ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 10 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Κλείνει το Σάββατο η χωματερή, ουρές χιλιομέτρων από απορριμματοφόρα

Η περιφερειακή αρχή προσπάθησε με «φουσκωτούς» να παρεμποδίσει την επίσκεψη αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χώρο!

«Φουσκωτοί» επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Φουσκωτοί» επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Εντονη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί για τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή τις τελευταίες μέρες, αφού λόγω του υπερκορεσμού της υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εναπόθεση των απορριμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων από απορριμματοφόρα που αναμένουν για ώρες να ξεφορτώσουν στο χώρο.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, το Σάββατο 9/2 η χωματερή θα παραμείνει κλειστή, για «απαραίτητες εργασίες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η χωματερή στη Φυλή έχει φτάσει στα όριά της, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής, που την επεκτείνει και στοιβάζει τόνους σκουπιδιών πάνω στους ήδη θαμμένους.

Το αδιέξοδο που προκαλείται δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί τη γνωστή τακτική του σχεδιασμένου αδιεξόδου από την περιφερειακή αρχή ώστε να εκβιαστεί ο λαός της Δυτικής Αττικής και του Γραμματικού για να αποδεχθεί τον αντιλαϊκό περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, την επέκταση της Φυλής και τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Στο χώρο, την Παρασκευή 8 Φλεβάρη, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής για να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση και να ενημερωθεί για τα μέτρα που παίρνονται από την περιφερειακή αρχή. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, τον Νίκο Ζαπάντη, υποψήφιο δήμαρχο Φυλής, και τον Δημήτρη Τσιουμπρή, μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι πολλά απορριμματοφόρα επέστρεφαν ακόμα και γεμάτα στα αμαξοστάσια των δήμων. Μόνο όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία των εκπροσώπων του ΚΚΕ στο χώρο, επιτράπηκε σε μερικά απορριμματοφόρα να αδειάσουν.


Η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο προσπαθεί να κρύψει την κατάσταση από το λαό, ώστε να εξακολουθεί να τον εφησυχάζει γύρω από το σοβαρό ενδεχόμενο να «σκάσει» η χωματερή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στον ΧΥΤΑ, αποκαλύφθηκε ότι η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, έδωσε εντολή στους υπεύθυνους υπαλλήλους της χωματερής να μη συναντηθούν με κανέναν, να απομακρυνθούν από το χώρο ώστε να μη συζητήσουν με τους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιστρατεύτηκαν μέχρι και «φουσκωτοί», υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας «σεκιούριτι», που επιχείρησαν να εμποδίσουν την περιοδεία των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει οριστικά

Ο Γιάννης Πρωτούλης, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες ενέργειες της περιφερειακής αρχής, είπε σε δήλωσή του: «Βλέπουμε όλοι ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η χωματερή της Φυλής (πρώην Α. Λιοσίων) είναι εδώ και χρόνια υπερκορεσμένη. Ολοι οι ειδικοί αναφέρουν ως τελική ημερομηνία την άνοιξη του 2019, δηλαδή σε πολύ λίγες βδομάδες, σε λίγους μήνες.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, 5 χρόνια τώρα, κοροϊδεύει το λαό του Λεκανοπεδίου. Προκλητικά, την ίδια στιγμή που οξύνεται αυτό το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάζει ότι μετατρέπεται η Αττική σε "Ριβιέρα"... Πάει πάρα πολύ αυτή η κοροϊδία.

Ουρές απορριμματοφόρων έξω από τη χωματερή
Ουρές απορριμματοφόρων έξω από τη χωματερή
Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα, εδώ και τώρα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, εδώ και τώρα απαιτούμε να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός που θέλει να φέρει προ τετελεσμένων το γεγονός της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να κλείσει.

Επίσης, θέλουμε να καταγγείλουμε μια πρωτοφανή συμπεριφορά που αντιμετωπίσαμε σήμερα εδώ στο ΧΥΤΑ Φυλής, στο οποίο ήρθαμε κλιμάκιο περιφερειακών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μελών του ΕΔΣΝΑ, εργαζομένων, συνδικαλιστών, που δουλεύουν εδώ στη χωματερή, για να ενημερωθούμε εδώ ακριβώς που οξύνεται το πρόβλημα και όχι στα πολυτελή σαλόνια και στα γραφεία, που συνήθως λένε τα ίδια με τα δελτία Τύπου που αναπαράγουν εδώ και χρόνια οι περιφερειακές αρχές.

Με εντολή που δόθηκε από την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Α. Μπιζά, οι εργαζόμενοι όχι μόνο φοβούνταν να μιλήσουν, αλλά δεν έδειχναν ούτε ποιος είναι ο υπεύθυνος! Κι ενώ υπομονετικά περιμέναμε έναν υπεύθυνο να έρθει να συνεννοηθούμε, ξαφνικά εμφανίστηκαν πέντε "φουσκωτοί" με μία ταμπέλα "σεκιούριτι" για να μας βγάλουν έξω από το χώρο.

Αν νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται με γυμνό μάτι και τα απορριμματοφόρα φτάνουν μέχρι τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, είναι πάρα πολύ γελασμένοι. Ετσι δεν κρύβονται τα προβλήματα. Το μόνο που φανερώνεται είναι η γύμνια τους».


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κάλεσμα για δράση και πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την Υγεία στη Δυτική Αθήνα

Κάλεσμα σε σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο

Κάλεσμα σε φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας να δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που διοργανώνει η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, για την οργάνωση δράσεων για «Υγεία για όλο το λαό», απευθύνει η δημοτική αρχή της πόλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.

Στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής αναφέρεται:

«Πριν από λίγες μέρες, το Νοσοκομείο "Αττικόν" βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων καθώς και ασθενών, για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας σε μέρα γενικής εφημερίας (γέμισαν μέχρι και τα ράντζα), οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση και η διοίκηση προσπαθούν να κουκουλώσουν την κατάσταση, μιλώντας για μια... "τυπική εφημερία".

Το "Αττικόν" στενάζει κάτω από το βάρος των τεράστιων ελλείψεων, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Γεμάτες οι κλινικές, ράντζα στους διαδρόμους, ελλείψεις προσωπικού σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και κλάδους, 8 έως και 10 ώρες αναμονή σε επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες, κλίνες στις ΜΕΘ που δεν επαρκούν, σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς τομογράφο.

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προχωρά η "μεταρρύθμιση" που τα συρρικνώνει και παραδίδει υπηρεσίες σε επιχειρηματίες και ΜΚΟ.

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κατάσταση είναι τραγική. Μετά την αποχώρηση 15 συμβασιούχων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ), έχουν απομείνει μόνο 14 γιατροί, μόνιμοι και επικουρικοί. Δεν λειτουργούν πλέον ιατρεία σε πολλές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ΩΡΛ, ουρολόγοι, νευρολόγοι. Οι πραγματικές ανάγκες για τη στελέχωση των ιατρείων είναι για τουλάχιστον 30 επιπλέον γιατρούς. Σύμφωνα με την τελευταία - πολυδιαφημισμένη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη μόνιμων γιατρών στην ΠΦΥ, για το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου προβλέπονται μόνο 3 θέσεις!

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όριο. Διαφημίζουν τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Σύμφωνα με τον πληθυσμό του Χαϊδαρίου πρέπει να συμμετέχουν 33 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), όμως η ΤΟΜΥ προβλέπει μόνο έναν παθολόγο και έναν παιδίατρο! Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες μονάδες ΠΦΥ σε όλη την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη κορεσμένο "Αττικόν".

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμα ανάλγητη πράξη, κλείνοντας το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, "στοιβάζοντας" 28 παιδιά σ' ένα κτίριο του "Λοιμωδών", στο παλιό Κέντρο Χανσενικών, που παραπέμπει σε συνθήκες Μεσαίωνα.

Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα" (πρώην "Λοιμωδών") λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα λειτουργήσουν νοσοκομειακές κλινικές. Η ουσιαστική κατάργηση του "Λοιμωδών" και άλλων νοσοκομείων καθώς και η συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνεπάγονται αύξηση των περιστατικών στο "Αττικόν" και σε άλλα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να αντέξουν όλο αυτό το βάρος.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας ή περίθαλψης και ψάχνουν απελπισμένα για κάποιο ιατρικό ραντεβού, ταλαιπωρούνται στις εφημερίες των νοσοκομείων και πολλές φορές καταλήγουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου παίρνει θέση. Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία δεν μπορούν να περάσουν ούτε απέξω από τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Να απαιτήσουν από το κράτος όλα όσα χρειάζονται, χωρίς "κόφτες" και μακριά από τη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων. Να αγωνιστούν για Κέντρα Υγείας με στελέχωση, να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων στο "Αττικόν", για να ανοίξει το "Λοιμωδών" ως σύγχρονο δωρεάν νοσοκομείο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ