ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Σκιώδης» αντιδραστική κυβέρνηση

Με τη συγκρότηση «σκιώδους» κυβέρνησης που θα... αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση και «βαφτίζοντας» το ΠΑΣΟΚ «δύναμη ανατροπής» και «αλλαγής», επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν «νέα πορεία» του κόμματος του.

Παρουσιάζοντας τις «ιδέες» του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση μέσα από «16 προτάσεις» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, χτες σε ομιλία του στην ΠΑΣΠ Νομικής, περιέγραψε μια ανώτατη Παιδεία που θα λειτουργεί σαν να είναι ιδιωτική και θα έχει ως πρώτο γνώμονα το κέρδος. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε στη «νέα γενιά της δημιουργίας και της ανταγωνιστικότητας».

Μεταξύ άλλων, μίλησε για «πλήρη αυτοδιοίκηση ΑΕΙ και ΤΕΙ με αξιολόγηση» που θα οδηγήσει τα ιδρύματα να αναγκαστούν να εξασφαλίζουν μόνα τους τη χρηματοδότησή τους. Εκανε λόγο για «συγκρότηση προγραμμάτων σπουδών και με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων», δηλαδή διαμόρφωση προγραμμάτων βάσει των αναγκών της καπιταλιστικής αγοράς. Πρότεινε «ελευθερία επιλογών για συνδυασμούς μαθημάτων στους φοιτητές» και ενίσχυση της «διά βίου εκπαίδευσης», προτείνοντας οι φοιτητές να φτιάχνουν μια... σούπα ως πτυχίο ανάλογα με τα αντικείμενα που θέλει η αγορά, ενώ δεν παρέλειψε να επαναφέρει την ανασκευασμένη πρόταση «Λαυρίου», της «ανασφάλιστης εργασίας» με «4ετές πρόγραμμα ένταξης σε εργασία αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ (σ.σ. τώρα) με πλήρη ασφάλιση»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε χαρακτηρίσει το «άρθρο 16», «αναχρονιστικό» και «αυταρχικό», χτες είπε: «Είσαστε η γενιά του άρθρου 16»...

Στη συνέχεια, ο ίδιος αναφερόμενος στην Αριστερά υποστήριξε ότι «αυτοί κλείνονται στο καβούκι τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως διαμαρτυρία», και ισχυρίστηκε: «Οταν αυτοί κοιτάζανε το άρθρο 16, το ΠΑΣΟΚ κοίταζε τη δημόσια Παιδεία»!

Χτες η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε και τη σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησης». Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι: Ευάγ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής.

Επίσης, ορίστηκαν και 19 «πολιτικοί εκπρόσωποι, αρμόδιοι κατά Υπουργείο» οι: Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, Οικονομίας και Οικονομικών Λ. Κατσέλη, Εξωτερικών Αν. Λοβέρδος, Εθνικής Αμυνας Β. Παπανδρέου, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Σπ. Κουβέλης, Δημοσίων Εργων Γ. Μαγκριώτης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αν. Διαμαντοπούλου, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Φλωρίδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Εξαρχος, Δικαιοσύνης Γ. Παπαδημητρίου, Πολιτισμού Μ. Δαμανάκη, Αθλητισμού Σ. Σακοράφα, Τουριστικής Ανάπτυξης Αν. Γκερέκου, Μεταφορών και Επικοινωνιών Ν. Σηφουνάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ελ. Τσουρή, Μακεδονίας - Θράκης Μ. Μπόλαρης, Επικρατείας Τ. Χυτήρης.

Για το «διάλογο με τα άλλα κόμματα της αριστεράς και την προώθηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ» ορίστηκε υπεύθυνος ο Κ. Σκανδαλίδης.

Συνεχίστηκε η κατάθεση του Ζαχόπουλου

Επί 2,5 ώρες συνεχίστηκε χτες η κατάθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου στο δεύτερο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε για δεύτερη μέρα τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείο Πολιτισμού στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύεται από τον περασμένο Δεκέμβρη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε. Η κατάθεση αφορούσε τα όσα συνέβησαν το κρίσιμο διάστημα πριν παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Η κατάθεση διακόπηκε λόγω κόπωσης του Ζαχόπουλου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Λυκουρέζος επικαλούμενος το απόρρητο της ανάκρισης, δήλωσε ότι η πολιτική αγωγή ενδεχομένως να προβεί σε δηλώσεις εφόσον ο Χρήστος Ζαχόπουλος τελειώσει την κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλη η χτεσινή κατάθεση Ζαχόπουλου αφορούσε την ήδη προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό Εύη Τσέκου και τη σχέση που είχαν. Οπως είπε στον ανακριτή, η 35χρονη αρχαιολόγος αρχικά του ζητούσε χρήματα για να μη δημοσιοποιήσει τη σχέση τους και όταν αυτός της είπε ότι δεν έχει, του ζητούσε να τη μονιμοποιήσει στο υπουργείο. Η Τσέκου τον εκβίαζε με το επίμαχο dvd, που είχε μαγνητοσκοπήσει εν αγνοία του. Επιβαρυντικός είναι ο Ζαχόπουλος και για τους δύο νομικούς που του είχε συστήσει η Τσέκου και αναμένεται να κληθούν σε απολογία από τον ανακριτή μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής του, ως συναυτουργοί στην απόπειρα εκβιασμού καθώς φέρονται ότι ζητούσαν αρχαιολογικές διευκολύνσεις από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το συνήγορό τους Γιάννη Ματζουράνη, «είναι αδιανόητο να ασκείται ποινική δίωξη για εκβίαση πριν καν εξεταστεί το φερόμενο θύμα».

Μετά το πέρας της κατάθεσης του Ζαχόπουλου ο ανακριτής θα έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του για να κρίνει την αποφυλάκιση ή όχι της Τσέκου. Ο συνήγορός της Κώστας Χρυσικόπουλος τηρεί στάση αναμονής καθώς εκκρεμεί η αίτηση αποφυλάκισης που έχει υποβάλει η εντολέας του.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εκδηλώσεις τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη
Την Παρασκευή 11/4

-- Στην Καλαμάτα (στο ΑΕΙ), στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο Θεόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη - Επίκαιρα μηνύματα».

Το Σάββατο 12/4

-- Στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη - Επίκαιρα μηνύματα».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

ΠΕΜΠΤΗ 10/04/08

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Εύα Μελά θα περιοδεύσει, 11:30 π.μ., στο Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/04/08

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Λίλα Καφαντάρη θα περιοδεύσει στις 6 μ.μ. στα καταστήματα των Πετραλώνων.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών

Για την πορεία των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου συζήτησαν, σε συνάντηση που είχαν χτες, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών Γ. Αλογοσκούφης και Χ. Σταυράκης.

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η ελληνική και η κυπριακή οικονομία βασίζονται πολύ στην εξωστρέφεια και θέλουν να ενισχύσουν την προοπτική της ευρύτερης περιοχής και της Ανατολικής και της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, επισήμανε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πάρα πολύ καλές, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τομείς, όπου η κάθε χώρα έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή στα Βαλκάνια, ενώ η Κύπρος έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κατέληξε λέγοντας ότι «στις επόμενες συναντήσεις, θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να επεκταθούμε στις χώρες αυτές, πιθανώς με κοινοπραξίες ή με άλλους τρόπους, για το όφελος και της κυπριακής και της ελληνικής οικονομίας».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μερική «αναστήλωση» δικομματισμού

Ανύψωση ηθικού και «αναστήλωση» του δικομματισμού εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το βέτο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης του «Alpha», στο διάστημα 4-5 Απρίλη, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό (75,1%) δηλώνει ικανοποιημένη από την άσκηση του βέτο, ενώ το 55,9% δε φοβάται ότι η άσκηση του βέτο θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες για το αν είναι εφικτή η λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς διπλή ονομασία, με το 49% να θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και το 46% ότι είναι. Αναφορικά με τις προτεινόμενες ονομασίες, το 58,6% επιμένει σε μια ονομασία που δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του, ενώ το 28,8% υποστηρίζει μια σύνθετη ονομασία που να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται «η εικόνα» του Κ. Καραμανλή, ενώ το 55,7% εκτιμά ότι η επιτυχία της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ «μπορεί να εξισορροπήσει άλλες κρίσεις και δυσκολίες στη διακυβέρνησή της τα τελευταία χρόνια», με το 39,2% να διαφωνεί. Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,6% των προτιμήσεων, το ΠΑΣΟΚ το 27,1%, το ΚΚΕ το 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 16%, ο ΛΑΟΣ το 4,2%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 12,1%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ