ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστικά ενωμένοι οι καλλιτέχνες

Eurokinissi

Η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, τα μηδαμινά κονδύλια για τον πολιτισμό, η καλλιτεχνική παιδεία και τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών και σπουδαστών, το Ασφαλιστικό, η κρίση στον κινηματογράφο, οι συμβάσεις στην ΕΡΤ, τα πολλά και χρόνια προβλήματά τους, οδηγούν τους καλλιτέχνες στο δρόμο του αγώνα. Οι εκπρόσωποι των σωματείων - μελών της ΠΟΘΑ και συνεργαζόμενων φορέων αποφάσισαν κοινή αγωνιστική κινητοποίηση, αφού μέχρι σήμερα η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς ούτε στα υπομνήματα απάντησαν, ούτε συναντήσεις για διάλογο δέχτηκαν. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13/6 στην Ομόνοια, στις 6 μ.μ. και να ακολουθήσει πορεία στη Βουλή για την επίδοση στα κόμματα ψηφίσματος με τις θέσεις για τον πολιτισμό.

Ζητούν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, γιατί ο Πολιτισμός αφορά όλους, και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους καθώς «οι αυταπάτες τελείωσαν». Οι καλλιτέχνες απαιτούν: Αύξηση του ποσοστού του τακτικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό, τουλάχιστον στο 2%. Να σταματήσει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων του πολιτισμού (μουσεία και κρατικοί πολιτιστικοί οργανισμοί). Δωρεάν, δημόσια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση όλων των καλλιτεχνών. Αναβάθμιση της γενικής καλλιτεχνικής παιδείας και αισθητικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δημιουργία προϋποθέσεων ώστε σπουδαστές και νέοι καλλιτέχνες να μπορούν να προβάλουν το έργο τους και να επικοινωνούν απρόσκοπτα με το κοινό. Ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων δημιουργών και ερμηνευτών. Οχι στη συρρίκνωση, ναι στη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ήδη ασφαλισμένων. Νομοθετική ρύθμιση για την εξαγορά ενσήμων. Μείωση του αριθμού των ημερών εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Εκπροσώπηση όλων των φορέων του χώρου στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους χώρους του θεάματος - ακροάματος, που να εξασφαλίζουν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τέλος στην ασύδοτη εκμετάλλευση από τους καναλάρχες του μόχθου των εργαζομένων στα τηλεοπτικά συγκροτήματα και στούντιο, στους δημόσιους φορείς και στα ιδιωτικά ωδεία. Εφαρμογή του νόμου για τη διάθεση του 1% του κόστους των δημοσίων κτιρίων για καλλιτεχνικά έργα. Αμεση καταβολή του 1,5% των εσόδων των καναλιών για την παραγωγή κινηματογραφικού έργου. Πάταξη όλων των μορφών πειρατείας κατά του καλλιτεχνικού έργου. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, οι κρατικές ορχήστρες και τα άλλα δημόσια μουσικά σύνολα να αποκτήσουν δική τους στέγη. Αύξηση του ελεύθερου χρόνου για όλο τον εργαζόμενο λαό και περισσότερο για τη νεολαία. Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, εξασφάλιση σταθερής εβδομαδιαίας εργασίας. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και όλων των μορφών υποαπασχόλησης, καθώς και του θεσμού των ωρομισθίων».

Επιδαύριες παραστάσεις

«Ορέστης» από τη «Θεατρική Διαδρομή»
«Ορέστης» από τη «Θεατρική Διαδρομή»
Η «Θεατρική Διαδρομή» θα παρουσιάσει το καλοκαίρι την ευριπίδεια τραγωδία «Ορέστης», σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Τους ρόλους υποδύονται οι Αργύρης Ξάφης, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Θωμάς, Θοδωρής Κατσαφάδος, Χρήστος Πλαΐνης, Μάντυ Λάμπου, Δάφνη Καμένου. Στο Χορό συμμετέχουν: Δήμητσα Αρετή, Καμένου Δάφνη, Καραγιάννη Σοφία, Κότσιρα Παναγιώτα, Λάμπου Μάντυ, Μανιάτη Κλαίρη, Μπιλίρη Ιωάννα, Οικονόμου Αγορίτσα, Παναγιωτοπούλου Μαρούσκα, Παυλάκη Κατερίνα, Πένσου Μάγδα, Φιλόσογλου Νικολέτα, Χέλιου Ειρήνη, Τζώρτζη Ελένη.

Η παράσταση θα εγκαινιάσει τα φετινά «Επιδαύρια» (24-25/6) και μετά θα παρουσιαστεί σε άλλα φεστιβάλ και αρχαία θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει, σε υπερπαραγωγή με σαράντα περίπου ηθοποιούς, την αριστοφανική «Ειρήνη», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη, με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη.

«Η "Ειρήνη", μια πολυπαιγμένη κωμωδία του Αριστοφάνη, βρίσκει σήμερα τις αναλογίες της διεθνώς, γεγονός που κάνει το έργο, μετά από 2.500 χρόνια, "τραγικά επίκαιρο"», σημειώνει ο Γιάννης Ιορδανίδης και συμπληρώνει: «η πολιτική αυτή κωμωδία του μεγαλύτερου κωμικού ποιητή όλων των εποχών είναι ένα ταξίδι στη σύγχρονη πραγματικότητα» και με το ουτοπικό της μήνυμα «μοιάζει να θέλει να συνοδεύσει τα όνειρα του σύγχρονου ανθρώπου, που παλεύει απεγνωσμένα για ειρήνη, συμφιλίωση και ευημερία».

«Ειρήνη» από το ΚΘΒΕ
«Ειρήνη» από το ΚΘΒΕ
Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Γιώργου Σουγλίδη, κοστούμια Κένυ ΜακΛέλαν, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία Νίκου Βουδούρη.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (15/7). Η παράσταση θα παιχτεί στην Επίδαυρο (22-23/7), ενώ θα περιοδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εκτός του Θύμιου Καρακατσάνη, παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κώστας Χαλκιάς, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Λάζαρης, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Σαντάς κ.ά.

Θεάματα στην Αθήνα

Κύκλο εκδηλώσεων από 11/6 - 18/9 διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με τίτλο «Ολη η Αθήνα μια παρέα» σε πλατείες και δρόμους της πόλης.

Μεταξύ των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι (13/6, 9 μ.μ.) στο θέατρο Λυκαβηττού (ελεύθερη είσοδος) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Συμμετέχουν πάνω από 40 καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί, ηθοποιοί).

Στις 14/6 (9.15 μ.μ.), επίσης στο Λυκαβηττό, οργανώνεται συναυλία παραδοσιακής μουσικής και χορού με συμμετοχή καλλιτεχνών και σχημάτων από όλη την Ελλάδα. Στις 25/7 (9.30 μ.μ.), στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, σε διεύθυνση Σταύρου Ξαρχάκου και ερμηνευτές τους Μαρία Φαραντούρη, Πέτρο Πανδή και Μανώλη Μητσιά.

Για τα παιδιά θα στηθεί ένας παιδότοπος στο Αλσος Θησείου (σταθμός ΗΣΑΠ) με «παιχνιδούπολη», κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και παραμυθάδες.

  • Σήμερα (8.30 μ.μ.), στην πλατεία Κουμουνδούρου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Γεωργιανό Ινστιτούτο Αθηνών και το περιοδικό «Highliths», παρουσιάζει το καλλιτεχνικό σύνολο του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, «Μεράνι». Το συγκρότημα - με 45 από τα 300 μέλη (μαθητές και φοιτητές) που διαθέτει - με συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς της Γεωργίας. Με το ίδιο πρόγραμμα, θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μύθοι της Απω Ανατολής

Το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζει το χορευτικό συγκρότημα από την Απω Ανατολή, Cloud Gate Dance Theatre της Ταϊβάν, στο Ηρώδειο (12, 13/6). Το 24μελές συγκρότημα μεταφέρει πανάρχαιο είδος τέχνης, που έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή ασιατική χειρονομία, εμπλουτισμένη με την έκφραση του μοντέρνου χορευτικού γλωσσικού ιδιώματος. Ο χορογράφος του Lin Hwai - min, που ίδρυσε το συγκρότημα το 1973 στην Ταϊβάν, εμπνέεται από τους μύθους και αντλεί από αρχέτυπες πηγές τα θέματά του. Ενα από αυτά είναι και το «Songs of the Wanderers» (τραγούδια των περιπλανωμένων), που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Ταϊπέι (1994).

Η παράσταση διαρκεί 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Λαϊκά σχεδόν σύγχρονα γεωργιανά τραγούδια συνοδεύουν τα πανάρχαια σχήματα Κινέζων χορευτών, σε μια κορύφωση της εκστατικής τους μέθεξης με τις απόκρυφες δυνάμεις.

«Νύχτες Μουσείων»

Από χθες βρίσκεται σε, πραγματική, ισχύ το θερινό συνεχές ωράριο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, το οποίο καλύπτεται αμιγώς από το υπάρχον φυλακτικό προσωπικό μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού. Θυμίζουμε ότι το θερινό ωράριο έπρεπε να ισχύσει από 1/6.

Κατά τον υφυπουργό Πολιτισμού Π. Τατούλη - που παρουσίασε χθες το πρόγραμμα «Νύχτες Μουσείων» - προκηρύχτηκαν 900 θέσεις αρχαιοφυλάκων, που, κατά τον ίδιο, επαρκούν. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άνεργοι μέσω προγραμμάτων «κατάρτισης» του ΟΑΕΔ («Stage»), δηλαδή μη εξειδικευμένο, κακοπληρωμένο, ανασφάλιστο και - επομένως - «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό.

Πάντως, ο υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στο μέρος της συμφωνίας με τους αρχαιοφύλακες, που αφορά στις υπερωριακές αποζημιώσεις.

Κατά τ' άλλα, εγκαινιάζονται σήμερα οι «Νύχτες των Μουσείων» - πρόγραμμα ελεύθερης εισόδου σε μουσεία με πολιτιστικές εκδηλώσεις - σε τρία μουσεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας, Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Στο Βυζαντινό Μουσείο θα δοθεί συναυλία, αφιερωμένη στη μνήμη του πρόσφατα πεθαμένου αρχιμουσικού Οδυσσέα Δημητριάδη. Κλασικά έργα θα ερμηνεύσει το συγκρότημα «Βιρτουόζοι της Μόσχας», με συμμετοχή του μαέστρου Θόδωρου Κουρεντζή και του συνθέτη Ανδρέα Μουστούκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ