ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντείνονται τα φορο-γιουρούσια

Με τα πρόσθετα χαράτσια σε βάρος των ΕΒΕ και την υπερφορόλογηση των λαϊκών εισοδημάτων, η κυβέρνηση ανεβάζει στο 11% (από 7,8% που ήταν) το ποσοστό αύξησης των εσόδων

Στην υλοποίηση των αποφάσεών της να εντείνει τη φοροαφαίμαξη σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ προχωρά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει εντολές στις Εφορίες να επεκτείνουν τα φορολογικά γιουρούσια και να στρέψουν την προσοχή τους σε ειδικές περιπτώσεις, από τις οποίες ελπίζουν ότι θα μαζέψουν πρόσθετα έσοδα.

Στόχος τους για το 2005 είναι η αύξηση του συνόλου των φορολογικών εσόδων σε πάνω από 11%, με την υπερφορολόγηση των οικονομικά ασθενέστερων, σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει τις νέες φοροελαφρύνσεις και ταυτόχρονα βρίσκεται στο απυρόβλητο του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σημειώνεται, πως ο στόχος για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, που είχε θέσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2005 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη, ήταν 7,8%. Ετσι, από υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού που ήταν αρχικά το ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων, με τη νέα αναπροσαρμογή, γίνεται υπερτριπλάσιο!

Σε συνέχεια των προφορικών εντολών που δόθηκαν από τον υφυπουργό Αδ. Ρεγκούζα, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ειδική εγκύκλιο στις Εφορίες για την «εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων» στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

  • Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις «εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις» των ετών 1998-1999, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2005.
  • Σε κάθε ΔΟΥ να συγκροτηθούν τουλάχιστον δύο συνεργεία ελέγχου σε καθημερινή βάση, ακόμη και σε μη εργάσιμες μέρες.
  • Σε περίπτωση «μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης» του ΦΠΑ οι επαγγελματίες θα έχουν 4ημέρη προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης με τις ισχύουσες προσαυξήσεις.
  • Η στελέχωση των τμημάτων ελέγχου των Εφοριών να γίνει «εκ των πλέον εμπείρων υπαλλήλων», στους οποίους «δε θα ανατίθενται άλλα καθήκοντα».
Ο Γ. Αλογοσκούφης

Στην «ύπαρξη προβλημάτων στον τρόπο λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών» έκανε λόγο από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκονταν χτες και ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης πήρε μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, όπου και ενημέρωσε, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία, ειδικότερα δε στον τραπεζικό τομέα και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, η ελληνική κυβέρνηση άρχισε ήδη να κομπάζει στο κονκλάβιο της ΕΕ για την αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας.

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλείνουν την «Ομοσπονδία»

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης για τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και ΑΤΕ

Σε πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή του κλεισίματος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού και τους εργαζόμενους στην Ομοσπονδία η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ενέργεια της ΑΤΕ, που με αίτησή της στο Εφετείο απαιτεί το κλείσιμο της ΕΓΣ Θεσσαλονίκης. Οπως τονίζει, η κυβέρνηση της ΝΔ με την ενέργειά της αυτή αποδείχνει για μια ακόμα φορά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, που ασύδοτοι πλέον θα καταληστεύουν τους αγρότες και ιδιαίτερα τους ντοματοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς, όπου ακόμα δραστηριοποιούνταν η «Ομοσπονδία».

«Η χρεοκοπία και ο εκφυλισμός της Ομοσπονδίας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση και την ΑΤΕ. Υπεύθυνοι για το κατάντημά της είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν τις σκληρές και αντιαγροτικές πολιτικές, που συναποφασίζουν στα πλαίσια της ΚΑΠ, αλλά και οι διοικήσεις της ΑΤΕ, που με τα διάφορα εξυγιαντικά προγράμματα συρρίκνωσαν και λεηλάτησαν την Ομοσπονδία. Εξίσου όμως υπεύθυνοι είναι και οι "γαλαζοπράσινοι" συνεταιριστές στις διοικήσεις της ΕΓΣ Θεσσαλονίκης που διαχειρίστηκαν αυτές τις πολιτικές και οδήγησαν στο κλείσιμο της Ομοσπονδίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες του νομού να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα για τις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την ΕΕ και να χτίσουν μαζί με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους το δικό τους μέτωπο, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας διαφορετικής φιλολαϊκής πολιτικής.

ΕΦΕΤ
Εντοπίστηκε επικίνδυνη παρτίδα μαρμελάδας

Ελεγε ότι παράγει μόνο για το εξωτερικό, αλλά...

Απαγορεύτηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) η διάθεσης στην αγορά της «μαρμελάδας φράουλας LaMel» της εταιρίας «Μελετιάδης ΑΕ». Στο προϊόν και συγκεκριμένα στην παρτίδα με συσκευασίες των 450 γρ. και ημερομηνία λήξης 31-12-2007 εντοπίστηκε μετά από εργαστηριακή ανάλυση το συντηρητικό βενζοϊκό οξύ σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρία να ανακαλέσει άμεσα την προβληματική παρτίδα από την αγορά, ενώ κλιμάκιο του Φορέα επισκέφθηκε την εταιρία προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν ύπαρξη αποθεμάτων του προϊόντος. Συνιστά, επίσης, στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν το συγκεκριμένο προϊόν με ημερομηνία λήξης 31-12-2007.

Να υπενθυμίσουμε ότι το δείγμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος πάρθηκε από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο μήνα. Τότε, μετά από σχετικό σήμα που έστειλαν οι αρμόδιες αρχές της Τσεχίας, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε ότι εντοπίστηκαν μαρμελάδες της συγκεκριμένης εταιρίας που περιείχαν το συντηρητικό βενζοϊκό οξύ σε ποσοστό ανώτερο του επιτρεπόμενου ορίου. Ο ΕΦΕΤ με σχετική ανακοίνωσή του επιχείρησε να καθησυχάσει τους καταναλωτές υιοθετώντας τη διαβεβαίωσή του επιχειρηματία ότι το προϊόν που εντοπίστηκε στην Τσεχία παρασκευαζόταν μόνο για εξαγωγές. Η «LaMel» είναι από τις παρτίδες που παρασκευάζονταν για την εγχώρια αγορά δείγματα των οποίων έλαβε ο ΕΦΕΤ για εργαστηριακό έλεγχο.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Συζήτηση για την ηλεκτρική ενέργεια

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Το πραγματικό πρόσωπο της απελευθέρωσης της ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ» πραγματοποιείται στο δημαρχείο Πτολεμαίδας την Πέμπτη 9 Ιούνη στις 7.30 μμ.

Ομιλητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, γραμματέας της ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ, που θα αναφερθεί στις επιπτώσεις της «απελευθέρωσης της ενέργειας» στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και ο Γιώργος Στραβού, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ που θα μιλήσει για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Εισαγγελική δίωξη κατά του ΣΕΣΜΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος της πρώην διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), όσο και των επτά αλυσίδων «Βερόπουλος», «Μαρινόπουλος», «Ατλάντικ», «Σκλαβενίτης», «Μασούτης», «Τροφίνο» και «Μετρό» για παράβαση διατάξεων του νόμου για τον ανταγωνισμό και συγκεκριμένα για εναρμονισμένη πρακτική στη διαμόρφωση των τιμών άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Κασσαλιάς.

Πρόκειται για τις δύο υποθέσεις, των οποίων έχει επιληφθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πρώτη αφορά στη συμφωνία ΣΕΣΜΕ, Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη το 2001 για προσωρινή συγκράτηση των τιμών. Η δεύτερη αφορά στη συνάντηση εκπροσώπων των επτά κατηγορούμενων αλυσίδων και βιομηχάνων για διαμόρφωση των τιμών και των παρεχόμενων εκπτώσεων σε σειρά προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε και για τις δύο υποθέσεις ότι ασκήθηκε εναρμονισμένη πρακτική και αναμένεται μέσα στην επόμενη βδομάδα η απόφαση για το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.

Νέο κρατικό δάνειο 1,2 δισ. ευρώ

Νέο κρατικό δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ και 10ετούς διάρκειας συνομολόγησε η κυβέρνηση με ντόπιες και ξένες τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες του χρηματεμπορίου. Το ετήσιο επιτόκιο που θα πληρώνει το δημόσιο διαμορφώθηκε σε 4,39%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτης 2005) το κρατικό χρέος φτάνει στα 204,56 δισ. δηλαδή πάνω από το 116% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ