ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Στην περιδίνηση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Το Μάρτη του 2015 αναμένονται οι πρώτες προσφορές των μονοπωλίων για τις έρευνες στα υπό παραχώρηση «οικόπεδα»

Κανένα όφελος δεν έχει να περιμένει ο λαός από το έντονο «επενδυτικό ενδιαφέρον» των μονοπωλίων που διαφημίζει η κυβέρνηση για τα 20 «οικόπεδα» που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα
Κανένα όφελος δεν έχει να περιμένει ο λαός από το έντονο «επενδυτικό ενδιαφέρον» των μονοπωλίων που διαφημίζει η κυβέρνηση για τα 20 «οικόπεδα» που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα
Εν μέσω των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί η «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ και η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού των μονοπωλίων της, εξελίσσεται η διαδικασία εκχώρησης της έρευνας και εκμετάλλευσης των εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες.

«Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη, με έμφαση στη δημιουργία ενός φιλόξενου επενδυτικού κλίματος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας», είναι το «μήνυμα» που απέστειλε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Χόχσταϊν, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «Εθνος». Ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στους «Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους στην προσπάθεια για διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας και των οδών εφοδιασμού», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να αναγκαστεί καμία χώρα ή περιοχή να στηριχθεί σε μια και μόνη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου και Ενέργειας». Ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, ειδικότερα καθώς οξύνεται η σύγκρουση ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος ειδικά στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, ο Α. Χόχσταϊν τόνισε ότι «τα έσοδα από την ανάπτυξη αυτών των πόρων θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς σε όλους τους Κυπρίους στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, με χτεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δηλώνει την ικανοποίησή της σε σχέση με τα αποτελέσματα της ειδικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των υπό παραχώρηση «οικοπέδων» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή μονοπωλίων όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL. Οι κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν το ενδιαφέρον των «επενδυτών» στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και στη «συνέπεια» των ελληνικών αρχών ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Οι «προσφορές» των μονοπωλίων για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγηση των «προσφορών» τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ, το φθινόπωρο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν:

-- Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την «ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων» που αφορούν στην άντληση των υδρογονανθράκων.

-- Κοινή υπουργική απόφαση για την απόδοση του προβλεπόμενου «περιφερειακού φόρου» στις γειτνιάζουσες περιφέρειες και δήμους.

-- Η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

-- Η στελέχωση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) με αποσπάσεις και προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Παραμεθόριος περιοχή τα διαπόντια νησιά
  • «Εθελούσια έξοδος» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
  • Ιδιώτες - «χορηγοί» και στο δίκτυο φάρων της χώρας

Στην κατηγορία των παραμεθόριων περιοχών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το καθεστώς που διέπει αγοραπωλησίες ακινήτων κλπ.), εντάσσονται τα λεγόμενα διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσσα, Μαθράκι) που βρίσκονται βόρεια - βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σύμφωνα με διατάξεις νομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες από το υπουργείο Αμυνας. Παράλληλα, άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ανοίγουν δρόμο ώστε μέσω προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», να προχωρήσει η συρρίκνωση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ), ώστε να καταλήξει και αυτό το «φιλέτο» ελαφρωμένο από προσωπικό στους επίδοξους «επενδυτές» - μονοπώλια του κλάδου. Τέλος, οι φάροι της χώρας ανάγονται σε πεδίο διαφήμισης και αντικείμενο χρήσης του εκάστοτε «χορηγού» τους...

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε χτες στο Κοινοβούλιο η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά, το άρθρο 43 εντάσσει στην κατηγορία «παραμεθόριες περιοχές» (πέραν των Νομών Δωδεκανήσου, Εβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, των νήσων Θήρας και Σκύρου και επαρχιών των πρώην Νομών Δράμας, Ιωαννίνων, Πέλλης και Σερρών) και τα προαναφερόμενα διαπόντια νησιά. Οι λόγοι, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου, «ανάγονται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και είναι απόρρητοι».

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, «απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία εν ζωή με την οποία συνιστάται υπέρ φυσικών ή νομικών προσώπων με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα, που αφορά ακίνητα, κείμενα στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και η μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή η μεταβολή του προσώπου εταίρων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα στις περιοχές αυτές». Η άρση αυτής της απαγόρευσης θα μπορεί να γίνεται μόνο μετά από αίτηση σε επιτροπή, στην οποία η απόφαση λαμβάνεται «με πλειοψηφία του συνόλου του αριθμού των μελών της και με θετική οπωσδήποτε ψήφο του εκπροσώπου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Προστίθεται ότι οι προωθούμενες διατάξεις «αποσκοπούν στη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, μέσω νομοθετικών περιορισμών κτήσεως εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές από πρόσωπα (φυσικά ή νομικά), με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών - μελών της ΕΕ και της ΕΖΕΣ, τα οποία είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας»...

Αδειάζουν τα ΕΑΣ

Το άρθρο 46 τιτλοφορείται «Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων ΕΑΣ ΑΒΕΕ» και αναφέρει: «Η διάταξη εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας ΕΑΣ ΑΒΕΕ που παρουσιάστηκε και αποτέλεσε τη βάση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Το ανωτέρω σχέδιο οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε την 16/12/2013 και επικυρώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 17/12/2013, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσης για την οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα. Το ανωτέρω σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη διάσπαση της ΕΑΣ σε δύο νέες επωφελούμενες ΑΕ και εν συνεχεία τη θέσπιση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της εταιρείας, η οποία θα προκύψει από την ανωτέρω διάσπαση και θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού».

Ορίζει ότι δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν μόνο όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στα ΕΑΣ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, «μη περιλαμβανομένων άλλων μορφών απασχόλησης ή συνεργασίας». Οι «δικαιούχοι» χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την προϋπηρεσία τους (ως 20 έτη, 21 με 30 έτη, από 31 και πάνω), ενώ θεσπίζεται και «ειδική κατηγορία» που αφορά υπάλληλους της διοίκησης της εταιρείας. Οι αποχωρούντες θα λάβουν την προβλεπόμενη αποζημίωση που δικαιούνται σε περίπτωση απόλυσης, συν ένα επιπλέον ποσό αναλόγως της κατηγορίας στην οποία εμπίπτουν (3.500, 6.000 και 8.500 ευρώ αντίστοιχα, συν άλλες 8.500 ευρώ για τους εργαζόμενους «ειδικής κατηγορίας»).

Τέλος, ανοίγει δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στο λεγόμενο «φαρικό δίκτυο» της χώρας. Στο άρθρο 20 με τίτλο «Σύστημα αναδοχής φάρων», αναφέρεται: «Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει η Υπηρεσία Φάρων (σ.σ.: υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού) καλούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα να αναλάβουν χωρίς αμοιβή υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα πρόσωπα που επιλέγονται ανακηρύσσονται Ανάδοχοι Φάρου και αποκτούν δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση του φάρου»...

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Ημερίδα για τη χρήση γης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο

Ημερίδα εργασίας με θέμα «Χρήση Γης: Για ποιον;» διοργανώνει η «Πανεπιστημονική Μηχανικών», την Παρασκευή 11/7, στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος), στις 19.00, με στόχο τη συλλογική συμβολή των φίλων της στην επεξεργασία του θέματος.

Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει:

  • Εισηγήσεις

-- «Οι οικονομικοί στόχοι της άρχουσας τάξης στην Αττική», από τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

-- «Χρήση γης και καπιταλιστική ανάπτυξη», από τον Γρηγόρη Γρηγοριάδη, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

  • Παρεμβάσεις

-- «Αλλαγή χρήσεων γης στη Ν. Φιλαδέλφεια», από την Δανάη Γκούμα, δημοτική σύμβουλο και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ.

-- «Οι εξελίξεις στο Ελληνικό και στο παράκτιο μέτωπο», από την Αφροδίτη Αυγερινού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ.

-- «Οι εξελίξεις στη Δασική Πολιτική», από τον Αντώνη Ραλλάτο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ