ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Να κλείσει η «αξιολόγηση» για να επιταχυνθεί η στήριξη του κεφαλαίου

Την αποφασιστικότητά της να άρει τις «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου, βαθαίνοντας την αβεβαιότητα για το λαό, διατρανώνει η κυβέρνηση

Τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης αντανακλούν οι άξονες που παραθέτει ο Γ. Δραγασάκης για μια «πετυχημένη» πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου

Eurokinissi

Τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης αντανακλούν οι άξονες που παραθέτει ο Γ. Δραγασάκης για μια «πετυχημένη» πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου
Την επιθυμία της κυβέρνησης να κλείσει η «αξιολόγηση» «με τρόπο που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα και να μπούμε σε μια φάση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Ρουμελιώτη.

Με δοσμένα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύσουν την εξέλιξη αυτή, ο Γ. Δραγασάκης παρέθεσε τους άξονες που θα την καταστήσουν ευνοϊκή για το εγχώριο κεφάλαιο, ζητώντας να κλείσει έγκαιρα μέσα σε αυτόν το μήνα, να είναι υλοποιήσιμη, να συνοδεύεται με επαρκή χρηματοδότηση, να προβλέπει ένα σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους και να είναι πλήρης και όχι μερική και τμηματική, ώστε να αρθεί η «αβεβαιότητα». «Προσπέρασε», βέβαια, ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την «κατά γράμμα» υλοποίηση της πολιτικής που βαθαίνει την αβεβαιότητα του λαού...

Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 2014 ήταν πολύ κοντά η έξοδος απ' το μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διάλεξε άλλους δρόμους στην οικονομική πολιτική, ο Γ. Δραγασάκης - πατώντας στις υπαρκτές δυσκολίες της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, ανεξάρτητα από το αντιλαϊκό μείγμα που υπηρέτησε η σημερινή κυβέρνηση - αναρωτήθηκε: «Αν τα πράγματα ήταν τόσο καλά, γιατί διακόπηκε η χρηματοδότηση το καλοκαίρι του 2014; Aν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, γιατί δεν έγινε συζήτηση και ρύθμιση του χρέους όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Eurogroup το 2012; Αν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η 5η αξιολόγηση;».

Ο Γ. Δραγασάκης τάχτηκε υπέρ «μιας ευρύτερης στράτευσης δυνάμεων» και βαφτίζοντας το κρέας ψάρι ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έσπρωξε στις αγκάλες της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ότι οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και η διαπραγμάτευσή του επιτάχυναν, μεταξύ άλλων, τις μετατοπίσεις προς τα αριστερά σε αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προκαλώντας ή επιταχύνοντας διαφοροποιήσεις και στον ευρύτερο χώρο των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων... Για να προσθέσει ότι πλέον «αρχίζουν να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για μια ευρεία συμμαχία ανάμεσα σε δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, δυνάμεις σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι αυτές οι τάσεις αργά ή γρήγορα θα κυριαρχήσουν και στη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι πολιτικές διεργασίες που καταγράφονται στις εν λόγω χώρες, όπως και στην Ελλάδα, συνδέονται άμεσα με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις των αστικών τους τάξεων, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τη θέση τους και την επιλογή εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα αυτήν την επιδίωξη.

Επενδυτική στρατηγική αναγγέλλει ο Παπαδημούλης

Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο βρετανικό διαδικτυακό «Social Europe», επαίρεται για το «ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» που συμφώνησε και υλοποιεί η κυβέρνηση, σε αντίθεση με προηγούμενες, που, όπως λέει, ενώ υιοθετούσαν ένα τμήμα του, δεν το εφάρμοσαν ποτέ.

«Με δυσκολία θα βρούμε κάποια άλλη χώρα και κυβέρνηση που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει κληθεί να διαχειριστεί τόσα πολλά ζητήματα μαζί», κομπάζει...

Σπεύδει, μάλιστα, να διατυπώσει και νέες υποσχέσεις στο κεφάλαιο, λέγοντας: «Οι προβλέψεις της Κομισιόν για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι ενθαρρυντικές και πρέπει να συνοδευτούν από κατάλληλη στρατηγική στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικά σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και οι επενδυτές πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τώρα περισσότερο από ποτέ».

Επανέρχονται οι προτάσεις εκλογής προέδρου κατά το πρότυπο των άλλων αστικών κομμάτων

Στο μεταξύ, υπέρ της εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τις λεγόμενες διαδικασίες «από τη βάση» (εγγραφή μελών επιτόπου κατά την εκλογική διαδικασία κ.ο.κ.), κατά το πρότυπο που εφαρμόζουν άλλα αστικά κόμματα, τάχτηκε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Χρυσόγονος. Η πρόταση δεν ακούγεται πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φαίνεται να έχει «ωριμάσει» η πραγματοποίηση ενός ακόμα βήματος προσαρμογής του στο ρόλο του ως ενός από τα βασικά κόμματα αστικής διακυβέρνησης.

«Ο αριθμός των 25.000 μελών περίπου είναι αναντίστοιχος προς το σώμα των ψηφοφόρων, δεν μπορεί ένα κόμμα με δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους να έχει μόνο 25.000 μέλη και να έχουν λόγο για την πορεία και την πολιτική του κόμματος μόνον αυτά τα μέλη», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κ. Χρυσόγονος, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει την πρότασή του στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Επιχειρηματολογώντας χαρακτήρισε ανεπαρκή τη νομιμοποίηση για τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι «αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, θα πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των μελών και αυτό μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογικές, εσωκομματικές διαδικασίες».

Ειδικότερα, προτείνει η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «από τη βάση» να γίνεται με εγγραφή νέων μελών, κατά την ώρα της εκλογικής διαδικασίας, με μια «συμβολική στήριξη» για τα εκλογικά έξοδα, της τάξης των 3 ή των 5 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο. «Ετσι θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Δεν είναι αποδεκτό η ΝΔ να έχει 400.000 μέλη τα οποία ψήφισαν στην εκλογή αρχηγού και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 20 - 25.000, αυτό είναι προφανής αναντιστοιχία», κατέληξε.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Για τη «Μάχη στο Ντομπρούζι»

Εκδήλωση για να τιμήσουν τους πεσόντες στη μεγάλη τριήμερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ, στη θέση «Νεκροταφείο» στην περιοχή της Ιτέας, οργανώνουν την Κυριακή 10/4, στις 10 π.μ,, στη θέση που έγινε η μάχη, οι ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πρόκειται για τη μάχη που δόθηκε από την ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ το Μάρτη του 1949 κι έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «η μάχη στο Ντομπρούζι».

ΚΟ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στην Τσαριτσάνη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την προσφορά της Τσαριτσάνης στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ διοργανώνουν από κοινού η ΚΟ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία της Τσαριτσάνης, την Κυριακή 10/4, στις 10.30 π.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης απαγγελία ποιημάτων και τραγούδια του αγώνα από χορωδία.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και σπάνιων ντοκουμέντων της περιόδου.

Για τις διαγραφές μελών της ΕΣΗΕΑ

Με απόφασή του, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλε την ποινή της προσωρινής διαγραφής (από έξι μήνες ως ενάμιση χρόνο) στα μέλη της Ενωσης, Σταμάτη Μαλέλη, γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, Αρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ) και Νίκο Κονιτόπουλο (ΣΚΑΪ), για τον τρόπο που κάλυψαν το δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη 2015. Αλλα τέσσερα μέλη της Ενωσης, η Ολγα Τρέμη (MEGA), η Μαρία Σαράφογλου (MEGA), ο Μανώλης Καψής (MEGA) και η Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) δέχτηκαν για το ίδιο θέμα επίπληξη, με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές δε λύνονται με πειθαρχικά μέτρα. Οπως, επίσης, δε λύνεται με πειθαρχικά μέτρα η διαρκής επιδίωξη χειραγώγησης του λαού από αστικά ΜΜΕ και ορισμένους δημοσιογράφους, που είναι διαχρονικό ζήτημα και αφορά πάρα πολλούς. Γι' αυτό το λόγο, η προσπάθεια να τιμωρηθούν πειθαρχικά συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, όχι μόνο λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, αλλά ουσιαστικά αθωώνει κι έναν ολόκληρο μηχανισμό χειραγώγησης του λαού.

Για παράδειγμα, όσοι δημοσιογράφοι στήριξαν το «όχι» της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα και στη συνέχεια το μετέτρεψαν - όπως και η κυβέρνηση - σε «ναι» και σε νέο μνημόνιο, δεν εξαπάτησαν εξίσου το λαό; Το ίδιο δεν ισχύει και για εκείνους τους δημοσιογράφους που στηρίζουν την κυβέρνηση και ζητάνε, για παράδειγμα, να κλείσει γρήγορα η «αξιολόγηση»; Μάλιστα, σ' αυτό το ζήτημα, στο να προχωρήσει δηλαδή η «αξιολόγηση» και να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, συναντιούνται και οι μεν και οι δε.

Επομένως, το ζήτημα δεν είναι τα πειθαρχικά μέτρα, αλλά να απορρίψει ο λαός πολιτικά τις απόψεις που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά του. Να απορρίψει το ρόλο που παίζουν τα αστικά ΜΜΕ και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι σ' αυτούς τους μηχανισμούς αναπαραγωγής και στήριξης της κυρίαρχης ιδεολογίας και εξουσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ