ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ετοιμάζει δικό του πρόγραμμα προσαρμογής...

Καμπανάκι χτυπά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Δραγασάκης, υπεύθυνος για τις προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος, για τα προσκόμματα της διαδικασίας οργανωτικής προσαρμογής του στο νέο του ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα και τις δυσκολίες που προσθέτουν οι «αδύναμοι δεσμοί με την κοινωνία».

Σε συνέντευξή του στο «Δρόμο της Αριστεράς» αναφέρει: «Το αποτέλεσμα ειδικά των αυτοδιοικητικών εκλογών δείχνει πως οι δεσμοί μας με την κοινωνία δεν έχουν εκείνο το βάθος ούτε εκείνη την πυκνότητα που χρειαζόμαστε. Επίσης, ένα χρόνο μετά το ιδρυτικό του Συνέδριο και παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δίνει την εικόνα ενός "χώρου" εντός του οποίου διάφορες ομάδες ή υπο-κόμματα αναπτύσσουν τα δικά τους αυτόνομα σχέδια, παρά ενός ενιαίου σχηματισμού».

Συγκρίνοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωτική ανάπτυξη που είχαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πριν φτάσουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενα θέμα είναι η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εκλογική του επιρροή... Θυμίζω στο σημείο αυτό ότι το ΠΑΣΟΚ από 27.000 μέλη που είχε το 1977, το 1981 είχε 110.000. Αντίστοιχη ανάπτυξη είχε λίγα χρόνια αργότερα και η ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Ομως, οι παραπάνω αριθμοί, χωρίς να αποτελούν ένα πρότυπο, δίνουν ένα μέτρο σύγκρισης».

Πέραν των οργανωτικών αδυναμιών, ο Γ. Δραγασάκης ιεραρχεί ψηλά την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις, σπρώχνοντάς τις σε ενσωμάτωση στο σύστημα. Οπως αναφέρει, «πιο σημαντική και από την οργανωτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυνατότητα και η ικανότητά του (...) να συνομιλεί, να συνεργάζεται ισότιμα και να εντάσσει, μερικά ή ολικά, στο πολιτικό του σχέδιο έναν ευρύτερο "αστερισμό" από συλλογικότητες, ακόμη και μεμονωμένες ομάδες ή άτομα με κοινωνική δράση και συμβολή σε διάφορα επίπεδα της δημόσιας ζωής».

Τρίτη κατά σειρά ιεραρχεί την ανάγκη για «προγραμματική μορφοποίηση και ομογενοποίηση», προφανώς για να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο υπό επεξεργασία πρόγραμμα του κόμματος η πλήρης προσαρμογή του στις ανάγκες της διαχείρισης του καπιταλισμού στην παρούσα φάση, στα πλαίσια των συνεχών εξετάσεων που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ομολογεί ότι από επεξεργασία σε επεξεργασία η προσαρμογή αυτή βάθαινε: «Ηδη, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, κρίθηκε ότι μια γενική διακήρυξη, αν και αναγκαία, δεν αρκούσε στις σημερινές συνθήκες. Κινηθήκαμε λοιπόν στη δεύτερη κατεύθυνση και έτσι προέκυψε η "Αθηναΐδα" που, κατά κοινή ομολογία, έπαιξε το ρόλο της. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου και πιο συστηματικά μετά το ιδρυτικό Συνέδριο, προχωρήσαμε στην περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση και εμβάθυνση (...) στη διαμόρφωση εφαρμόσιμων πολιτικών (...) Τώρα, πρέπει να περάσουμε σε μια νέα φάση με μεγαλύτερη εμπλοκή όλου του κόμματος και μεγαλύτερη εξωστρέφεια... Πρόγραμμα σημαίνει επιλογές. Μερικές φορές δύσκολες».

Ο Γ. Δραγάσακης σχολιάζει και τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, με τρόπο που αντανακλά τις ανταγωνιστικές σχέσεις που αναπτύσσονται στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία (χωρίς βέβαια να αναιρείται η προοπτική συνεργασίας τους στη βάση του κοινού στρατηγικού πλαισίου όπου κινούνται), παροτρύνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να είναι απέναντι σε κάθε σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στο να βάλει εμπόδια στη δική του πορεία και το δικό του πολιτικό σχέδιο».

ΠΑΣΟΚ
Αντιπαραθέσεις για την πορεία αναδιάταξης της κεντροαριστεράς

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στις εκλογές «κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας (...) πρωτίστως χάρη στη δική μας αντοχή». Αναγνώρισε ότι το 8% που πήρε η εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές είναι μεν «ποσοστό ανάγκης», αλλά «επιτρέπει να υπάρχουν τώρα αρκετές προϋποθέσεις διαλόγου για τη συσπείρωση της κεντροαριστεράς, της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Παράλληλα, περιέγραψε σαν στόχο ο χώρος του να είναι ο «τρίτος πόλος» στις επόμενες εκλογές, να έχει την «τρίτη εντολή» σχηματισμού κυβέρνησης. Χαρακτήρισε τη «συνεργασία» με την Ελιά «άψογη και αγαστή» και «ένα πρώτο βήμα, πολύ σημαντικό» για τη συσπείρωση του χώρου. Ως προς αυτό ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς». Εβαλε δε ως προϋποθέσεις συνεργασίας, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία για «κυβερνητική σταθερότητα αντί για παιχνίδια εφόδου και αστάθειας», «Εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας (...) αντί για τεχνητές πρόωρες εκλογές», «Συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς αντί της απομόνωσης».

Απέναντι σ' αυτά τα ερωτήματα, ζήτησε να τοποθετηθούν ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, κάθε κίνηση και πρόσωπο του χώρου. «Επιλογή μας ήταν πάντα η ευρύτερη δυνατή συνεργασία στη βάση των δικών μας στρατηγικών επιλογών. Και πάντα θέλαμε σ' αυτό και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά», συμπλήρωσε.

Πρότεινε να γίνει «ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης» με «όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου», με προηγούμενο «διάλογο» και «συνεννόηση». Προηγούμενα να γίνει «Εθνική Συνδιάσκεψη» στις 2 και 3 Σεπτέμβρη, ενώ στα εγκαίνια της ΔΕΘ να γίνει διάλογος με τους «κοινωνικούς εταίρους» για το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει «ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης» τον Οκτώβρη.

Σημειωτέον, τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκε η δημοσιοποίηση κειμένων από διαφορετικές ομάδες στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο προέρχεται από στελέχη «με αναφορές στον κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο» που έχουν «αποστασιοποιηθεί» από τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και λέγεται ότι συγκεντρώνει πάνω από χίλιες υπογραφές. Εκεί ο Ευ. Βενιζέλος κατηγορείται ότι μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε συμπλήρωμα της ΝΔ και ζητείται ο τερματισμός αυτής της σύμπραξης. «Μια προοδευτική παράταξη έχει συνομιλητές και συνεργάτες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις», σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο η Ελιά αποκαλείται «αποστεωμένο», «παραδομένο» και «ηττημένο» πολιτικό μόρφωμα.

Περίπου του ίδιου μήκους κύματος ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Δ. Κρεμαστινού στην εφημερίδα Real News, ότι «δεν υπάρχει Ελιά. Υπάρχει συνεργασία με άτομα που ηγούνται ανύπαρκτων κοινοβουλευτικών κομμάτων». Ο ίδιος δεν απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά κατά της Ελιάς εξαπέλυσε και με επιστολή του προς την ηγεσία του κόμματος.

Το δεύτερο κείμενο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και υπογράφεται από τους Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Π. Καψή, Αθ. Δρέττα, Κ. Σπηλιόπουλο και Θ. Χειμωνά, ενώ λέγεται πως ρόλο στη σύνταξή του έχουν διατελέσει -χωρίς να έχουν υπογράψει- οι Γ. Μανιάτης και Χρ. Πρωτόπαπας. Τα στελέχη αυτά ανήκουν στους λεγόμενους «μεταρρυθμιστές», απηχούν τις απόψεις Βενιζέλου και προκρίνουν την Ελιά ως λύση για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχουμε παντρευτεί τη ΝΔ, ούτε χρειάζεται να λογοδοθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτουν.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
«Ριζικό» μας η ΕΕ, νέα πεδία στα μονοπώλια

Διαβεβαιώσεις ότι το Ποτάμι μπορεί να παράσχει αφειδώς τις υπηρεσίες του στην ΕΕ και τα μονοπώλια για τη σταθερότητα του συστήματος και την απρόσκοπτη εφαρμογή μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, έδωσε ο Γιώργος Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής του μορφώματος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές, αλλά το "ριζικό" μας είναι στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής, προβάλλοντας την ΕΕ ως μονόδρομο. Αναφερόμενος δε στα ενδοαστικά παζάρια, με αφορμή τη διανομή των πόστων στα ανώτατα όργανα της ΕΕ είπε: «Εμένα μου αρέσει ο δημοκρατικός συμβιβασμός, δηλαδή ότι ο κ. Γιούνκερ (σ.σ. υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) θα καταλάβει από ό,τι φαίνεται την προεδρία (σ.σ. της Κομισιόν), ο κ. Σουλτς (σ.σ. υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών) θα μείνει πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι ένας σπουδαίος συμβιβασμός».

Προτείνοντας νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, κόντρα και στις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική που λύνει παραπέρα τα χέρια των μονοπωλίων, σημείωσε: «Η Ελλάδα ας πούμε έχει έναν αφάνταστο νησιωτικό πλούτο, ενδεχομένως να είναι μελλοντική πηγή ενέργειας για όλη την Ευρώπη (...) Εμείς λέμε σαν Ποτάμι να τ' αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Για να έρθει λοιπόν η ανάπτυξη, πρέπει ν' αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα και νοοτροπίες. Δεν ήταν πάντα αδικαιολόγητες, συμφωνώ ότι εν μέρει είναι αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις (...) Η ανάπτυξη θέλει επενδύσεις (...) το θέλει αυτό η Ελλάδα, θέλει νέα μυαλά, θέλει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Πρόσθεσε ότι «επίσης θέλει συνεργασίες. Ενα πολιτικό κόσμο που δε θα συνεργάζεται ή δε θα συμφωνεί σε όλα, αλλά τουλάχιστον θα μπορεί να λέει "μπράβο" αν γίνεται κάτι καλό και να καταγγέλλει αν γίνεται κάτι κακό. Μεγάλα βήματα δηλαδή. Εγώ θα συμφωνούσα και με μια συντακτική Βουλή, αναθεώρηση μεγάλη, αλλά ίσως είναι πρόωρο αυτό πριν σταθούμε στα πόδια μας», δηλώνοντας τη διαθεσιμότητα του κόμματός του για συμπόρευση με άλλες αστικές δυνάμεις και παραπέρα θωράκιση της αστικής εξουσίας, μέσω και της περιλάλητης συνταγματικής αναθεώρησης.

Εκθεση βιβλίου απ' την ΚΟ Πειραιά

Συνεχίζεται έως και μεθαύριο Πέμπτη η έκθεση βιβλίου της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στον 1ο όροφο των γραφείων της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119).

Φάκελο με επιθέσεις χρυσαυγιτών

Φάκελο και με άλλες επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή παρέδωσε χτες στις αρχές ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μ. Λώλος, δίνοντας κατάθεση για την επίθεση που δέχτηκαν δύο φωτογράφοι κατά την μεταγωγή των Ν. Μιχαλολιάκου, Χ. Παππά και Γ. Λαγού, στο Εφετείο, την περασμένη Παρασκευή. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην επίθεση του Ηλ. Κασιδιάρη όταν είχε αφεθεί ελεύθερος από τους ανακριτές στο Πρωτοδικείο, αλλά και στην επίθεση σε βάρος δημοσιογράφου της ΔΤ μετά την προφυλάκιση των Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλου. Επίσης, κατήγγειλε τη μη παρέμβαση της Αστυνομίας, αφού μετά το τελευταίο περιστατικό, η αστυνομική δύναμη που υπήρχε στο σημείο δεν κινήθηκε, προκειμένου να προστατευθούν οι φωτορεπόρτερς. Ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της ΧΑ κατέθεσαν, επίσης, οι δύο φωτορεπόρτερς που τραυματίστηκαν και δύο αυτόπτες μάρτυρες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ