ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΣΙΝΕ ΝΙΚΑΙΑ»
Η απάντηση στη «βιομηχανία των αιθουσών»

Ο χώρος του «Σινέ Νίκαια» στη Μηχανική Καλλιέργεια
Ο χώρος του «Σινέ Νίκαια» στη Μηχανική Καλλιέργεια
Ενα αίτημα, αλλά και όραμα πολλών χρόνων των κατοίκων της Κοκκινιάς άρχισε φέτος να γίνεται πραγματικότητα. Η πόλη, από τις 15 του περασμένου Ιουλίου, απέκτησε τον δικό της θερινό κινηματογράφο, το «Σινέ Νίκαια». Η νέα δημοτική αρχή, αξιοποιώντας το μεράκι όλων των ανθρώπων της Νίκαιας που αγαπούν το κινηματογράφο, οργάνωσε στο χώρο της Μηχανικής Καλλιέργειας (Θηβών 245) ένα πρόγραμμα προβολής ιδιαίτερα αξιόλογων ταινιών. Ετσι, όλοι όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο, μπορούν, μέσα από τη μεγάλη οθόνη, να αποδράσουν από την καθημερινότητα με εισιτήριο μόνο πέντε ευρώ και τρία ευρώ για τους φοιτητές.

«Φιλοδοξούμε, μαζί με όλους όσοι δουλέψαμε μαζί, όπως τα μέλη της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης μας, μας τόνισε η Δάφνη Γιαπιτσάκη, αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και υπεύθυνη της Επιτροπής Κινηματογράφου του Δήμου Νίκαιας, να τραβήξουμε στο Δημοτικό Κινηματογράφο της Νίκαιας φίλους του κινηματογράφου από όλη την Αττική».

Πέρα από την ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, που προκαλεί στον επισκέπτη η πανέμορφη διαμόρφωση του χώρου της Μηχανικής Καλλιέργειας, συμβολικό χαρακτήρα παίρνει το γεγονός ότι ο δημοτικός αυτός κινηματογράφος βρίσκεται απέναντι από μια γνωστή βιομηχανία αιθουσών προβολής κινηματογραφικών ταινιών. «Επιλέξαμε αυτό το χώρο και για να σηματοδοτήσουμε τον αντίποδα τον οποίο αποτελεί ο δικός μας δημοτικός κινηματογράφος απέναντι στη βιομηχανία των αιθουσών», μας επισήμανε η Δάφνη Γιαπιτσάκη.

Η Νίκαια άλλωστε στο παρελθόν ήταν γεμάτη από θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας του ανταγωνισμού των ισχυρών και αυτού του χώρου.

Οι προβολές του θερινού κινηματογράφου αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Σεπτέμβρη και ήδη η δημοτική αρχή μαζί με τους υπεύθυνους της λειτουργίας του «Σινέ Νίκαια» προσανατολίζονται στη διοργάνωση κινηματογραφικής εβδομάδας για τους μαθητές των σχολείων της πόλης. Ετσι οι μαθητές με δωρεάν είσοδο θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις καλύτερες από τις ταινίες που προβλήθηκαν το καλοκαίρι, αλλά και να γνωρίσουν μέσα σε έναν πανέμορφο χώρο τη μαγεία του κινηματογράφου και να τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Πάντως, η ανάπλαση και διαμόρφωση της Μηχανικής Καλλιέργειας σε πολιτιστικό πολυχώρο με κινηματογράφο, χώρους συναυλιών, εκθέσεων, στέκι νεολαίας είναι η αρχή μόνο της προσπάθειας. Από τώρα η δημοτική αρχή μαζί με όλους όσοι προσπαθούν μαζί της ώστε οι δημότες της Νίκαιας να απολαμβάνουν μια ξεχωριστή ποιότητα μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου, οραματίζονται και προγραμματίζουν τις εκδηλώσεις του επόμενου καλοκαιριού, που ασφαλώς θα έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν στον κόσμο της περιοχής.

Η γιορτή των «μικρομηκάδων»

«Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα
«Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα
Εντυπωσιακό, από ποσοτική άποψη αλλά και από καλλιτεχνική, αναμένεται να είναι το 26ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους - μαζί με το Διεθνές τμήμα του που, πραγματοποιείται για ένατη χρονιά - αναδεικνύοντας τη δυναμική των νέων κινηματογραφιστών και ταυτόχρονα την τεράστια έλλειψη ελληνικής κρατικής κινηματογραφικής υποδομής.

Αλλωστε, η «άνδρωση» του Φεστιβάλ, για την οποία ακούστηκαν ενθουσιώδη λόγια σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αποτέλεσμα του πάθους των κινηματογραφιστών, οι οποίοι απαιτούν την ίδρυση κρατικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και αναζητούν αίθουσες για να προβάλλεται το έργο τους.

Από τις 14 έως τις 20/9 λοιπόν, στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθούν 62 ταινίες (35 μυθοπλασίας, 4 ντοκιμαντέρ, 18 σπουδαστικές, 5 στο τμήμα «Ελληνες του κόσμου») και στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν 77 ταινίες από 39 χώρες (52 μυθοπλασίας, 15 κινούμενα σχέδια, 10 ντοκιμαντέρ). Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν και τη συμμετοχή του γνωστού σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα, στο διεθνές τμήμα, με δική του πρωτοβουλία, ένδειξη του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος για το Φεστιβάλ Δράμας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μεγάλο αφιέρωμα στον βραζιλιάνικο κινηματογράφο, σε συνεργασία με το αντίστοιχο φεστιβάλ των «μικρομηκάδων» του Σάο Πάολο. Επίσης, θα προβληθούν ξεχωριστά οχτώ πειραματικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων 25 ετών, από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρξει και μια προπαγανδιστικού τύπου έκθεση των πρωτότυπων ολυμπιακών δαδών από το 1936 μέχρι και τη δάδα του 2004, σε συνεργασία με τον «Αθήνα 2004». Προγραμματίζονται, επίσης, προβολές για παιδιά με την εκπληκτική ταινία «Ο Βασιλιάς των μασκών» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, παρουσιάσεις βιβλίων και έκθεση Δραμινών ζωγράφων.

Εκτός από τα βραβεία που θα απονείμουν οι κριτικές επιτροπές (μία για κάθε διαγωνιστικό τμήμα) υπάρχει και μια πληθώρα άλλων βραβείων από εταιρίες - χορηγούς, από κινηματογραφικά σωματεία και την ΤΑ. Επιπλέον, το Φεστιβάλ θα απονείμει το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Μικρού Μήκους» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία συνεργάζεται με την εταιρία διανομής «UIP». Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ της Δράμας θα απονείμει αυτό το βραβείο, το οποίο απονέμεται τα τελευταία 12 χρόνια από τα έντεκα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στους κινηματογράφους «Αστέρια» και «Ολύμπια», ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα.

«Εφυγε» ο καλόκαρδος «κακός»

Κηδεύτηκε χτες, από το νεκροταφείο Καισαριανής ο 73χρονος ηθοποιός - ο «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου - και κριτικός κινηματογράφου, Αρτέμης Μάτσας, ο οποίος πέθανε προχτές τα ξημερώματα σε κλινική της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν λόγω εγκεφαλικού. Ο Αρτέμης Μάτσας γεννήθηκε στην Πλάκα το 1930. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τους Βεάκη, Ροντήρη και Μουσούρη. Αδελφός του Νέστορα Μάτσα, καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Η Σμυρνιά μητέρα του, σολίστ πιάνου, πέθανε σε ηλικία 30 ετών, ενώ ο πατέρας του σπουδαγμένος στη Χαϊδεμβέργη, χάθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας. Ο Αρ. Μάτσας άσκησε το επάγγελμα του ηθοποιού από το 1949, ενώ παράλληλα ήταν κινηματογραφικός και καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η πρώτη του ταινία ήταν το «Ερωτικό ταξίδι» του Γιώργου Καρύδη και η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε δίπλα στο μεγάλο κωμικό Βασίλη Αργυρόπουλο, στο «Φαταούλα» των Φωτιάδη -Βροντάκη. Επαιξε σε πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες, μεταξύ των οποίων τα «Αρραβωνιάσματα» της Μαρίας Πλυτά, «Το νησί των γενναίων», «Ποτέ την Κυριακή», «Μπουμπουλίνα» κ.ά. Στο θέατρο έπαιξε τα πάντα, από μπουλβάρ μέχρι Μπρεχτ, αρχαία τραγωδία και Αριστοφάνη. Συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους, δίπλα στους γνωστούς πρωταγωνιστές. Εγραψε αρκετά και σημαντικά για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου βιβλία, όπως «Μεγάλες θεατρικές οικογένειες», «Το άλλο πρόσωπο του θεάτρου», «Θεατρικές μνήμες» κ.ά.

Σε ελάχιστους ήταν γνωστή η ανθρωπιά και καλοσύνη, η ευαισθησία, η φροντίδα και η βοήθειά του σε παλαίμαχους, ξεχασμένους καλλιτέχνες, που ζούσαν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες.

«Σύγχρονης Εποχής» παρουσίαση

Το βιβλίο της Ανθής Γουρουντή «Στο νησί των Αργών Ναυτών και άλλες ιστορίες», θα παρουσιάσουν σήμερα (8.30μμ) στο εκθετήριο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Θανάσης Κρουστάλης και ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Τσούμας. Ποιήματα θα απαγγείλουν η Τζένη Καραβίτη και η Ολγα Παπαβασιλείου.

Πηγή το δημοτικό τραγούδι

Βασισμένη στα δημοτικά τραγούδια «Της Λυγερής και του Χάρου» και «Του Μαυριανού και της Αδελφής του», είναι η μουσικοθεατρική παράσταση «Ιστορίες μακρινές κι αλλιώτικες», που θα παρουσιάσουν οι «Μορφές Εκφρασης», σήμερα στο Λυκαβηττό. Τα τραγούδια προέρχονται από τις συλλογές του κορυφαίου λαογράφου Νικόλαου Πολίτη. Στόχος της παράστασης είναι να κρατήσει ζωντανή την απλότητα, το ύφος και ήθος του δημοτικού τραγουδιού. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Κινδύνη, τα κείμενα των Χάρη Καστανιά - Ματίνας Τσιγκούνη, τα σκηνικά-κοστούμια της Αν.- Σεβ. Τζίμα, η μουσική των Γιώργου Χατζημιχελάκη - Ιωάννας Κιρκιλέση, οι φωτισμοί του Τάκη Ποδαρόπουλου. Παίζουν: Θ. Κινδύνης, Ν. Λιονάκη, Ν. Τουρνάκης, Μ. Ρωμανού, Χρ. Σύγγελος, Ελ. Οικονόμου, Μαρ. Αναγνωστοπούλου, Βλ. Βερβέρη, Ελ. Ζαράκη, Ηλ. Παπασιμάκη, Στ. Κοντοπούλου κ.ά.

«Σφήκες» και Γκρεκάνοι στο «Κατράκειο»

Η αριστοφανική κωμωδία «Σφήκες» θα ηχήσει σήμερα στο «Κατράκειο» στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου Νίκαιας. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Χρυσικάκου, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά.

Αύριο το «Κατράκειο» θα πλημμυρίσουν η μουσική και οι χοροί της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας. Η μαγευτική βραδιά, στο φως της πανσελήνου, αφιερώνεται στην γκρεκάνικη, δηλαδή την ελληνόφωνη παράδοση του Salento. Συμμετέχουν οι νέες και οι νέες των «Asteria» από τη Sternatia, μαζί με τους τελευταίους εναπομείναντες των πρωτοπόρων, τους «Argaleio» από το Corigliano d' Otranto και το νέο μουσικό σύνολο «Ιώ», σε πρώτη εμφάνιση. Μαζί τους και το ηπειρώτικο πολυφωνικό σύνολο «Χαονία».

Τη μουσικοχορευτική σύναξη στο «Κατράκειο» οργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρία «Απειρος», που επί έξι χρόνια διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στο χώρο της συναυλίας θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και δίσκου της γκρεκάνικης πολιτιστικής κληρονομιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ