ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013
Μέρα απεργίας και πάλης για όλους τους εργαζόμενους

Την 1η Μάη στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Σε προκήρυξη απεργίας την 1η Μάη και στη διοργάνωση απεργιακών συγκεντρώσεων την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, καλεί να προχωρήσουν τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απαντώντας έτσι στην προσπάθεια υπονόμευσης της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι η απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί.

Με τον τρόπο αυτό και ενώ ήδη εργατικά κέντρα και συνδικάτα παίρνουν αποφάσεις για απεργία την 1η Μάη, δίνεται απάντηση στην προσπάθεια μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, την Τρίτη του Πάσχα, όπως προβλέπεται και από την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Εργασίας την 1η Απρίλη και δημοσιεύτηκε στις 3 Απρίλη (ΦΕΚ 774) κατ' αξίωση των μεγαλεμπόρων.

Στην ανακοίνωσή του για την απόφαση αυτή το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«To ΠΑΜΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους την απόφαση της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους να μεταφέρουν την πρωτομαγιάτικη αργία την Τρίτη του Πάσχα, με ευρύτερο στόχο τον εκφυλισμό και το οριστικό χτύπημά της.

Η απεργία της 1ης Μάη δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής στα εκατομμύρια των ηρώων του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, από τους πρωτοπόρους εργάτες της Πρωτομαγιάς του ΣΙΚΑΓΟ το 1886 έως σήμερα. Η 1η Μάη είναι μέρα πάλης των εργαζομένων, ημέρα πάλης απέναντι στην πολιτική που στέλνει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Μέρα αποκάλυψης των εκμεταλλευτών μας που θησαυρίζουν πάνω στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Μέρα διεκδίκησης αιτημάτων για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Οι καθημερινές εξελίξεις, τα βάρβαρα μέτρα πτώχευσης του λαού μας, διαψεύδουν συνεχώς τους εκπροσώπους και τους απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στο δρόμο που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγο βρίσκεται σήμερα η απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα, στη σύγχρονη δουλεία, στα νέα εργατικά κάτεργα που ετοιμάζουν.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Συντονιστικές Επιτροπές να πάρουν, σε κάθε πόλη, πρωτοβουλίες αγωνιστικού ταξικού γιορτασμού της 1ης Μάη, με αποφάσεις να υπερασπιστούν το χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς. Να κηρύξουν 24ωρη απεργία.

Στην Αθήνα, η απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 10.30 π.μ.».

Αποφάσεις για απεργία την 1η Μάη

Ηδη μια σειρά Εργατικά Κέντρα έχουν προκηρύξει απεργία για την 1η Μάη και οργανώνουν την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε απεργία την 1η Μάη και σημειώνει: «Δεν έχει το δικαίωμα κανένας να προτάξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πάνω από τα σύμβολα και τους σταθμούς στην Ιστορία για τις κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης κινητοποίησης έχει αποφασίσει την κήρυξη στάσεων εργασίας μιας ώρας για τη Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Απρίλη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς. Απόφαση για 24ωρη απεργία την 1η Μάη έχουν ακόμα πάρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Απόφαση για προκήρυξη απεργίας την 1η Μάη πήρε χτες και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Την απόφαση της κυβέρνησης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: «Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή. Είναι απεργία!», αναφέρει, κηρύσσει απεργία και καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία την 1η του Μάη αποφάσισαν ομόφωνα οι εμποροϋπάλληλοι που συμμετείχαν στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την περασμένη Κυριακή.

Ανάλογη απόφαση πήραν και οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1η του Μάη αποφάσισε και η Ενωση Λογιστών Αθήνας.

Απόφαση για απεργία την 1η Μάη πήρε και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Forthnet - Netmed».

Αποφάσεις για απεργία την 1η Μάη έχουν ήδη πάρει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην ΤΑ Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», και η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον «Κατσέλη». Απόφαση για προκήρυξη απεργίας την 1η Μάη πήρε χτες και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ ύστερα από πρόταση της παράταξης «Αγωνιστικό Μέτωπο» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ «ΝΟΥΝΟΥ»
Πέντε συλλήψεις απεργών από την Αστυνομία
  • Παλικαρίσια μάχη των εργατών της «ΝΟΥΝΟΥ» που απαιτούν την επαναπρόσληψη του απολυμένου συνδικαλιστή
  • Απεργία και στον «ΚΑΤΣΕΛΗ»

Τρομοκρατία και αυταρχισμός, συλλήψεις και καταστολή, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την επιθετικότητα εργοδοσίας που επιστράτευσε και αστυνομικές δυνάμεις, μπροστά απ' τις πύλες του εργοστασίου της «ΝΟΥΝΟΥ», στον Ασπρόπυργο. Οι εργάτες της εταιρείας βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Πέμπτη οπότε και ανακοινώθηκε η απόλυση του συνδικαλιστή Παν. Λάγιου, απαιτώντας την επαναπρόσληψή του. Από την πρώτη στιγμή και καθ' όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, συνεχής ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, που ζητούσαν από τους απεργούς να ανοίξουν την πύλη. Μπροστάρης στη μάχη η Εργοστασιακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Η τρομοκρατία εντάθηκε κατά τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση όταν αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ, προχώρησαν στη σύλληψη πέντε απεργών (δύο μελών της εργοστασιακής επιτροπής, δύο πρωτοπόρων εργατών και του απολυμένου συνδικαλιστή). Οι συλληφθέντες εργάτες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου. Εκεί κατέφθασαν εργαζόμενοι της «ΝΟΥΝΟΥ», μαζί με εκπροσώπους σωματείων του κλάδου, σωματείων της περιοχής και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Νωρίτερα, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προχώρησε σε τηλεφωνικό διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 5 εργαζομένων. Λίγες ώρες αργότερα οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από την Πέμπτη, οι εργάτες της «ΝΟΥΝΟΥ» έδωσαν σκληρή και παλικαρίσια μάχη, απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα και ασυδοσία. Οι απεργοί, αυτές τις μέρες, ξεσκέπασαν στο σύνολο των εργαζομένων τη στάση της εργοδοσίας και το άδικο της απόλυσης. Ομως η εργοδοσία παρέμενε αδιάλλακτη αποδεικνύοντας πως η απόλυση αφορά μέρος γενικότερου σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκε και ο συμβιβασμένος ρόλος του εργοδοτικού Συλλόγου Εργαζομένων της «ΝΟΥΝΟΥ», που όχι μόνο δικαιολόγησε την απόλυση κατά τη διάρκεια συνάντησης με την εργοδοσία, αλλά και -όπως καταγγέλλουν οι απεργοί- στελέχη του καθοδήγησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οπως καταγγέλλουν οι απεργοί, η εταιρεία είχε ήδη φυγαδεύσει από το βράδυ της Κυριακής τα φορτηγά από τις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου σε διάφορα σημεία της Αττικής και τα ξημερώματα της Δευτέρας διευθυντικά στελέχη συνόδευαν εκβιαστικά τους οδηγούς για να τα παραλάβουν και να βγουν για δρομολόγια.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τον παλικαρίσιο αγώνα των εργατών της «ΝΟΥΝΟΥ».

Απεργία στον «Κατσέλη»

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες και οι εργάτες της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης». Οι εργάτες απαιτούν την ένταξή τους στην κλαδική Σύμβαση των τροφίμων, καθώς πληρώνονται με ...τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις (αρτεργατών, ζαχαρωδών, ιδιωτικών υπαλλήλων και οδηγών). Στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν το συντονισμό τους με την Ομοσπονδία του κλάδου για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη των εκλογών για μαζικό - δυνατό σωματείο

Ιδιαίτερα μαζική η εκλογοαπολογιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Από τις 16 έως τις 23 Απρίλη οι εκλογές

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, όπως και ο χώρος έξω από αυτήν
Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, όπως και ο χώρος έξω από αυτήν
«Στα γεμάτα» για την επιτυχία της μάχης των αρχαιρεσιών μπαίνουν οι εμποροϋπάλληλοι εργαζόμενοι και άνεργοι, προκειμένου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ακόμα πιο ενισχυμένος και από καλύτερες θέσεις να δώσει τη μάχη για την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οργάνωση του κλάδου σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα την περασμένη Κυριακή οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι στην ιδιαίτερα μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου. Οι αρχαιρεσίες, θα διεξαχθούν από τις 16 έως τις 23 Απρίλη, ενώ η συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε την παράταση των αρχαιρεσιών αν χρειαστεί, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όπως είναι τα εξαντλητικά ολοήμερα ωράρια εργασίας και οι συνεχείς εναλλαγές στις βάρδιες των εργαζομένων.

Αποφασισμένοι και ατσαλωμένοι από την ίδια τη δράση του συλλόγου, οι εμποροϋπάλληλοι μέσα από τις τοποθετήσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να δοθεί με αποφασιστικότητα η μάχη των εκλογών για το δυνάμωμα του σωματείου, το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους χώρους δουλειάς, για να αποκτήσει «ποδάρια» ο σύλλογος σε κάθε μεγάλο και μικρό εργασιακό χώρο. Εδωσαν παράλληλα αποστομωτική απάντηση - μεταφέροντας εμπειρία από την υπονομευτική στάση τους σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μέσα στους χώρους δουλειάς και γενικότερα - στα μέχρι πρότινος στελέχη της ΠΑΣΚΕ που εμφανίστηκαν στην συνέλευση με «νέα» παράταξη την «Ενωτική Κίνηση Εμποροϋπαλλήλων».

Οπως χαρακτηριστικά είπε εργαζόμενος, τα πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκαν στη συνέλευση και «"προσπάθησαν" να αποποιηθούν το παρελθόν στηρίζοντας την ίδια άθλια πολιτική για το μέλλον». Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις αγωνιστικές κορόνες, πρωτοπόρο στέλεχος της νέας παράταξης (πρώην ΠΑΣΚΕ) δήλωσε υπέρμαχος της ίδρυσης του νέου Επαγγελματικού Ταμείου των Εργαζόμενων στα Τρόφιμα! Δηλαδή, υπέρμαχος της μείωσης - με το «καλήμερα» - των επικουρικών συντάξεων των εργαζομένων σε ποσοστό 32% εκτός από τις μειώσεις που προβλέπονται με τις τελευταίες αντιασφαλιστικές διατάξεις.

Στη συνέλευση χαιρέτησε ο Γιάννης Κομνηνός εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση ψήφισε ομόφωνα το διοικητικό απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης, ενώ τα στελέχη της «ΕΚΕ» είχαν αποχωρήσει νωρίτερα.

Στη συνέχεια συνεδρίασε η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση και αποφάσισε ομόφωνα ότι οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής υποψηφιοτήτων άρχισαν από χτες (8/4) έως και αύριο Τετάρτη 10/4. Η παραλαβή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται κάθε απόγευμα από τις 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου των Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β - Πλ. Μητροπόλεως).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ