ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να παρεμποδίσει το Μαθητικό Φεστιβάλ

Ομάδα φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής με τραμπούκικη επίθεση επιχείρησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που έγινε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Μετεώρων, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, καθώς οι μαθητές τούς έβαλαν εκεί που τους αξίζει, στο περιθώριο.

Οι μαθητές έδωσαν μαζικά το «παρών» στο Μαθητικό Φεστιβάλ, που είχε σύνθημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο». Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επιτραπέζιο παιχνίδι ενάντια στον πόλεμο, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μαθητών. Ταυτόχρονα, στο χώρο βρίσκονταν σκακιέρες όπου διεξάγονταν τουρνουά σκακιού από μικρούς και μεγάλους μαθητές.

Στη διάρκεια της βραδιάς, παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με ποιήματα κομμουνιστών ποιητών και επαναστατικά τραγούδια. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών - Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Ακολούθησε προβολή βίντεο από συνεντεύξεις που πήρανε μαθήτριες της Πολίχνης από πολιτικούς πρόσφυγες που έζησαν και πήγαν σχολείο στην ΕΣΣΔ, σχετικά με το πώς ήταν η Παιδεία στον σοσιαλισμό.

Επίσης προβλήθηκε βίντεο της ΚΝΕ ενάντια στην εγκληματική δράση και το ρόλο της Χρυσής Αυγής.

Το πρόγραμμα έκλεισε με μαθητική συναυλία. Στο χώρο διεξάγονταν δραστηριότητες για παιδιά μικρότερων ηλικιών.

Να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή σε κάθε σχολείο, γειτονιά

Η προσπάθεια να χτυπηθεί το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναδεικνύει τον βρώμικο ρόλο και τις τεράστιες ευθύνες που έχει η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία δηλητηριάζει τα μυαλά των μαθητών και της νεολαίας με τη ναζιστική φασιστική ιδεολογία της και προσπαθεί να στήσει τάγματα εφόδου για να σταματήσει όποιον παλεύει και διεκδικεί, όποιον αγωνίζεται ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, το οποίο υπερασπίζεται η Χρυσή Αυγή.

Το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καταγγέλλει την παρουσία των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία Μετεώρων και σημειώνει: «Με τις γνωστές τραμπούκικες πρακτικές τους, νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, που έδωσαν το "παρών" στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Οι μαθητές τούς έβαλαν εκεί που τους αξίζει... στο περιθώριο.

Εκεί είναι η θέση των απογόνων των ταγματασφαλιτών, των νοσταλγών των ναζί, των υπερασπιστών των εφοπλιστών, των μεγαλοβιομηχάνων, των κηφήνων που πλουτίζουν στις πλάτες μας. Εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αστών, αυτούς υπερασπίζονται. Γι' αυτό βλέπουν τον εχθρό τους στους πρωτοπόρους αγωνιστές.

Δε θέλουν να υπάρχουν μαθητές που δεν παύουν στιγμή να αγωνίζονται για το δίκιο, που διεκδικούν, που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε κάθε μαθητή, νέο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, να γυρίσει την πλάτη στο ναζιστικό τους δηλητήριο. Να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή σε κάθε σχολείο, γειτονιά. Να μην έχουν τόπο να σταθούν.

Τους απαντάμε με οργάνωση της πάλης μας παντού, βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!», καταλήγει το ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Την επιδίωξη της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής να εκχωρηθούν στην Οικονομική Επιτροπή αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αφορούν σε κρίσιμα θέματα, κατήγγειλε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Περιφέρειας, εισηγήθηκε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα για τις απευθείας αναθέσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, επικαλούμενη σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας που προέκυψε μετά από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που ανέφερε ότι αρμόδιο όργανο είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η διοίκηση της Περιφέρειας κάλεσε το Σώμα να πάρει εκ του περισσού απόφαση για τη μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας στην Οικονομική Επιτροπή, με το πρόσχημα της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών.

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελ. Ζαφειρίου στηλίτευσε τον στόχο της διοίκησης να ανατεθούν όλες οι απευθείας αναθέσεις στα χέρια ενός ολιγομελούς οργάνου, αυτού της Οικονομικής Επιτροπής, το οποίο συνεδριάζει χωρίς πρακτικά και δεν αιτιολογεί τις αποφάσεις της. «Μια τέτοια διαδικασία, η συγκέντρωση δηλαδή αρμοδιοτήτων για κρίσιμα ζητήματα σε ολιγομελή όργανα υποτιμά την ουσιαστική λειτουργία και το περιεχόμενο αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφήνει δρόμους να φτάσουμε στον περιορισμό έως την έλλειψη ελέγχου για τη διαχείριση και διάθεση χρημάτων», είπε χαρακτηριστικά η Ελ. Ζαφειρίου, η οποία σημείωσε ότι αρμόδιο όργανο πρέπει να είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο». Οι προθέσεις της διοίκησης δεν είναι προφανώς ασύνδετες με τις εξελίξεις που αναμένονται και η Ελ. Ζαφειρίου ανέφερε και συγκεκριμένα τα έργα στο Φάληρο, για το γήπεδο της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, με χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια.

Την απόλυτη αντίθεσή της στη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», με την οποία επιχειρείται η ενσωμάτωση του λαού στους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής και η στήριξή της από τους ίδιους τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή του, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, οπότε και η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Τοποθετούμενη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Αλ. Μπαλού επέκρινε την Περιφερειακή Αρχή ότι στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα εξυπηρετεί την πολιτική που προωθεί και η κυβέρνηση. «Η λογική σας είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης και εξυπηρέτησης αυτής της οικονομίας και της επιχειρηματικής δράσης», σημείωσε. Συμπλήρωσε ότι η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» είναι μια επικίνδυνη ιδεολογική, οικονομική και πολιτική παγίδα, ένας στρατηγικός στόχος της ΕΕ για ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής, με στόχο να απαντήσει στην κρίση αυτής της οικονομίας. Πρόκειται - σημείωσε - για μια εναλλακτική μορφή καπιταλιστικής διαχείρισης που αναπαράγει φαινόμενα κερδοφορίας, ρουσφετιού και διαφθοράς, αξιοποιείται για την αντικατάσταση δημόσιων δομών που κατάφερε ο εργαζόμενος να αποσπάσει, επιδιώκει τη στήριξη από τον εργαζόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκέντρωση ενάντια στην επίγεια διέλευση γραμμής του ΟΣΕ

Συγκέντρωση κατοίκων και φορέων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ενάντια στην επίγεια διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, μαζί με κατοίκους και φορείς του Καστελλοκάμπου, Παραλίας Προαστείου και Μποζαΐτικων. Ο δήμαρχος Πατρέων, απευθυνόμενος στους κατοίκους, τόνισε ότι η δημοτική αρχή με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια καθορίζει τη στάση της, από τη σκοπιά της υπεράσπισης των αναγκών και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων.

«Τασσόμαστε», ανέφερε, «ενάντια στην επίγεια διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, γιατί υψώνει τοίχους σε όλη την έκταση του δήμου μας (πλην ενός τμήματος του κέντρου), διασχίζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές, διχοτομώντας την πόλη μας και προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Ανάλογες σοβαρές επιπτώσεις θα έχετε και στην περιοχή σας, όπου η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής έχει ήδη δημοπρατηθεί. Η περιμετρική διέλευση ή η υπογειοποίηση σε όλη την έκταση του καλλικρατικού δήμου Πατρέων είναι οι μόνες λύσεις που εξυπηρετούν το λαό και την πόλη. Η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να συμπράξει σε αυτό το έγκλημα, για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα».

Αρχισε η δίκη

Στις 26 Μάη 2017 θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση σκανδάλου της «De Puy». Χτες, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση, δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών και του ελληνικού Δημοσίου. Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού «Johnson & Johnson», του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, από το 2000 μέχρι και το 2006, η εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε, σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, γιατρούς με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα, για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της, τα οποία ωστόσο πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Εκδήλωση στη Λιβαδειά

Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) διοργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις - συζητήσεις - ομιλίες σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και η σημασία της πρόληψης», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, στη Λιβαδειά. Θα μιλήσει ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ και κοινωνιολόγος, Παναγιώτης Κατηφές.

ΧΑΝΙΑ
Ενοπλος 45χρονος σε κτίριο του ΟΚΑΝΑ

Ενας 45χρονος ένοπλος, τοξικομανής σε αποθεραπεία, εισέβαλε χτες στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά, απαιτώντας να ανανεωθεί η άδεια περιπτέρου που διατηρεί στο παλιό λιμάνι, για το οποίο υπάρχει απόφαση κατεδάφισης. Βρισκόταν σε απόγνωση, αφού το μοναδικό του εισόδημα για να ζήσει τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του προέρχονται από αυτό το περίπτερο στο ενετικό λιμάνι, το οποίο θα γκρεμίσει ο δήμος. Επειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις παραδόθηκε στις Αρχές, στις 3 μετά το μεσημέρι.

Την ώρα της εισβολής, στο κτίριο υπήρχαν 3 εργαζόμενοι στον Οργανισμό, οι οποίοι πρόλαβαν να κλειστούν σε δωμάτιο του κτιρίου. Η επιχείρηση για να πειστεί ο δράστης να βγει από το κτίριο κράτησε αρκετό χρόνο, ενώ όταν νωρίς το πρωί έφτασαν στο σημείο οι πρώτοι αστυνομικοί, σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών του δράστη με αστυνομικούς. Εκτός από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, αποκλείοντας τη γύρω περιοχή, στον ΟΚΑΝΑ βρέθηκε και κλιμάκιο της ομάδας ειδικών αποστολών της ΕΛΑΣ, ο εισαγγελέας υπηρεσίας, καθώς και ειδικός ψυχολόγος- διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, πως «πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό με πολλές παραμέτρους, που δεν σχετίζονται με την λειτουργία της μονάδας και του ΟΚΑΝΑ συνολικότερα».

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Ο δήμος Πατρέων διοργανώνει, σήμερα Τρίτη 9 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους απαγχονισθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 Μάη 1944. Η δημοτική αρχή καλεί το λαό και τη νεολαία της Πάτρας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, κατάθεση στεφάνων και αντιστασιακούς ύμνους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ