ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
Ιστορικο-μουσική «Αδεια ποδηλάτου»

Η Κερασία Σαμαρά, ο Βασίλης Νικολαΐδης (στη μέση) και ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης
Η Κερασία Σαμαρά, ο Βασίλης Νικολαΐδης (στη μέση) και ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης
Οταν σμίγουν ταλαντούχοι και ευαίσθητοι καλλιτέχνες, κάτι πολύ καλό προκύπτει. Απόδειξη, η μουσικο-θεατρική «Αδεια ποδηλάτου», στη μουσική σκηνή «Εναλλάξ» (Μαυρομιχάλη και Βατατζή) κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, μέχρι και τη Μ. Δευτέρα (9μμ), την οποία αξίζει να δουν όσοι αγαπούν το καλό τραγούδι και προπαντός το λαό μας, τους πόθους, τους αγώνες και τα πάθη του.

Στην «Αδεια ποδηλάτου», που θυμίζει το θέατρο-καμπαρέ, έσμιξαν η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης, για να υλοποιήσουν μια όμορφη και συγκινητική ιδέα της πρώτης. Μια ευφρόσυνη παράσταση - σύνθεση τραγουδιών και κειμένων, τα οποία ερμηνεύει η Κερασία Σαμαρά, με την αηδονόλαλη φωνή της, τη δραματική, αλλά και κωμική υποκριτική φλέβα της, την κινησιολογική και σκηνική χάρη της, ως αφιέρωμα της ψυχής της στην «πολύπαθη και πολύτιμη γενιά των γονιών της», όπως προλογικά λέει στην παράσταση.

Η ίδια επέλεξε εύστοχα κείμενα και τραγούδια, που «ιστορούν» παραστατικά, με δραματικότητα, αλλά και σαρκαστικό χιούμορ την εικοσαετία 1946-1966. Τα κείμενα είναι κυρίως από οικογενειακά γράμματα (τα συνέλεξε από συγγενείς, φίλους και στο Μοναστηράκι), σπαράγματα δημοσιευμάτων, βιβλίων, ευθυμογραφημάτων και άλλα. Τα κείμενα, συνδεδεμένα με ολιγόλογα σχόλια και πλαισιωμένα με αντίστοιχου περιεχομένου τραγούδια, «περιηγούνται» στην εικοσαετία αυτή, αρχίζοντας από τα χρόνια του εμφυλίου. Πρόκειται για «ταξίδι» τιμής στους αγώνες του λαού στα «πέτρινα χρόνια». Τότε που οι διωκόμενοι αγωνιστές του ΔΣΕ, που ξανάβγαιναν στα βουνά, κλείνονταν στην «πλαζ» της Μακρονήσου και άλλα κολαστήρια, ή εκτελούνταν, ενώ η άρχουσα τάξη και οι κάθε λογής βολεμένοι καλοπερνούσαν... «ανέξοδα και ανέμελα».

Στο πρώτο μέρος της παράστασης κυρίαρχο δραματικό στοιχείο είναι μαρτυρίες για συλλήψεις αγωνιστών, λογοκριμένα γράμματα αγωνιστή - δεσμώτη στις Φυλακές Κέρκυρας με τη μάνα του και συνταρακτικά τραγούδια (λ.χ «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Στα περβόλια» του Μ. Θεοδωράκη). Στο δεύτερο κυριαρχούν επίσης συγκινητικά γράμματα, άλλα κείμενα και τραγούδια (δημοτικά, των Μπαγιαντέρα, Τσιτσάνη, κ.ά.), που «διηγούνται» τον άλλο μετεμφυλιακό διωγμό του λαού μας. Το ρήμαγμα των χωριών, την εσωτερική προσφυγιά και τη μαζική μετανάστευση, που βασάνισε γονιούς και τα ξεριζωμένα παιδιά. Ο καιρός προχωρά στη δεκαετία του '60. «Δρόμοι της Ειρήνης», Γρηγόρης Λαμπράκης, μουσική επανάσταση του Μίκη Θεοδωράκη, αγώνες για το 114. Κι ύστερα τα σκοτάδια της φασιστικής χούντας. Γέννημα - θρέμμα του Χαϊδαρίου η Κ. Σαμαρά, «προσκυνά» τους αγώνες της γενιάς των γονιών της και τις ηρωικές φτωχογειτονιές της, κλείνοντας την παράσταση με ένα μυριάκριβο τραγούδι της καρδιάς μας, το «Σαββατόβραδο» των Λειβαδίτη - Θεοδωράκη.

Συντελεστές της παράστασης είναι ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης και οι Αγγελος Παπαδημητρίου (σκηνογραφική επιμέλεια), Ελενα Γεροδήμου (επιμέλεια κίνησης), Δήμος Αβδελιώδης (φωτισμοί).

Μουσικές βραδιές
  • «Εκτός ορίων» ο αριθμός των παραστάσεων στη «Σφεντόνα», που παρατείνονται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, για να ικανοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερους φίλους των τραγουδιών του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (Πέμπτη - Σάββατο: 10.30 μ.μ. και Κυριακή: 8 μ.μ.).
  • Ο Μανώλης Φάμελλος ξεκινά τη διήμερη εμφάνισή του «Δίπλα στο ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).
  • Ο Μίμης Πλέσσας φιλοξενείται για δυο μέρες στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), παρουσιάζοντας δημιουργίες από τα «50 χρυσά χρόνια» του.
  • Μελωδικό διήμερο από την Μαρία Ρεμπούτσικα (σήμερα και αύριο), στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3). Συμμετέχει ο Μιχάλης Ανθης.
  • Ροκ διαδρομές, σήμερα, στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15), από τους Λάκη Παπαδόπουλο (με τα ψηλά ρεβέρ) και Δημήτρη Πουλικάκο.
  • Τα «Υπόγεια Ρεύματα», αύριο, εμφανίζονται «Στον αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).
  • Η Valerie Capers και το κουιντέτο της φιλοξενούνται στο «Half Note» με «κλασική τζαζ».
  • Αφιερωμένα στον Στέλιο Καζαντζίδη είναι τα μεσημέρια της Κυριακής (3 μ.μ.), στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111). Συμμετέχουν: Αλέξης Παρχαρίδης, Σοφία Ασσυχίδου και ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος.
  • Στο «Σταυρό του Νότου», πραγματοποιείται χιπ χοπ διήμερο (Κυριακή, Δευτέρα), με συμμετοχή πολλών σχημάτων του είδους.
ένα πρόγραμμα

Στην προβολή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής αποσκοπεί η Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής, που διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22). Σήμερα, με διεύθυνση Μ. Λογιάδη θα παρουσιαστούν έργα των Θ. Σλιώμη, Α. Κουνάδη, Α. Ανισέγκου και Φ. Τσαλαχούρη. Η αυριανή βραδιά περιλαμβάνει έργα του Θ. Αντωνίου (διευθύνει ο συνθέτης), με σολίστ τους Θ. Κερκέζο, Μ. Βροντινό, Β. Παπαβασιλείου, Μ. Μπιλντέα και Δ. Δεσύλλα.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών: «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα
  • Νίκος Κυτόπουλος: «Το στοίχημα»
  • Δημήτρης Σέρβος: «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια»
  • Χάρης Σακελλαρίου: «Ο τυραννομάχος της Φυλής»
μία εκδήλωση

Στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μ. Αυρηλίου 5, Αέρηδες), θα μιλήσει τη Δευτέρα (7.30μμ) ο Ι. Σιώτης με θέμα: «Εγκυκλο - Παιδείας εγκώμιον. Διάλογος θετικών και θεωρητικών επιστημών». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

  • Τη Δευτέρα (7.45μμ) στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον των γυναικών της τρίτης ηλικίας».
μια παράσταση

«Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ παρουσιάζεται στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του ΝέουΚόσμου», σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Εύας Νάθενα, επιμέλεια κίνησης των Αγγελικής Στελλάτου - Σταυρούλας Σιάμου. Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μανώλης Μαυροματάκης, Ολγα Δαμάνη, Πάνος Πανάγου. «Το τέλος του παιχνιδιού» είναι μια σπουδή πάνω στην έννοια του τέλους, του θανάτου. Μέσα σ' ένα γυμνό σταχτή χώρο, τέσσερις άνθρωποι, όλοι ανάπηροι, περνούν τις ώρες που τους έχουν απομείνει. Ο έξω κόσμος είναι νεκρός και αυτοί είναι κάτι σαν τους τελευταίους επιζώντες.

μία έκθεση

Στο «Στέκι Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής), το Πολιτιστικό Στέκι «Διάβαση» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιστών - Αγγειοπλαστών Λέσβου «Το Εοργον», παρουσιάζει σήμερα (6.30μμ - 9μμ) έκθεση κεραμικής με έργα 16 Μυτιληνιών κεραμιστών: Αντωνία Γαββέ, Δέσποινα Γεροντιδάκη, Γεωργία Ζαχαριάδου, Δέσποινα Ιωσηφέλλη, Γεώργιος Κουργιουξούδης, Ηλίας Κουρτσής, Μάρω Κρητικού, Ελένη Λιόλιου, Κλεονίκη Λογγίου - Τάγκα, Μαρία Παπαδάκη, Στέλιος Σταμάτης, Γιάννος Τζώρτζης, Παναγιώτης Τιτίγαρης, Λένα Τριανταφύλλου, Δημήτρης Χατζηγιάννης και Fabian Herzog.

Σημειώνουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Εοργον» ιδρύθηκε την άνοιξη του 1999 από 25 κεραμίστες, στην προσπάθεια να αναβιώσουν τα «σινάφια» των κεραμιστών της Λέσβου, όπου η αγγειοπλαστική είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία των κατοίκων του νησιού.

μια συναυλία
Εύα Φάμπα
Εύα Φάμπα
  • Ο νεαρός πιανίστας (υποψήφιος διδάκτορας της Ακαδημίας Σιμπέλιους του Ελσίνκι) Στέφανος Νάσος θα είναι ο σολίστ της σημερινής (8.30μμ) συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Θα παρουσιάσει το σπάνιο «Κοντσέρτο αρ. 1 σε ντο για πιάνο και ορχήστρα» του Πέτρου Πετρίδη. Η συναυλία, σε διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, περιλαμβάνει, επίσης, έργα των Ραβέλ και Ρουσέλ.
  • Αύριο (8.30μμ), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση), ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» πραγματοποιεί συναυλία με έργα Φάμπα, Sor, Torroba, Barriow, Domeniconi από τον Κώστα Κηρολύτη (κιθάρα), έργα Χατζιδάκι και Γκρανάντος από το ντούο Εύα Φάμπα - Κώστα Κηρολύτη και έργα Αγγλων συνθετών του 1600 από την Σοφία Λεκατσά (σοπράνο) και τον Νίκο Παναγιωτίδη (αναγεννησιακό λαούτο).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ