ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ
«Αλλαγή σελίδας» για τις μεθοδεύσεις και τις κόντρες σε βάρος των λαών

Νέος σταθμός στις ενδοαστικές διεργασίες οι βουλευτικές εκλογές του Ιούνη

Ο πρώην και ο νέος Πρόεδρος εμφανίστηκαν μαζί χτες, σε εκδήλωση για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ο πρώην και ο νέος Πρόεδρος εμφανίστηκαν μαζί χτες, σε εκδήλωση για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
«Δεν θα υποκύψουμε στην αγάπη της ήττας ή της παρακμής», αλλά και ότι «δεν θα είναι όλες οι μέρες εύκολες» διαμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν, νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, στην πρώτη του ανοιχτή ομιλία που έκανε προχτές το βράδυ, πανηγυρίζοντας την επικράτησή του έξω από το μουσείο του Λούβρου. Διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του γαλλικού κεφαλαίου και για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς και πρώην στέλεχος τραπεζικών ομίλων τόνισε ότι «επιβάλλεται τόλμη», εννοώντας ότι θα αντιπαρατεθεί ακούραστα με τους ανταγωνιστές της ντόπιας πλουτοκρατίας, στο εσωτερικό της οποίας - όπως αποτυπώθηκε και σε όλη την προεκλογική περίοδο - συνεχίζονται οι διεργασίες για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της, σε ένα διεθνές σκηνικό σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους συνολικά 47.568.588 εγγεγραμμένους η αποχή έφτασε το 25,4%, ποσοστό που θεωρείται το ψηλότερο από το 1969.

Ο υποψήφιος της κίνησης «Εμπρός!» («En Marche»!) ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν έλαβε 20.753.798 ψήφους και 66,1%, ενώ η ευρωσκεπτικίστρια υποψήφια του Εθνικού Μετώπου («Front National» - FN) Μαρίν Λεπέν πήρε 10.644.118 ψήφους και 33,9%. Τα λευκά ήταν 3.019.774 (ποσοστό 8,51%) και τα άκυρα 1.049.532 (2,96 %).

Νέα ορμή στις ενδοαστικές διεργασίες

Η υποψήφια του FN συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια «φιλική» συζήτηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής και στις δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι το FN θα πρωτοστατήσει στις συνεχιζόμενες ενδοαστικές διεργασίες. Χαρακτήρισε τα ποσοστά του FN «ιστορικά» και μίλησε για «συμμαχία πατριωτών» που οι Γάλλοι «ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης». Τόνισε ότι το κόμμα της έχει δεσμευτεί για μια «στρατηγική συμμαχιών», αλλά και ότι πρέπει και το ίδιο «να ανανεωθεί βαθιά, έτσι ώστε να σταθεί στο ύψος της ιστορικής ευκαιρίας και των προσδοκιών των Γάλλων». Ανήγγειλε ότι θα προτείνει «ένα βαθύ μετασχηματισμό του κινήματός μας ώστε να αποτελέσει μια νέα πολιτική δύναμη που πολλοί Γάλλοι ζήτησαν με τις ψήφους τους». Αλλωστε, άλλα στελέχη του FN είπαν ότι αρχές του 2018 θα γίνει συνέδριο και δεν απέκλεισαν «αλλαγή ονόματος», «πρακτικών» κ.τ.λ.

Πάντως, ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις της νεαρής ανιψιάς της Μαρίν και βουλευτή, Μαριόν - Μαρεσάλ Λεπέν, ότι «δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι αυτές οι εκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Γαλλίας, της μαζικής μετανάστευσης, της μοίρας της ανασφάλειας, της ελεύθερης και κυρίαρχης Γαλλίας, της ΕΕ έτσι όπως λειτουργεί σήμερα». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μαθήματα που «πρέπει να πάρουμε», ενώ σχολίασε ότι «ξεχάσαμε ορισμένα θέματα: αυτά της οικογένειας, της (εθνικής) ταυτότητας, της ασφάλειας».

Αλλά και ο ιδρυτής του FN, Ζαν Μαρί Λεπέν, που πλέον έχει αποπεμφθεί από το κόμμα, είπε ότι «είναι τα ζητήματα του ευρώ, της Ευρώπης, των συντάξεων που έριξαν την εκστρατεία της κυρίας Λεπέν».

Τη συνέχιση των διεργασιών πυροδοτεί και η νέα προεκλογική περίοδος που ήδη ξεκίνησε, αφού στις 11 Ιούνη είναι προγραμματισμένος ο α' γύρος των εκλογών για τα νέα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (στις 18 Ιούνη θα γίνει ο β' γύρος).

Χτες, τα πρωτοσέλιδα όλων των αστικών εφημερίδων εντόπιζαν τις μεγάλες «προκλήσεις» (π.χ. «Λε Μοντ») που απλώνονται μπροστά στη νέα ηγεσία, που παραλαμβάνει «μια Γαλλία σε ύφεση», ανατροφοδοτώντας μια μεγάλη συζήτηση για τις συμμαχίες που χρειάζονται μπροστά και στις εκλογές του Ιούνη. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του Μακρόν μιλούσαν για μια εκλογική συνεργασία με τον τίτλο «Η Δημοκρατία Εμπρός!» («La Republique en Marche!») που θα δημιουργηθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Επίσης, μια σειρά στελέχη από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του λεγόμενου «κέντρου» έσπευσαν ξανά να εκφράσουν προθυμία για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης «πλειοψηφίας», προσφέροντας υπηρεσίες στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Ανάμεσά τους πολλά βασικά στελέχη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), όπως ο Μανουέλ Βαλς, ο Στεφάν λε Φολ, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαρκοζί, Φρανσουά Μπαρουέν κ.τ.λ.

Θέση στις νέες διεργασίες έχουν, άλλωστε, λάβει και δυνάμεις όπως η «Ανυπότακτη Γαλλία», το σχήμα που στον α' γύρο των εκλογών στήριξε την υποψηφιότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν (ανάμεσά τους και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας). Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Μελανσόν χαρακτήρισε το πρόγραμμα του «νέου μονάρχη Προέδρου» «κήρυξη πολέμου ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις και οικολογική ανευθυνότητα», τονίζοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές «πρέπει να δείξουν ότι μετά από ψήφο απόρριψης και φόβου υπάρχει και μια θετική επιλογή».

Στην ίδια κατεύθυνση, της πιο αποφασιστικής παραπλάνησης των λαϊκών συνειδήσεων, θα αξιοποιηθεί και ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού και της υποταγής στις ανάγκες της «εθνικής οικονομίας». Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις στελεχών της CGT, ορισμένα από τα οποία δήλωναν ανώνυμα σε ΜΜΕ (π.χ. «Παριζιέν») ότι «δεν συζητάμε κινητοποίηση χωρίς σαφή εντολή (...) αναμένουμε να δούμε τον οδικό χάρτη του Εμανουέλ Μακρόν και τη σύνθεση της κυβέρνησής του». Τα ίδια, μάλιστα, χαρακτήριζαν «πολιτικά γκρουπούσκουλα πολύ μειοψηφικά» ορισμένες δυνάμεις της συνομοσπονδίας που είχαν προκηρύξει κινητοποιήσεις ενάντια στην προεδρία Μακρόν.

Αντιδράσεις από το εξωτερικό

Εκ μέρους της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για ψήφο υπέρ «της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης».

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για μια νίκη που σηματοδοτεί μια Ευρώπη δυνατή και ενωμένη, καθώς και μια ενίσχυση της γαλλογερμανικής φιλίας.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, είπε ότι «η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν γράφει μια εξαιρετική σελίδα ελπίδας για τη Γαλλία και την Ευρώπη».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, διαβεβαίωσε ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Ιούνη θα συζητήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν τη Συμφωνία του Τουκέ, που υπογράφηκε το 2003, δίνοντας τη δυνατότητα στους Βρετανούς συνοριοφύλακες να πραγματοποιούν μεθοριακούς ελέγχους στο Καλέ της Γαλλίας με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τη Βρετανία.

Από την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε «συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη», προσθέτοντας πως «ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του».

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτίμησε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεπεράσουμε την κοινή δυσπιστία και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια».

Μεταξύ πολλών άλλων, συγχαρητήρια έστειλε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ότι το Παρίσι και το Πεκίνο μοιράζονται «μια σημαντική ευθύνη απέναντι στην ειρήνη και στην ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο» και ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία προκειμένου να περάσει σε ανώτερο επίπεδο η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

  • Χτες, ο Φρανσουά Ολάντ, που σε λίγες μέρες θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Εμ. Μακρόν, αναμενόταν να έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ, ενώ ήδη συζητιόταν ότι το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στο εξωτερικό θα είναι στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα».

«Πανηγύρια» από τα ελληνικά αστικά κόμματα

«Ανάσα» και «ελπίδα» χαρακτηρίζουν τα αστικά κόμματα της Ελλάδας τη νίκη Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

«Η νίκη του Μανουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά, προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε: «Σίγουρα η νίκη Μακρόν ικανοποιεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, γιατί σηματοδοτεί την ήττα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας που εκπροσώπησε η Λεπέν».

«Μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει», έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι «είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού» και πρόσθεσε πως «είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα».

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες», έγραψε στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Εμανουέλ συγχαρητήρια! H νίκη σου δείχνει ότι πρέπει να επιμείνουμε. Ρήξη με το παλιό σύστημα για μια προοδευτική επανάσταση», έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Χρυσή Αυγή τάχτηκε υπέρ της Μαρίν Λεπέν που εκφράζει τις συζητήσεις και τις αναζητήσεις εναλλακτικών σεναρίων και επιλογών (π.χ. η έξοδος από την ΕΕ), από τμήματα του γαλλικού κεφαλαίου.

Συνάντηση Δραγασάκη με Γάλλο πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σαρλ Σαντεπί, είχε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου αξιωματούχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και την Ευρώπη.

O Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Eμανουέλ Μακρόν, συντήρησε αυταπάτες περί αλλαγής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γίνει πιο θελκτική στους πολίτες της» και πως η τοποθέτηση Μακρόν «δημιουργεί την προσδοκία για μια νέα ατζέντα προτεραιοτήτων», με προϋπόθεση τη «δέσμευση σε πολιτικές σύγκλισης και ενίσχυσης της κοινωνικής Ευρώπης και όχι απόκλισης ή διεύρυνσης των ανισοτήτων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νίκη για τμήματα του κεφαλαίου, όχι για τον γαλλικό λαό

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές:

«Η επικράτηση Μακρόν έναντι της αντιδραστικής, αποκρουστικής υποψηφιότητας Λεπέν αποτελεί νίκη για τα τμήματα εκείνα του κεφαλαίου που είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, σε αντίθεση με εκείνα που αμφισβητούν - για τα δικά τους συμφέροντα - αυτήν την πορεία. Σε καμία περίπτωση, συνεπώς, δεν αποτελεί πραγματική νίκη για τον γαλλικό λαό.

Και ο Μακρόν, όπως και οι προηγούμενοι, θα γονατίσει τον γαλλικό λαό με νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Γι' αυτόν το λόγο θα εκτεθούν σύντομα όλοι εκείνοι που - και στην Ελλάδα - μιλούν για "ανάσα" και "νέα ημέρα", όπως εκτέθηκαν παλιότερα με τον Ολάντ και τον "νέο αέρα", που δήθεν θα έφερνε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ