ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Δίχτυ

Ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα όσα προβάλλονται είναι και η λεγόμενη «θετική ατζέντα» των κοινών επιχειρηματικών σχεδίων ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Οπως έλεγε το Σαββατοκύριακο ο αρμόδιος υφυπουργός, για τα 25 τέτοια «πρότζεκτ» που κατέληξαν με τον ομόλογό του, «σκεφθήκαμε ότι μέσα από αυτά ίσως αυξήσουμε τις πιθανότητες να λύσουμε και άλλα θέματα», αφού «η διπλωματία που ξέραμε έχει αλλάξει και κάθε μέσο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φέρεις δύο μέρη κοντά, είναι χρήσιμο». Θυμίζουμε πως με το ίδιο ακριβώς «σκεπτικό» από πέρυσι το φθινόπωρο, το ΝΑΤΟ έστησε τον περιβόητο «μηχανισμό αποσυμπίεσης» ανάμεσα στις δυο πλευρές, που, όπως έλεγε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες». Λίγους μήνες μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε πως οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία επανέναρξης των παζαριών, με όλα τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι. Τι δείχνουν όλα αυτά; Σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση, ότι «απλά κρατάει τους διαύλους ανοιχτούς», το παζάρι δυναμώνει και εμπλουτίζεται διαρκώς. Και πως οι διάφοροι «μηχανισμοί» και «δίαυλοι» είτε αφορούν τις μπίζνες ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις, ως «ορεκτικό» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, είτε αφορούν τους στρατιωτικούς μηχανισμούς, για να διασφαλίζεται η «ευρωατλαντική συνοχή», δεν αποτελούν κάτι ξεχωριστό, αλλά μέρος του ιμπεριαλιστικού παζαριού υπό την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξυφαίνοντας επικίνδυνο «δίχτυ» σε βάρος των λαών.

Αβάντα ΣΥΡΙΖΑ...

«Το εργασιακό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι η απεργία». Ποιος τα λέει αυτά; Ούτε ο Κ. Χατζηδάκης, ούτε ο Αδ. Γεωργιάδης, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτός που δηλώνει σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα τα ...καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα είναι ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης! Και όπως εξηγεί στο Twitter, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη λύση: «Πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν, αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικούς νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία»!

... σε κυβέρνηση - εργοδοσία

Τέτοιο σαμποτάρισμα στην απεργία λίγα 24ωρα πριν από την πραγματοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ... Τέτοια απαξίωση των εργατικών αγώνων και τέτοια αβάντα στην απεργοσπασία... Είναι ευθεία ομολογία ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η αντίθεση στο νομοσχέδιο συμπυκνώνεται στη διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας, στην εξαπάτηση δηλαδή για ακόμα μια φορά των εργαζομένων για να ψηφίζει ξανά «με ένα νόμο κι ένα άρθρο» νέα μνημόνια και αντεργατικά μέτρα. Οσο για την εργοδοσία; Αυτή κι αν τρίβει τα χέρια της που έχει δυο παίκτες ισάξιους: Ο ένας να νομοθετεί κι ο άλλος να νουθετεί τους εργαζόμενους να μην πιστεύουν στη δύναμή τους και στην πάλη τους αλλά μόνο σε «καλούς διαχειριστές»... Σε κάτι τέτοιους και στα αφεντικά έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν οι εργαζόμενοι αύριο Πέμπτη στην απεργία, διαλύοντας κάθε προσδοκία ότι τους έχουν στο χέρι...

Ανέκδοτα...

Κι επειδή το «έπος» Κυρίτση σχετικά με το τι γυρεύει «η αλεπού στο παζάρι» των λαϊκών κινητοποιήσεων μπορεί να μην έπεισε τους πλέον δύσπιστους από την αστική τάξη, η «Αυγή» επανήλθε χτες με... διευκρινιστικό άρθρο του Κ. Πουλακίδα, για να ξεκαθαρίσει πως κι αυτά ακόμα τα ανέκδοτα περί «ξηλώματος» των αντιλαϊκών νόμων από μια μελλοντική κυβέρνησή του εντάσσονται στην κατηγορία... λέμε και καμιά ιστορία, να εγκλωβίζουμε και κανέναν άνθρωπο. Κι έτσι ο αρθρογράφος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αν υπάρχει και κανείς που να πιστεύει πως «κάποια στιγμή θα φύγουν (ή θα τους διώξουν), θα έρθει ο επόμενος και θα τα πάρει πίσω επιστρέφοντάς μας στο 2019 (...) Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Ο αντεργατικός νόμος, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η εκχώρηση του ΕΣΥ στους ιδιώτες (...) δημιουργούν νέα δεδομένα. Αρνητικά δεδομένα. Η επόμενη κυβέρνηση θα πατήσει σε λασπωμένο έδαφος. Και μάλιστα όσο περισσότερο διατηρούνται τα αρνητικά δεδομένα τόσο περισσότερο καθίσταται δύσκολο να ανατραπούν και να βγει η χώρα από τον βούρκο που την έριξε ο Μητσοτάκης. Αλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης φροντίζει να κάνει τις νεοφιλελέδικες μεταρρυθμίσεις του κάτι σαν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, καθώς συνδέει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης με τη διατήρηση και την πρόοδό τους». Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Με δεμένα τα χέρια θα πέσουν ξανά στο βούρκο του συστήματος, θα «αμαρτήσουν για το παιδί τους» για να «υπερβούν» και τα νέα μνημόνια εφαρμόζοντάς τα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1781 Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στίβενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1870 Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

1898 Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και την 1η Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916 Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, και με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1923 Στη Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, η οποία ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται. Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ, η οποία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.

1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1-8 Ιούνη). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Εγιναν ομιλίες και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1935 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων και τα συνεργαζόμενα με αυτό (Προοδευτικό, Αγροτικό κ.λπ.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μαρτίου. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες από ό,τι στις εκλογές της 5/3/1933, αλλά λόγω του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με κορμό το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.

1974 Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1983 Η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.

1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org