:

1. Ποτέ και καμιά ΣΣΕ στα ξενοδοχεία δεν εφαρμόστηκε για όλους τους εργαζόμενους, ούτε πριν από την κρίση ούτε πολύ περισσότερο μετά από αυτήν. Ελάχιστοι ξενοδόχοι την εφάρμοζαν, κι αυτοί όπου υπήρχαν σωματεία που έλεγχαν την εφαρμογή της (...) Εφαρμοζόταν σε ελάχιστα ξενοδοχεία, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί από στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Η ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τον Μάρτη ενσωματώνει τις μειώσεις μισθών του 2012, αλλά και δικαιωμάτων, όπως την κατάργηση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

3. Παραμένει σε ισχύ ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ για τους νέους.

4. Χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία θα εξακολουθούν να αμείβονται με 586 ευρώ, αφού σε αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά ΣΣΕ. Πρόσφατα η υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να νομοθετήσει την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ σε αυτούς τους εργαζόμενους. Τα δουλεμπορικά συνεργεία θα μεγαλώσουν, πολλοί εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά θα αντικατασταθούν από εργολαβικούς.

5. Οι μηχανισμοί του υπουργείου, που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όχι μόνο δεν ελέγχουν την τήρηση των ΣΣΕ, αλλά επιβλέπουν την υλοποίηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει.

6. Εκατομμύρια εργαζόμενοι (όπως στον Επισιτισμό) θα παραμείνουν χωρίς ΣΣΕ, με τον κατώτατο μισθό που θα μονιμοποιηθεί και θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, ανάλογα με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Απάντηση με οργάνωση της πάλης για τις δικές μας ανάγκες

Σχετικά με τους πανηγυρισμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και το ρόλο της, η Γραμματεία υπογραμμίζει: «Οι επευφημίες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας δεν εκπλήσσουν και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν της κυβέρνησης και των ξενοδόχων, αφού στην ανακοίνωσή της αποθεώνει τον "κοινωνικό διάλογο" που είναι όχημα για να καταργούνται εργασιακά δικαιώματα (...) Στην ίδια ανακοίνωση η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πανηγυρίζει ότι τάχα η επεκτασιμότητα θα λύσει προβλήματα που δημιουργεί ο "αθέμιτος ανταγωνισμός" μεταξύ των ξενοδόχων, λες και δεν είναι ο ίδιος ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων ("θεμιτός" ή "αθέμιτος") αυτός που μειώνει μισθούς και δικαιώματα στο κυνήγι μεγαλύτερου κέρδους».

Για τα Συνδικάτα του κλάδου, τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία, «τα καθήκοντα παραμένουν σημαντικά και κρίσιμα για το επόμενο διάστημα. Η μαζικοποίησή τους, η οργάνωση της πάλης με γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, η αλλαγή των συσχετισμών για τα πετάξουμε έξω από τα σωματεία τους ανθρώπους της εργοδοσίας, είναι οι μόνες προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση σε όλους τους εργαζόμενους, διεκδικώντας παράλληλα: Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων. Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις ΣΣΕ. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας χωρίς κόλπα κι εξαιρέσεις. Οι δικές μας ανάγκες είναι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 35ωρο - 5ήμερο και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Νέες προκλητικές αξιώσεις από τους μεγαλοξενοδόχους

Στο μεταξύ, χτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), παρεμβαίνοντας στο ζήτημα της «επέκτασης» της κλαδικής ΣΣΕ, προβάλλει ανοιχτά νέες αξιώσεις ως ανταλλάγματα στη λεγόμενη «αύξηση του κόστους εργασίας», επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η κολοβή «επέκταση» συνδέεται άμεσα με παρασκηνιακά παζάρια με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση νέων προκλητικών προνομίων προς τη μεγαλοεργοδοσία, στην κατεύθυνση και των σχετικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προς το μεγάλο κεφάλαιο ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα εξαίρει τη «συνεργασία» της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και το ρόλο της στη διαμόρφωση κλίματος «εργασιακής ειρήνης» στον κλάδο, η ΠΟΞ αναφέρει ότι η «επέκταση» της κλαδικής ΣΣΕ «επιφέρει σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας για τα ξενοδοχεία» και επαναλαμβάνει ότι «θέση της Ομοσπονδίας είναι η άμεση αποκλιμάκωση των βαρών για το ελληνικό ξενοδοχείο. Επί παραδείγματι, θα πρέπει να γίνει πράξη η μείωση του εργοδοτικού ποσοστού στις ασφαλιστικές εισφορές (...) Επιπλέον, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας του κλάδου, προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει να αποτελεί φάρο απασχόλησης για τους ανέργους».

Με μια κουβέντα, οι μεγαλοξενοδόχοι, πέραν της πάγιας αξίωσής τους για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους, αποκαλύπτουν ότι διεξάγεται «διάλογος» για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, για τη διαμόρφωση δηλαδή ενός νέου είδους «υπο-κατώτατου» μισθού για τους ανέργους που ψάχνουν να βρουν ένα μεροκάματο στον κλάδο του Τουρισμού!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτό που επεκτείνουν κυβέρνηση και εργοδότες είναι η εξαπάτηση των εργαζομένων(2018-09-05 00:00:00.0)
Πλούσια αγωνιστική δράση για τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-03-31 00:00:00.0)
Η αλληλεγγύη δυναμώνει τον αγώνα τους(2012-10-12 00:00:00.0)
Δεν αναγνωρίζουμε τη σφαγή των μισθών!(2012-07-17 00:00:00.0)
Διασύρονται οι νεκροθάφτες των δικαιωμάτων(2012-07-14 00:00:00.0)
Σταθερά στο πλευρό των ξενοδόχων(2004-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ