ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΧΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ
Βήμα ενίσχυσης του αντιμονοπωλιακού αγώνα

Να φορτωθεί το κεφάλαιο τα βάρη της κρίσης που δημιούργησε, απαίτησαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα

Μία από τις προσυγκεντρώσεις πορεύεται προς τον τόπο της κινητοποίησης
Μία από τις προσυγκεντρώσεις πορεύεται προς τον τόπο της κινητοποίησης
Στο δρόμο του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του περπάτησαν χτες εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχομεσαίοι αγρότες, νέοι, απόμαχοι της δουλειάς και γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ και ΟΓΕ και ένωσαν τις φωνές τους για να διαδηλώσουν την απαίτησή τους την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Για να καταγγείλουν το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το οποίο στο πλαίσιο της άγριας αντεργατικής επίθεσης εντείνει τη φοροληστεία των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Για να διεκδικήσουν συγκεκριμένα αιτήματα που ανακουφίζουν και θα απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων. Αλλά και μέτρα που θα φορτώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο τα βάρη της κρίσης, που εκείνο δημιούργησε, αυξάνοντας τη φορολόγησή του. Οι διαδηλωτές μεταξύ άλλων διεκδίκησαν:

  • Να ανέβει άμεσα ο συντελεστής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
  • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 40.000 και 5.000 για κάθε παιδί.
  • Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος
Οι χτεσινές κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (και συνεχίζονται σήμερα στη Θεσσαλία) ήταν ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός ατσάλινου λαϊκού τείχους, για να «σπάσει τα μούτρα της» η πλουτοκρατία και να τσακιστεί το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, αλλά και για να ενισχύσει ο εργαζόμενος λαός τη θέση του στις σκληρές ταξικές συγκρούσεις που έρχονται. Αποτυπώνοντας την ανάγκη να δυναμώσουν τα βήματα συντονισμού των λαϊκών αγώνων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την καλύτερη οργάνωση και πάλη του λαού με αιτήματα που απαντούν στις δικές του σύγχρονες ανάγκες. Από σήμερα κιόλας, όλες και όλοι δίνουμε τη μάχη για την 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προτείνει το ΠΑΜΕ σε όλα τα συνδικάτα των εργαζομένων, για τις 21 και 22 του Απρίλη. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε πανεπιστήμια και σχολές, στις εργατογειτονιές, με καθημερινές παρεμβάσεις, στέλνουμε το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα.

Τα παίρνουν και τα δίνουν όλα για το κεφάλαιο

Στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλωτές από ολόκληρη την Αττική, την Αθήνα, τα γύρω προάστια, αλλά και τον Πειραιά συναντήθηκαν στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε διάφορα σημεία γύρω από το κέντρο της πόλης και με τα πανό συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων πορεύτηκαν συγκροτημένα, με συνθήματα που ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και συνολικά της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.


Στην κινητοποίηση της Αθήνας παραβρέθηκε μεταξύ άλλων πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Ακόμα, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και κεντρική ομιλήτρια, αναφερόμενη στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το κεφάλαιο με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σημείωσε: «Απαιτούν μαζικές ανθρωποθυσίες από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να χορτάσουν το Μινώταυρο που λέγεται καπιταλιστικό κέρδος, που όμως όσο και αν τρώει, δε χορταίνει».

Βασικός στόχος της επίθεσης, τόνισε, είναι να εξασφαλιστεί «ζεστό χρήμα» και γενικότερα να περάσει το κεφάλαιο στη φάση της ανάκαμψης. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν ξεζουμιστεί ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός εμποροβιοτέχνης». Με αυτή τη λογική έφτιαξαν και το φορολογικό νομοσχέδιο που νομιμοποιεί «τη ληστεία σε βάρος του εργατικού λαϊκού εισοδήματος», ενώ παρέχει νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Παράλληλα, την προηγούμενη βδομάδα παρουσίασαν προγράμματα αξίας περίπου 1,1 δισ. «Οταν κάποιος υποτίθεται ότι χρεοκοπεί, δεν ανοίγει τις τσέπες του φαρδιά πλατιά και να αρχίζει να μοιράζει δισ.!».

Αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που θα έρθουν με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και σημείωσε ότι στο σύνολό τους είναι καθολικά και μόνιμα. Από τη μια στόχο έχουν να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση και από την άλλη αποτελούν «βασικές προτεραιότητες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Στρατηγικής της Λισαβόνας (...)», με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της πλουτοκρατίας να έχουν παίξει βασικό ρόλο στη συνδιαμόρφωσή τους.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες - τόνισε - έχουν μεγάλες ευθύνες οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που εμποδίζουν την ενιαία αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, γι' αυτό κι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, επισήμανε.

Κλιμάκωση με την 48ωρη απεργία

Πρέπει, είπε, «να προτάξουμε το δικό μας αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα και με αιτήματα και διεκδικήσεις με βάση τις δικές μας ανάγκες, αυτές του εργάτη, του φτωχού αγρότη, του μικρού εμποροβιοτέχνη». Και κατέληξε: «Η μόνη διέξοδος είναι η πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ο εργάτης θα είναι ο άρχοντας του πλούτου που παράγει. (...) Στην κλιμακούμενη επίθεση, απάντηση είναι μόνο η κλιμάκωση της πάλης, προχωρώντας με όλα τα μέσα για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη με κεντρικά αιτήματα: Την υπογραφή των ΣΣΕ και να μην περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Κεντρικό μας σύνθημα και ουσία δεν μπορεί να είναι άλλο από το "ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ"».


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συντονιζόμαστε κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του εκπροσώπου της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ

Το πανό της ΠΑΣΕΒΕ στη χτεσινή κινητοποίηση της Αθήνας
Το πανό της ΠΑΣΕΒΕ στη χτεσινή κινητοποίηση της Αθήνας
«Κάθε κατάκτηση που χάνεται από την εργατική τάξη είναι απώλεια για τη λαϊκή οικογένεια και όφελος για το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ).

«Σαν ΠΑΣΕΒΕ, είπε, γνωρίζουμε την επιθετική φύση του μεγάλου κεφαλαίου, τα θέλει όλα. Ούτε έχουμε αυταπάτες για την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υπηρετούν. Εκμεταλλεύονται την καπιταλιστική κρίση για να εντείνουν την αντιλαϊκή τους επίθεση (...) Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το φορολογικό νομοσχέδιο». Και πιο κάτω σημείωσε ότι τα φορολογικά μέτρα παίρνονται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, «όπου τα μικρά μαγαζιά, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι αυτοκινητιστές στενάζουν από την ασφυκτική πίεση των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοκατασκευαστών, των τραπεζών». Ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ «απευθύνεται σε λίγους μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, στοχεύει στην ενίσχυση των τραπεζών. Στους μικρούς ΕΒΕ θα μείνουν τα δάνεια και οι τόκοι».

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, όταν χαρακτηρίζει τους μικρούς ΕΒΕ φοροφυγάδες. «Εμείς θέλουμε να φορολογούμαστε με βάση τα βιβλία μας και όχι με εξωλογιστικό τρόπο. Ο λογιστικός προσδιορισμός όπως τον κάνει η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία».

Η ΠΑΣΕΒΕ, σημείωσε, διεκδικεί αιτήματα που ανακουφίζουν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ από την κρίση. Κατέληξε, λέγοντας: «Εχουμε τοποθετήσει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ στην απέναντι όχθη μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν. Αγωνιζόμαστε για την ανασύνταξη του κινήματος και την ενδυνάμωση της ΠΑΣΕΒΕ με την ένταξη σε αυτή νέων σωματείων - ομοσπονδιών - συνδικαλιστών. Επιδιώκουμε να δυναμώσει η συνεργασία μας με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ και τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ. Η επόμενη αγωνιστική μας συνάντηση θα είναι στις 21 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης».


Σάλπισαν ξεσηκωμό και στη Θεσσαλονίκη

Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, διαδήλωσαν και στη συμπρωτεύουσα

Η πορεία κατέληξε στην Αριστοτέλους

MotionTeam

Η πορεία κατέληξε στην Αριστοτέλους
Καμία ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης, καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Αυτό το μήνυμα διαδήλωσαν χθες το απόγευμα χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες και φοιτητές, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην άγρια φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στο κάλεσμα για εθνική συναίνεση ώστε να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, απάντησαν επιλέγοντας το δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Πέτρος Τάτσης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ξεκαθάρισμα της αγοράς από τις μικροεπιχειρήσεις που προωθείται με πρόσχημα την κρίση.

Στην άγρια επίθεση σε βάρος των εισοδημάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μέσα και από το φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ο Πέτρος Μυλωνάς, πρόεδρος του σωματείου της «ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Δελής, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. «Οι ευθύνες μας είναι ιστορικές. Κάθε μέρα που χάνεται στην οργάνωση της αντίστασης της εργατικής τάξης ευνοεί τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΕΕ, στην επίθεσή τους», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να πείσουν για την αλήθεια της τάξης τους. Nα παλέψουν για ανάπτυξη της οικονομίας στηριγμένης στις δυνατότητες της χώρας και τις πραγματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στην Αριστοτέλους. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, τα πανό της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, σαλπίζοντας ξεσηκωμό. Με τα συνθήματα έδειχναν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο λαός: «Εργάτη, νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, μας κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγώνας ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ