ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Αμεση αποκατάσταση και κατασκευή έργων υποδομής ζητάει το ΚΚΕ

Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων κατοίκων, την αποκατάσταση των ζημιών και την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής απαιτεί το ΚΚΕ

Επιχειρώντας να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν και στις δύο πλευρές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν να πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών για τις απαράδεκτες ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και στην αποκατάσταση των ζημιών μετά από τις σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις στο Πήλιο.

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής πρέπει να καταδικάσουν αυτήν την ωμή κοροϊδία, γιατί τόσο η Περιφέρεια όσο και η κυβέρνηση συνεργάζονται άψογα και τάχιστα σε έργα για τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κερδοφορία τους».

Και συνεχίζει: «Ετσι, για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι της Σκοπέλου μετά από σχεδόν 3 χρόνια ακόμα περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών, με διαδικασίες εξπρές χτίζονται τα πλευρικά διόδια στην ΠΑΘΕ στο ύψος του Κιλελέρ. Εκεί το "τέρας της γραφειοκρατίας" μάλλον γίνεται "αρνάκι". Οσο για τις επισκέψεις, τις συνεντεύξεις Τύπου και τις εξαγγελίες, πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Μάνδρας, όπου οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν, παρακολουθώντας άλλο ένα παιχνίδι ευθυνών και γραφειοκρατίας».

Η ΤΕ καλεί τους κατοίκους των χωριών, μέσα από τους φορείς τους, να διεκδικήσουν άμεσα και αγωνιστικά:

  • Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές στο εθνικό οδικό δίκτυο, με τεχνικά έργα αντιστήριξης, με επεμβάσεις για τη διευθέτηση των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση.
  • Να καταγραφούν οι βλάβες σε κτίσματα και αγροικίες και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να καταγραφούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές εντός των οικισμών, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, με αντιπλημμυρικά έργα, διάνοιξη των ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία όπου το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.
  • Να πραγματοποιηθούν πλήρης αποκατάσταση βλαβών και οι απαραίτητες επισκευές στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εσωτερικών για τις καταστροφές στο δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας να απαντήσουν τι μέτρα θα πάρουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων κατοίκων της περιοχής.

Στα παράλια της Λάρισας

Οι ίδιοι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή και για τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και χωράφια που προκλήθηκαν στα παράλια του νομού Λάρισας από τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Τονίζοντας ότι οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα, των ακαθάριστων ρεμάτων, αλλά και της έλλειψης σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης, υποδομών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για:

  • Την άμεση καταγραφή όλων των καταστροφών και την πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων, καθώς επίσης για επιπρόσθετα μέτρα ανακούφισής τους (έκτακτη ενίσχυση, πάγωμα πληρωμών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες κ.ά.). Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες σε όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας.
  • Να εκπονηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες γεωλογικές, υδρολογικές και άλλες μελέτες της περιοχής. Την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών του νομού Λάρισας (παράλια Αγιοκάμπου, Βελίκας, δήμου Τεμπών και σε άλλες περιοχές, Πηνειό, παραποτάμους, ρέματα).
  • Την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών στο οδικό δίκτυο της περιοχής των παραλιών και τεχνικών έργων αντιστήριξης, με επεμβάσεις για τη διευθέτηση των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση όλης της παραλιακής ζώνης. Τη διάνοιξη των ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές.
Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Σωματείο Εργαζομένων είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφα. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας πάνω από 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, με κλιμακούμενη συμμετοχή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι το αποτέλεσμα των άκαρπων συζητήσεων με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τους προηγούμενες μήνες για την ομαλοποίηση της μισθοδοσίας μας και η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήσαμε μέσα στο 2017. Το προηγούμενο έτος οι αποδοχές μας δεν καταβάλλονταν κανονικά, με συνέπεια πολλοί συνάδελφοι να έχουν αντιμετωπίσει από 2 έως 3 μήνες καθυστέρηση. Για ακόμη μία φορά, όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι αναμένοντας την καταβολή των μισθών των μηνών Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018, χωρίς να έχουμε ακόμα λάβει απάντηση από το ΥΜΕΠΟ επί των αιτημάτων μας.

Εδώ και ένα χρόνο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνει συστηματική ασυνέπεια ως προς την καταβολή της μισθοδοσίας μας, θέτοντας μάλιστα καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις εργασίας μας, σύμφωνα με τις οποίες δύναται να καταβάλλονται οι αποδοχές μας όταν αυτό θα καθίσταται εφικτό από την πλευρά της Διοίκησης, ακόμα και με καθυστέρηση έως 6 μήνες! Η αναλγησία της Διοίκησης μας έχει εξουθενώσει οικονομικά και μας αναγκάζει να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα όσα δικαιούμαστε».

Ο Γ. Μπαλάφας απέδωσε σε διοικητικά και τεχνικά ζητήματα τις καθυστερήσεις πληρωμών των συμβασιούχων. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, οι οποίοι τελούν σε επίσχεση εργασίας, ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα πραγματοποιηθεί άμεσα, εντός της επόμενης βδομάδας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ομαλοποίηση της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας τους, για να μην υπάρχουν από εδώ και πέρα καθυστερήσεις.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Με Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την πληρωμή και την επίλυση των προβλημάτων των υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου. Και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, με απόφαση του σωματείου τους, προχωρούν από τη Δευτέρα 5/3/2018 σε επίσχεση εργασίας, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους εδώ και τρεις μήνες. Πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να μετεγκατασταθούν από τους μόνιμους τόπους κατοικίας τους σε όλη την επικράτεια, σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες και ιδιαίτερα στην παραμεθόριο. Η μη σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων τους έχει επώδυνες συνέπειες, γι' αυτό με τις επανειλημμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τους διεκδικούν το αυτονόητο, την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας. (...)

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου:

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και να σταματήσουν οι περικοπές στις αναρρωτικές τους άδειες.

Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας του προσωπικού που εργάζεται για τους πρόσφυγες, όπως και στους τόπους διαμονής των μεταναστών/προσφύγων.

Να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, χωρίς την υποχρέωση της τρίμηνης διακοπής, όπως γινόταν έως τώρα, και να προχωρήσει η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
  • Σήμερα ξεκινάει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Κέντρων Πρόληψης με θέμα «Η Πρόληψη ως Μοχλός Κοινωνικής Ενδυνάμωσης». Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μάρτη και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αύριο Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Σάμος». Θα μιλήσουν ο Κατηφές Παναγιώτης, κοινωνιολόγος, γραμματέας του ΕΣΥΝ, με θέμα «Το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και η ιδιαίτερη επίδρασή του στις γυναίκες», και η Αμπαζή Ευαγγελία, ψυχολόγος, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ», με θέμα «Ιστορίες δύναμης απέναντι στην ευαλωτότητα».
  • Η Ομάδα Γυναικών Βέροιας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) πραγματοποιεί εκδήλωση τη Δευτέρα 12 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο καφέ «Σερεμέτα», με θέμα «Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά». Το θέμα θα αναπτύξουν οι ψυχίατροι Μαρία Βάγια και Παναγιώτης Γεωργάκας.
Καταγγελίες για μεταβολή των κατηγοριών

Την κατηγορία της «ατομικής τρομοκρατίας» αντιμετωπίζουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν με τον «τρομονόμο» ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (Ν. Ρωμανό, Δ. Πολίτη, Α. Ντάλιο, Γ. Μιχαηλίδη) και αθωώθηκαν αμετάκλητα με σειρά δικαστικών αποφάσεων. Οπως κατήγγειλε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Γ. Καρκανιάς, πρόκειται για «ανεπίτρεπτη μεταβολή των κατηγοριών». Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί κανένας με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, μόνο στις ΗΠΑ, ή για επιθέσεις που γίνονται στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως είπε, με μία απλή αναδιατύπωση του νόμου και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ή έστω αναγνώριση από τους 50 μάρτυρες που κλήθηκαν από το δικαστήριο, αλλά κυρίως μετά την αμετάκλητη αθώωσή τους για ένταξη στη συγκεκριμένη οργάνωση, ανασύρθηκε άλλη παράγραφος του 187Α (παρ. 1) περί τρομοκρατικού εγκλήματος, για να καταδικαστούν ως τρομοκράτες με βαρύτατες ποινές.

Συγκεκριμένα, πρωτόδικα το τελευταίο δικαστήριο δέχτηκε ότι ναι μεν δεν είναι μέλη της ΣΠΦ, ωστόσο οι πράξεις τους (3 ληστείες, 2 εμπρησμοί αυτοκινήτων διαφυγής, κατοχή πυρομαχικών όπως φυσίγγια και κυνηγητική καραμπίνα, πλαστογραφία) «δεν απεκδύονται τον χαρακτήρα των τρομοκρατικών». Στο Εφετείο, που γίνεται τώρα και αναμένεται η απόφαση στις 26 Μάρτη, η εισαγγελέας υιοθέτησε την ίδια άποψη, χαρακτηρίζοντάς τους «μοναχικούς λύκους». Μάλιστα, ο συνήγορος υπογράμμισε ότι στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται πως «ένας αναρχικός όταν διαπράττει ληστεία δεν μπορεί να διαπράττει για άλλο λόγο πέραν του 187Α».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ