Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων

Με επιτυχία η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Ο Γ. Καρασούλος
Ο Γ. Καρασούλος
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο Μενίδι. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές κ.α., που ζουν την εκμετάλλευση μέσα στους χώρους δουλειάς μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από Ποντιακό συγκρότημα με σύνθημα «Ο Πόντος ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση» και έκλεισε με αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική της Ινδίας από ινδικό συγκρότημα.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιάννης Καρασούλος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και της Επιτροπής Μεταναστών της ΚΟ Αττικής, που αναφερόμενος στη μετανάστευση ανέδειξε ότι συνδέεται άμεσα με την καπιταλιστική ανάπτυξη και κρίση, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ότι αυτά είναι φαινόμενα που διαδέχεται το ένα το άλλο. Από αυτήν τη σκοπιά, στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπλέκει το λαό και τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση.


Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι αξιοποιούνται από την εργοδοσία και τα κόμματά της για να τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα συνολικά, για να διασπάται η ενότητα της εργατικής τάξης, για να φορτώνονται στους ξεριζωμένους «οι μόνιμες πληγές του καπιταλισμού», όπως η ανεργία, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά κ.λπ. Επίσης, για να καλλιεργούνται οι διάφορες ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ενδοαστικών ανταγωνισμών

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι κομμουνιστές δεν ταυτίζουν τους μετανάστες «με το φόβο και την υποταγή, με το περιθώριο και την κακομοιριά. Δεν τους θεωρούμε κατώτερους, που απλά θα πρέπει να έχουν ένα πιάτο φαΐ και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους εργάτες, ζητήματα αυτονόητα. Εμείς καλούμε τους μετανάστες να παλέψουν μαζί με τους ντόπιους εργάτες, για να ανατρέψουν την εξουσία της αστικής τάξης και πιστεύουμε ότι σε αυτήν την πάλη, οι μετανάστες μπορεί να αποτελέσουν αξιόλογο μαχητικό τμήμα του ταξικού, εργατικού, επαναστατικού κινήματος της κάθε χώρας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περιοχή του Μενιδίου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και η οποία αποτελεί μια μεγάλη προσφυγούπολη, μια πόλη που υποδέχθηκε χιλιάδες ξεριζωμένους Ελληνες από τον Εύξεινο Πόντο.

«Οι Πόντιοι της περιοχής είναι το ζωντανό παράδειγμα του αποτελέσματος των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, αφού ζήσατε τον βίαιο, βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου», ανέφερε και φώτισε το ιστορικό υπόβαθρο εκείνης της περιόδου, τους ανταγωνισμούς της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη.

«Αυτοί οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων, της ελληνικής και της τουρκικής, συνεχίζονται και σήμερα σε νέο φυσικά πλαίσιο. Εντείνονται μάλιστα και συμπλέκονται και με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς των μεγάλων σημερινών δυνάμεων, τροφοδοτώντας την τουρκική επιθετικότητα με την κάλυψη άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου (...).

Να γιατί αποτελεί ιστορική πρόκληση τα φασιστοειδή να προσπαθούν - ψηφοθηρώντας - να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του Ποντιακού Ελληνισμού», ανέφερε ο Γ. Καρασούλος. Στον αντίποδα ανέδειξε την ιστορική συμβολή των Πόντιων εργατών στην ενίσχυση του εργατικού κινήματος, ότι πολλοί από αυτούς, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μπήκαν στην πρώτη γραμμή των ηρωικών λαϊκών αγώνων.

Κλείνοντας κάλεσε σε συσπείρωση με το ΚΚΕ, που είναι μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα για να ανασάνει ο λαός, που αντιπαλεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Αγωνίζεται για την αλληλεγγύη, την ειρήνη και κοινή πάλη των λαών, ενάντια στο φασισμό και όλα τα τσιράκια του συστήματος. Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μάχεται για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη συγκρότηση μιας μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας, για την εργατική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ