Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η γιορτή των «μικρομηκάδων»

«Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα
«Χαραυγή» του Γιάννη Κατσάμπουλα
Εντυπωσιακό, από ποσοτική άποψη αλλά και από καλλιτεχνική, αναμένεται να είναι το 26ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους - μαζί με το Διεθνές τμήμα του που, πραγματοποιείται για ένατη χρονιά - αναδεικνύοντας τη δυναμική των νέων κινηματογραφιστών και ταυτόχρονα την τεράστια έλλειψη ελληνικής κρατικής κινηματογραφικής υποδομής.

Αλλωστε, η «άνδρωση» του Φεστιβάλ, για την οποία ακούστηκαν ενθουσιώδη λόγια σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αποτέλεσμα του πάθους των κινηματογραφιστών, οι οποίοι απαιτούν την ίδρυση κρατικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και αναζητούν αίθουσες για να προβάλλεται το έργο τους.

Από τις 14 έως τις 20/9 λοιπόν, στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθούν 62 ταινίες (35 μυθοπλασίας, 4 ντοκιμαντέρ, 18 σπουδαστικές, 5 στο τμήμα «Ελληνες του κόσμου») και στο διεθνές διαγωνιστικό θα προβληθούν 77 ταινίες από 39 χώρες (52 μυθοπλασίας, 15 κινούμενα σχέδια, 10 ντοκιμαντέρ). Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν και τη συμμετοχή του γνωστού σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα, στο διεθνές τμήμα, με δική του πρωτοβουλία, ένδειξη του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος για το Φεστιβάλ Δράμας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μεγάλο αφιέρωμα στον βραζιλιάνικο κινηματογράφο, σε συνεργασία με το αντίστοιχο φεστιβάλ των «μικρομηκάδων» του Σάο Πάολο. Επίσης, θα προβληθούν ξεχωριστά οχτώ πειραματικές ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων 25 ετών, από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρξει και μια προπαγανδιστικού τύπου έκθεση των πρωτότυπων ολυμπιακών δαδών από το 1936 μέχρι και τη δάδα του 2004, σε συνεργασία με τον «Αθήνα 2004». Προγραμματίζονται, επίσης, προβολές για παιδιά με την εκπληκτική ταινία «Ο Βασιλιάς των μασκών» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, παρουσιάσεις βιβλίων και έκθεση Δραμινών ζωγράφων.

Εκτός από τα βραβεία που θα απονείμουν οι κριτικές επιτροπές (μία για κάθε διαγωνιστικό τμήμα) υπάρχει και μια πληθώρα άλλων βραβείων από εταιρίες - χορηγούς, από κινηματογραφικά σωματεία και την ΤΑ. Επιπλέον, το Φεστιβάλ θα απονείμει το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Μικρού Μήκους» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία συνεργάζεται με την εταιρία διανομής «UIP». Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ της Δράμας θα απονείμει αυτό το βραβείο, το οποίο απονέμεται τα τελευταία 12 χρόνια από τα έντεκα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στους κινηματογράφους «Αστέρια» και «Ολύμπια», ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ