Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Καταγγέλλει προκλητική εργοδοτική επίθεση σε εργαζόμενο

Εκπρόσωπος της εργοδοσίας χτύπησε συνδικαλιστή ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση του επιχειρησιακού σωματείου στο υπουργείο Εργασίας
Από παλιότερη κινητοποίηση του επιχειρησιακού σωματείου στο υπουργείο Εργασίας
Τις απειλές και τη σωματική επίθεση εναντίον εργαζομένου από εκπρόσωπο της εργοδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ζούρα».

Στο στόχαστρο της επίθεσης, που σημειώθηκε χτες, βρέθηκε ο Τζαβέντ Ακράμ Γκοντάλ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του παραρτήματος Εβρου του επιχειρησιακού σωματείου και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων της περιοχής.

Ο εργαζόμενος, μαζί με συναδέλφους του, βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων και για άλλα προβλήματα που αφορούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος κλήθηκε από τη διεύθυνση να προσέλθει στα γραφεία της εταιρείας, όπου του ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφα χωρίς καν να του δοθούν διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους. Οταν αρνήθηκε να υπογράψει και ενημέρωσε πως θα έρθει σε συνεννόηση με το Σωματείο, δέχθηκε την επίθεση του εκπροσώπου της διεύθυνσης. Ο τελευταίος δεν περιορίστηκε σε απειλές, αλλά επιτέθηκε στον εργαζόμενο, τραυματίζοντάς τον στο χέρι. Να σημειωθεί μάλιστα πως πρόκειται για το ίδιο χέρι στο οποίο έχει υποστεί μόνιμες βλάβες, μετά από εργατικό «ατύχημα» που είχε το 2014 δουλεύοντας στην ίδια επιχείρηση... Το χέρι του εργαζόμενου είχε εγκλωβιστεί τότε σε μηχανή, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό του.

Τηλεφωνική παρέμβαση στη διεύθυνση της επιχείρησης και στην αστυνομία έκανε η γραμματέας του Σωματείου, Πελαγία Ντούλτσα, ξεκαθαρίζοντας πως κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων θα βρει απέναντί της το Σωματείο. Το περιστατικό ανέφερε στην αστυνομική διεύθυνση και ο ίδιος ο εργαζόμενος, ενώ επισκέφτηκε και το νοσοκομείο για το τραυματισμένο χέρι του. Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει το σωματείο, ο ίδιος εργαζόμενος είχε αναφέρει τους προηγούμενους μήνες απειλές και ύβρεις εναντίον του από την «γιατρό εργασίας» στην εταιρεία.

Στο πλευρό του συναδέλφου τους βρέθηκαν συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος από την Αλεξανδρούπολη.

Σήμερα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το επιχειρησιακό σωματείο θα προχωρήσουν σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να οριστεί τριμερής συνάντηση για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους, αλλά και με αφορμή τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε ο συνάδελφός τους.

Το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει την ασυλία που απολαμβάνει η εργοδοσία, με τις «πλάτες» της κυβέρνησης: Το καθεστώς της απληρωσιάς είναι μόνιμο πρόβλημα και τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής που παρουσιάζει ανά διαστήματα η εταιρεία στις τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο γίνονται «κουρελόχαρτα» το ένα μετά το άλλο. Τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων παραμένουν. Η συνδικαλιστική δράση και το Σωματείο βρίσκονται συνεχώς και με διάφορους τρόπους στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Στο φόντο αυτό, το χτεσινό περιστατικό, με εκπρόσωπο της διεύθυνσης να μην διστάζει να επιτεθεί σε εργαζόμενο, γίνεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Απέναντι στην αποθράσυνση της εργοδοσίας, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την ενότητα, τη συσπείρωση και τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Απόλυση εργαζόμενης με τη συνδρομή της αστυνομίας στα Γιάννενα!

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα παράδειγμα αποθράσυνσης της εργοδοσίας με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και του αντεργατικού πλαισίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενης από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με τη συνδρομή της αστυνομίας!

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, η εργαζόμενη απολύθηκε από το κατάστημα της αλυσίδας «Express», στην πλ. Πάργης, όταν αντέδρασε στο «ψαλίδισμα» επιδομάτων και αδειών από την εργοδοσία και απαίτησε να πληρώνεται για τις υπερωρίες. Θεωρώντας άδικη την απόλυσή της, αρνήθηκε να υπογράψει την καταγγελία σύμβασης, και τότε η διοίκηση του σούπερ μάρκετ δεν δίστασε να καλέσει την αστυνομία.

«Η αστυνομία όχι απλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, αλλά έφτασε να απειλήσει την εργαζόμενη ότι θα της περάσει χειροπέδες για να την οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα!», καταγγέλλει το Σωματείο.

«Η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για ακόμα μια φορά», επισημαίνει το Σωματείο, και υπενθυμίζει: «Στην πόλη μας, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες ενάντια σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή τη δουλειά τους ή τα δεδουλευμένα τους. Την ίδια ώρα, στις περιπτώσεις που μέχρι και η Δικαιοσύνη κρίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και εκδίδει καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στις επιχειρήσεις (όπως έχει γίνει στα "Μarket In"), δεν ανοίγει ρουθούνι, η κυβέρνηση "στερείται εργαλείων" για να επιβάλει τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Το Σωματείο ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται την παραπάνω... «μεταμνημονιακή καθημερινότητα» και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του. «Θέλουμε δουλειά με αξιοπρέπεια, μόνιμη και σταθερή, μισθούς που να εξασφαλίζουν όχι απλά την επιβίωσή μας, αλλά ζωή για εμάς και τα παιδιά μας, με βάση τις δικές μας ανάγκες», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ