ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ
Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν όσο η Υγεία ελέγχεται από τα μονοπώλια

Νέοι εκβιασμοί στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν μπορεί να καθορίζουν τα μονοπώλια πότε, πώς και αν θα έχει ο λαός πρόσβαση σε οτιδήποτε αφορά την υγεία του!

Τα αδιέξοδα στα οποία η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εγκλωβίζει τη λαϊκή ανάγκη για σταθερή και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλου του λαού στο ασφαλές και δωρεάν φάρμακο που έχει ανάγκη η προστασία της υγείας του καταγράφονται καθημερινά. Αφ' ενός οι ελλείψεις φαρμάκων που εντοπίζονται στην αγορά και αφ' ετέρου οι (ξανα)εντεινόμενοι εκβιασμοί φαρμακοβιομηχανιών και όσων προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία και με αναλώσιμα υλικά αναδεικνύουν πως η έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή και η διάθεση του φαρμάκου δεν μπορεί να βρίσκεται στον έλεγχο των μονοπωλίων.

Ετσι και χτες συνεχίστηκε η αδυναμία προμήθειας ασθενών με φάρμακα - ακόμα και με ασπιρίνες - καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες δεν προχώρησαν στην τιμολόγηση των φαρμάκων λόγω της έκδοσης αλλεπάλληλων δελτίων τιμών απ' την κυβέρνηση. Η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν, τουλάχιστον, απ' την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα φανούν και επιλογές της φαρμακοβιομηχανίας.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σημειώνεται:

«Πίσω από το προπαγανδιστικό προπέτασμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση της μείωσης των τιμών των φαρμάκων και της περιστολής της σπατάλης, διαμορφώνεται μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού για τα δημόσια νοσοκομεία, το ΙΚΑ, τις άλλες μονάδες Υγείας, τους ασθενείς γενικότερα.

Σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η πολιτική της φουσκώνει τα πανιά των φαρμακοβιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματιών προμήθειας υγειονομικού υλικού, για να εκβιάζουν και να εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη. Οπως έκανε προηγούμενα και η κυβέρνηση της ΝΔ, "ρύθμισε" την εξόφληση των μεγαλοπρομηθευτών, τη στιγμή που η ίδια κατάγγελλε ότι πουλούσαν με καπέλο 100%-600%.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαμόρφωσαν το έδαφος ώστε να υπάρχει πλήρης διείσδυση και εξάρτηση των μονάδων Υγείας και των Κέντρων Υγείας από τα μονοπώλια του φαρμάκου και τους μεγαλεμπόρους ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να αναγκάζονται τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά για εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία και να εξαρτάται η υγεία τους από τους επιχειρηματίες προμηθευτές.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η θέση του ΚΚΕ ότι όσο υπάρχουν επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, όσο η υγεία αποτελεί εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιούνται και η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει άμεσα εκφράζοντας την κοινή λαϊκή απαίτηση και ανάγκη να εμποδιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιτραπεί να υπάρξει έλλειψη φαρμάκων για τα λαϊκά στρώματα. Να μη μείνει κανένα μέλος λαϊκής οικογένειας χωρίς νοσοκομειακές παροχές, λόγω της εμπορευματοποίησης ή των ελλείψεων σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό. Για το δικαίωμα σε σύγχρονες παροχές Υγείας, δωρεάν για όλους. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Τώρα πρέπει να αναπτυχθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή συμμαχία για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Για την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων στην Υγεία, την οργάνωση και ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας παραγωγής υγειονομικού υλικού, κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης του φάρμακου. Στο δρόμο ανάπτυξης που κριτήριο έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Νέο «μπόνους»

Καινούριο «μπόνους» 30 εκατ. ευρώ φαίνεται να διασφαλίζουν οι προμηθευτές αναλώσιμων υλικών μετά τις πιέσεις τους ότι θα σταματήσουν οι προμήθειες στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Κρατικό της Νίκαιας και «Αττικόν», με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του εμφανίζεται ως συνεπές με τις ρυθμίσεις που νομοθέτησε, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό των νοσοκομείων και προσθέτει ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε - επιπλέον - 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει με μετρητά τις οφειλές του 2009.

Στην «ποδιά των προμηθευτών» σφάζεται και η ΝΔ καθώς ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριος Σαλμάς, κατά την επίσκεψή του χτες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έκανε λόγο για εμπλοκή στο θέμα της εξόφλησης των νοσοκομειακών χρεών. Ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων το πρώτο οκτάμηνο του έτους ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΚΕΑΤ
Απολύει ακόμα και εγκύους

Παρέμβαση έκανε το σωματείο

Δυο ψυχολόγους που δουλεύουν με σχέση αορίστου χρόνου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, η μία απ' τις οποίες μάλιστα είναι έγκυος, επιχείρησε να απολύσει χτες η πρόεδρος του Κέντρου, Παρασκευή Τσιλιμιγκάκη.

Οι δυο εργαζόμενες δουλεύουν στο ΚΕΑΤ από εφτά εώς δέκα χρόνια. Εχουν προσληφθεί μέσω της «Πρωτοπορίας», αστική εταιρεία που έχει συγκροτήσει το ίδιο το ΚΕΑΤ με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και μέσω της οποίας γίνονταν σχεδόν όλες οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού του ΚΕΑΤ τα τελευταία χρόνια. Η μία μάλιστα απ' τις δυο εργαζόμενες είναι έγκυος και η απόλυση της ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι της με αναρρωτική άδεια γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας! Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΑΤ και των εκπαιδευτικών της «Πρωτοπορίας» που απαίτησαν ανάκληση των απολύσεων. Απ' την πλευρά της η πρόεδρος ισχυρίστηκε αρχικά ότι οι δυο ψυχολόγοι ...περισσεύουν, αλλά κάτω απ' την πίεση των εργαζομένων αναγκάστηκε να πει ότι η παράνομη απόλυση της εγκύου θα ανακληθεί προς το παρόν λόγω της εγκυμοσύνης της.

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκαν στο δρόμο 11 εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ που έληξαν οι συμβάσεις τους και βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς μάλιστα να έχουν πληρωθεί για τους τελευταίους πέντε μήνες που δούλευαν! Την αμέσως επόμενη μέρα πάρθηκε απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΑΤ να απολυθούν άλλοι έντεκα εκπαιδευτικοί που κάνουν εδώ και χρόνια τη φροντιστηριακή στήριξη των μαθητών με προβλήματα όρασης και τυφλότητα και να καλυφθούν οι ανάγκες με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, μέσω του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, η πρόεδρος έχει προαναγγείλει και άλλες απολύσεις, αφού όπως έχει πει θα αξιολογηθεί συνολικά το προσωπικό του ΚΕΑΤ. Οι απολύσεις συμπληρώνουν τη συστηματική υποχρηματοδότηση και υπολειτουργία του ΚΕΑΤ, την ώρα που οι ανάγκες των μαθητών με τυφλότητα και μερική όραση είναι τεράστιες.

«Β' ΔΙΑΓΝΩΣΗ»
Μειώνει ώρες εργασίας και αποδοχές

Καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία Αχαΐας

Την τρομοκρατία επιστρατεύει η εργοδοσία του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου «Β' Διάγνωση» της Πάτρας, προκειμένου να επιβάλει εργασιακό καθεστώς γαλέρας, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Αχαΐας που επισκέφτηκε το διαγνωστικό κέντρο προχτές.

Το Σωματείο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι απ' την περιοδεία επιβεβαιώθηκε πως και στη συγκεκριμένη επιχείρηση του κλάδου επικρατεί καθεστώς γαλέρας, τρομοκράτησης των εργαζομένων, ενώ σφίγγει κι άλλο η θηλιά στο όνομα της κρίσης. «Θρασύτατα και χωρίς καμία αναστολή, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι εργοδότες και τα τσιράκια τους, έχοντας τις πλάτες τόσο της κυβέρνησης αλλά και του συνδικαλιστικού τους προσωπικού - Εργατικού Κέντρου Πάτρας - προχωράνε στο ξεθεμέλιωμα όσων έχουν απομείνει, αφού προχωρούν στη μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών με τον εκφοβισμό της απόλυσης σε όποιον εργαζόμενο τολμήσει να αρνηθεί», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι η προχτεσινή παρέμβαση στο χώρο είχε χαρακτήρα προειδοποίησης απέναντι στην εργοδοσία, ότι μαζί με το ΠΑΜΕ το επόμενο διάστημα θα πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας. Το Σωματείο προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου και κατήγγειλε το γεγονός.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Νέα πυρκαγιά χτες

Η πέμπτη μέσα σε τρία χρόνια πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στον «Ευαγγελισμό», αποτυπώνοντας την εγκληματική εγκατάλειψη του νοσοκομείου σε υποδομές και προσωπικό.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και στο τμήμα εκείνο όπου νοσηλευόταν μια 34χρονη ασθενής, η οποία έπαθε σοβαρά εγκαύματα και διασωληνώθηκε. Οι αιτίες δεν προσδιορίστηκαν ακριβώς, αλλά στις αιτίες των πεπαλαιωμένων υποδομών έρχεται να προστεθεί η επιβάρυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής με τις ψυχιατρικές εφημερίες σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς μετά τους σεισμούς του 1999 βρέθηκε εκτός συστήματος εφημεριών το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Ετσι τα ψυχιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων - όπως και το «Δρομοκαΐτειο» - γονάτισαν στην κυριολεξία απ' τα ψυχιατρικά περιστατικά. Ειδικότερα, η Ψυχιατρική Κλινική του «Ευαγγελισμού» - με 20 κρεβάτια - νοσηλεύει, σε μόνιμη βάση, 35 μέχρι 45 περιστατικά. Δηλαδή, έχει 15 έως 25 (!) ράντζα, όταν τα κρεβάτια είναι μόλις 20!!

Η Πυροσβεστική δεν εγγυάται την ασφάλεια του παλιού κτιρίου του «Ευαγγελισμού» καθώς κτίστηκε πριν το 1980. Και τούτο γιατί οι υποδομές του «Ευαγγελισμού» δεν ενισχύθηκαν καθόλου καθώς η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει αποψιλωθεί σε προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φροντίσει τις παλιές υποδομές που χρειάζονται πρόσθετη φροντίδα.

ΣΕΑΑΝ
Σήμερα η σύσκεψη

Σε σύσκεψη των επιτροπών αγώνα, κινήσεων και συνδικαλιστών από το χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, των χρονίως πασχόντων και των αναπήρων, των γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ και εργαζόμενων στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή καλεί σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της επίσκεψής της είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου:

  • 5:30 μ.μ.: Συνάντηση με το ΔΣ των εργαζομένων της Σχολής Τυφλών.
  • 8 μ.μ.: Ομιλία σε εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στους «Κήπους του Πασά».

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου:

  • 9:30 π.μ.: Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.
  • 11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8) στην αίθουσα C.
  • 1 μ.μ.: Περιοδεία στην ΕΛΒΟ, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ