ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Αισιοδοξία και πείσμα με στόχο την υπερκάλυψη

Στο 30,54% το πανελλαδικό πλάνο μετά το δεύτερο «κλείσιμο»

Αισιοδοξία και πείσμα από τα χιλιάδες μέλη, οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την υπερκάλυψη των πλάνων και της φετινής Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, αντανακλούν τα σταθερά βήματα που καταγράφουν από το ένα «κλείσιμο» στο άλλο οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Μετά και το δεύτερο «κλείσιμο», η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου έπιασε το 30,54%, δηλαδή έχει ήδη καλυφθεί κατά το 1/3. Μέσα σε μια εβδομάδα καλύφθηκε πανελλαδικά το 7,38% του πλάνου, ενώ οι ανακατατάξεις στον πίνακα των πρωτοπόρων Οργανώσεων αποτυπώνουν ως ένα βαθμό τα μέτρα που πάρθηκαν εκεί όπου παρατηρούνταν υστερήσεις και δυσκολίες.

Στις πρώτες θέσεις της «κατάταξης», με βάση το πρώτο επίσημο «κλείσιμο» της οικονομικής εξόρμησης, βρίσκονται οι Οργανώσεις Περιοχών Πελοποννήσου με ποσοστό 41,27%, Πειραιά με ποσοστό 37,08% και Αθήνας με ποσοστό 35,20%. Ακολουθούν οι Οργανώσεις Αττικής (31%), Θεσσαλονίκης (30,50%), Αιγαίου (29,07%), Στερεάς - Εύβοιας (27,20%), Κεντρικής Μακεδονίας (27%), Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (26,85%), Κρήτης (26,21%), Θεσσαλίας (26,10%), Δυτικής Μακεδονίας (23,52%), Βορειοδυτικής Ελλάδας (21,37%) και Εξωτερικού (20%). Η ΚΝΕ κάλυψε 22,32% του πλάνου, ενώ οι ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» και «902» 17,40% και 30,50%, αντίστοιχα.

Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος
Με εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων ημερών είναι δηλωτικά του μεγάλου κύρους που απολαμβάνει το ΚΚΕ ανάμεσα σε πλατιές λαϊκές μάζες, των αδιάρρηκτων δεσμών του με την εργατική τάξη. Ωστόσο, η θετική εξέλιξη της εξόρμησης, σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί εφησυχασμό. Το αντίθετο μάλιστα. Δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν να συνδυαστεί η οικονομική δουλειά με το αναγκαίο πολιτικό άνοιγμα στους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο να ενισχυθούν τα μέτωπα πάλης, με πρώτο αυτό του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, καθώς πλησιάζει η απεργία στις 17 του Μάρτη και για όλους αυξάνονται οι απαιτήσεις του αγώνα.

Από αυτή τη σκοπιά είναι αναγκαίο τις επόμενες μέρες να ενταθούν οι προσπάθειες και το πλατύ άνοιγμα. Να ανοίξει θαρρετά η συζήτηση για την ανάγκη να πάρει πανεργατική παλλαϊκή απάντηση η ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ με κάθε μέσο, το δυνάμωμα και τη θωράκισή του από κάθε προσπάθεια του αστικού κράτους να βάλει περιορισμούς στη δράση του, όπως αυτή εκφράζεται και στις συκοφαντίες για τα οικονομικά του Κόμματος.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας

Η κοινοβουλευτική απόφαση σε τίποτα δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση και η αστική δικαιοσύνη στοχοποιούν τους ταξικούς αγώνες

Ομόφωνα χτες η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε τις εισαγγελικές παραγγελίες για άρση της ασυλίας των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου, Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου, επειδή πήραν μέρος σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Η επιτροπή, όπως και την προηγούμενη βδομάδα για αντίστοιχη περίπτωση και πάλι της Σ. Καλαντίδου (για την ίδια μάλιστα υπόθεση των «Τζάμπο»), έκρινε ότι η συμμετοχή των κομμουνιστών βουλευτών στις λαϊκές κινητοποιήσεις ήταν μέσα στα πολιτικά τους καθήκοντα.

Ο Γ. Μαρίνος κατηγορείται επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων τον Απρίλη του 2008, ενώ οι Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου επειδή βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων το Φλεβάρη του 2009 που απαιτούσαν έξω από το πολυκατάστημα «Τζάμπο» της Θεσσαλονίκης την επαναπρόσληψη του Ν. Νικολόπουλου.

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο Γ. Ζιώγας τόνισε ότι έπραξε το αυτονόητο συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη κινητοποίηση που είχε ως αίτημα την επαναπρόσληψη του απολυμένου από τα «Τζάμπο» Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος με την ασυμβίβαστη στάση του αποτελεί παράδειγμα συμπεριφοράς. «Εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η κοινοβουλευτική απόφαση σε τίποτα δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, αξιοποιώντας και το θεσμό της αστικής δικαιοσύνης, προσπαθεί με κάθε μέσο να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους δίκαιους εργατικούς αγώνες και κύρια εκείνους που οργανώνονται με ριζοσπαστικά αιτήματα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο για την υπόθεση των «Τζάμπο» και των μεγάλων κινητοποιήσεων που διοργάνωσε στις αρχές του χρόνου το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, εκκρεμούν σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος δεκάδες μηνύσεις και δίκες, στη βάση της απαράδεκτης εντολής Σανιδά που απαιτούσε την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

Μέρος αυτής της εντεινόμενης επιθετικότητας κυβέρνησης - εργοδοσίας είναι και οι απανωτές διώξεις σε βάρος βουλευτών του ΚΚΕ, που με συνέπεια στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού που αγωνίζονται.

Σε συγκέντρωση της ΠΕΜΕΝ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Δεκέμβρη του '44

Εκδήλωση με θέμα «Δεκέμβρης 1944 - Ιστορική αλήθεια», διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, την Τρίτη 15 Δεκέμβρη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει και η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη 9/12 στις 7 μ.μ. στο «Πάνθεον» με ομιλητή τον Λαέρτη Ρέγκα, μέλος της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

O «δαίμων του τυπογραφείου»

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» (6/10/2009), στο άρθρο του Μάκη Μαΐλη με τίτλο «Κρίμα, δεν έβγαλες συμπεράσματα...» και πλάγιο «Για μια επιστολή της Ελλης Παππά», παρεισέφρησε ο «δαίμων του τυπογραφείου», αποδίδοντας λαθεμένα στον Παπακωνσταντίνου το όνομα «Θεόφραστος», στο σημείο: «Λες κι ακούς "επιχειρήματα" του Θ. Πάγκαλου, του Θεόφραστου Παπακωνσταντίνου και του Γ. Καρατζαφέρη, που η εφημερίδα του έγραψε "για τους πράκτορες στο ΚΚΕ"»! Το σωστό είναι «Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου».

ΝΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού

Εκδήλωση για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, διοργανώνει η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 91 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και τα 92 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην OLYMPIC CATERING

Την Παρασκευή 11/12, στις 11 π.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την εταιρεία OLYMPIC CATERING (Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Κτίριο 4Β, Σπάτα) και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Νότια Αφρική

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για τη Νότια Αφρική, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συνέδριο του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 ως τις 13 Δεκέμβρη. Το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ στην πρόσφατη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ινδία, ανέλαβε την ευθύνη διοργάνωσης της επόμενης Συνάντησης στη Νότια Αφρική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ