ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ
Μόνιμος μηχανισμός περικοπών στους μισθούς

Παγωμένος στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 24 ετών, θα παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια (έως το 2017) ο κατώτερος μισθός, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται από την κυβέρνηση ο μόνιμος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού ο οποίος καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργώντας επί της ουσίας και τον κατώτερο μισθό, αφού αυτός θα είναι «πολλαπλών ταχυτήτων» ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου, τον κλάδο εργασίας, ακόμα και την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του», μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί απο τους εργαζόμενους.

Εξίσου προκλητικό είναι να παρουσιάζεται ο νέος μηχανισμός ως «κατάκτηση», και «δίχτυ προστασίας» των εργαζομένων, και η διαδικασία ως το απαύγασμα δημοκρατικότητας «η νέα διαδικασία θα βασίζεται σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και - για πρώτη φορά - στις τεχνοκρατικές προτάσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας», τη στιγμή που με τον τρόπο αυτό καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ενταφιάζονται με τιμές, οι μισθοί που προβλέπονται απο την ΕΓΣΣΕ.

Ολα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή αξία και διαστρέφουν κατάφωρα την πραγματικότητα, αφού στο σχέδιο του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού...:

  • Διαχωρίζεται ο μισθός των νέων από τους μεγαλύτερους εργαζόμενους. Με όχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ενδείκνυται ο καθορισμός των κατώτατων μισθών σε ποσοστό 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων. Για το λόγο αυτό προτείνονται συγκεκριμένα «κλιμάκια» ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, παγιώνεται ο διαχωρισμός των εργαζομένων βάσει ηλικίας (κάτω των 24 και άνω των 24 ετών). Η δε πρόβλεψη για μισθούς των νέων στο 75% των μισθών των μεγαλύτερων οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών των νέων (από 511 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα στα... 439 ευρώ μεικτά).
  • Διαφοροποιούνται οι κατώτατοι μισθοί ανάλογα την περιοχή. Η αιτιολόγηση αφορά στο γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε μια σειρά από περιοχές, οπότε εκεί οι βασικοί μισθοί θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότεροι για να διευκολύνεται η απασχόληση. Ετσι αν σε μια περιοχή υπάρχει υψηλή ανεργία τότε εκεί θα διαμορφώνονται μισθοί, ακόμη χαμηλότεροι κι από αυτόν τον εκάστοτε κατώτερο μισθό. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγεται ο δρόμος και για την εγκαθίδρυση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), όπου δε θα ισχύουν όχι μόνο οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά ούτε και οι σημερινοί πετσοκομμένοι κατώτεροι μισθοί, ενώ αναβιώνουν και τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.
  • Θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα και των επιμέρους κλάδων. Δηλαδή, ο μισθός θα διαμορφώνεται και ανάλογα με το πόσο ικανοποιούνται οι προσδοκίες των εργοδοτών κάθε κλάδου. Οι κλαδικές συμβάσεις θα δεχτούν νέο χτύπημα, λόγω της επίθεσης στην ΕΓΣΣΕ και της παγίωσης του μηχανισμού διαμόρφωσης κατώτατου μισθού. Τούτο θα ισχύει όχι μόνο διότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί την αφετηρία υπογραφής τους, αλλά και γιατί πλέον δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να εξαιρείται απ' αυτές.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες!

Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι οργανώσεις και τα σωματεία των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα για την επιτυχία του Πανελλαδικού τους Συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 19 του Απρίλη που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ. Το ραντεβού είναι στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης τόσο οι ομοσπονδίες όσο και τα σωματεία των συνταξιούχων πραγματοποιούν ήδη συσκέψεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις σε χώρους (π.χ. τράπεζες, ΚΑΠΗ κλπ.) όπου βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Σε αυτή την κατεύθυνση κινητοποίηση, αύριο Τετάρτη, 10 Απρίλη, στις 11 π.μ., έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Βόλου, οργανώνει η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας. Την ίδια μέρα και το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση. Επίσης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μπροστά στο συλλαλητήριο θα παραχωρήσουν την επόμενη βδομάδα συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 12 του Απρίλη με μαζική παρουσία στην Αθήνα (αφισοκόλληση, πικετοφορία κλπ.) θα προπαγανδίσουν το συλλαλητήριο.

Στη μάχη της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου ρίχνονται ακόμη πιο αποφασιστικά από σήμερα οι συνταξιούχοι στις περιοχές του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας, με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι απόμαχοι της δουλειάς.

Αυτό αποφάσισαν την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα) οι συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου τους. Στη συνέλευση, αφού έγινε ο απολογισμός της χρονιάς, το επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε το πρόγραμμα δράσης μέχρι την ημέρα της πανελλαδικής συγκέντρωσης ώστε όλοι οι συνταξιούχοι -όσο αυτό είναι εφικτό- να ενημερωθούν και να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση. Με το σύνθημα «Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί σε κοινούς αγώνες για την ανατροπή κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ» ξεκινούν από σήμερα το πρωί με ακόμη πιο οργανωμένο τρόπο εξορμήσεις και περιοδείες, στο ΙΚΑ, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στις τράπεζες.

ΣΑΜΟΣ
Μεγάλη συγκέντρωση για την Υγεία

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαζικών φορέων και σωματείων του νησιού

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, δεκάδων μαζικών φορέων, καθώς και του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου και του σωματείου εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα συγκέντρωση στο Καρλόβασι με πρωτοβουλία της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής για την απελπιστική κατάσταση στο χώρο της Υγείας: Τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας και τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και χωρίς ακόμα τα απαραίτητα απλούστατα εφόδια -όπως π.χ. γάζες- που τα αγοράζουν οι ασθενείς. Στο νησί υπάρχει ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και πολλά περιστατικά.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Ηλίας Τσατσαλίδης από τη Λαϊκή Επιτροπή και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου βάζοντας στην πρώτη γραμμή πάλης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, τη δράση για να μην υπάρχει κανένας άνεργος, ανασφάλιστος και ΑμεΑ χωρίς πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σήμερα, στις 9 π.μ. θα γίνουν συγκεντρώσεις στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Σάμου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδραστικοί σχεδιασμοί για όλους τους εργαζόμενους

Σε σχόλιό του σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον κατώτερο μισθό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τον κατώτατο μισθό σε επίδομα εξαθλίωσης και να επιταχύνει τη σφαγή όλων των μισθών μαζί με τα εργασιακά δικαιώματα. Τα σενάρια που διαρρέει το υπουργείο για καθορισμό του κατώτατου μισθού με βάση ηλικιακά και τοπικά κριτήρια προετοιμάζουν το έδαφος. Οι μισθοί πείνας και οι εργασιακές συνθήκες κάτεργου αποτελούν σταθερή αξίωση των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ. Αυτός ο αντιδραστικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τους νέους και τους άνεργους, αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη που πρέπει να γίνει μια γροθιά παλεύοντας για το αναφαίρετο δικαίωμά της στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ