ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τη λάμψη στα μάτια

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα με τους φρουρούς στα μπλόκα

Δέκα μέρες και δέκα νύχτες με τη λάμψη στα μάτια. Με τη φλόγα στην καρδιά. Εκεί. Δίπλα στα τρακτέρ. Εκεί. Στον αγώνα. Δεν κουράζονται; Κουράζονται. Στις ώρες της ατέλειωτης νύχτας με το κρύο να τρυπάει τα κόκαλα, τη βροχή να δέρνει το κορμί, κουράζονται. Το ξημέρωμα με την πάχνη να παγώνει το αίμα, την αγρύπνια να κοκκινίζει τα μάτια, κουράζονται. Οι φρουροί των μπλόκων αγριεύουν. Και σου δείχνουν τα ροζιασμένα από το πάλεμα με τη γη χέρια τους, τα ρυτιδωμένα από το φλόγισμα του ήλιου, πρόσωπά τους.Παρασκευή, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης. Ο Γ. Πασχαλίδης στη Λάρισα. Διαπραγματεύεται με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Κλείστηκαν μέσα στις πέντε το απόγευμα και βγήκαν μετά τα μεσάνυχτα.

"Τζίφος" λέει ο Μπούτας, ο Παττάκης, ο Νταφούλης, ο Ζέικος, ο Νασίκας. Ολοι, το ίδιο.

Τρέχουμε στα μπλόκα να καταγράψουμε τις αντιδράσεις των φρουρών.

- Δε σας δίνει τίποτα ο Πασχαλίδης.

- Από τώρα περιμένατε να υποχωρήσει η κυβέρνηση; "Κούνια που σας κούναγε". Εμείς έχουμε υπομονή. Αυτή θα χάσει τη δική της.

Τετάρτη, έβδομη μέρα της κινητοποίησης. Ο Στ. Τζουμάκας στη Λάρισα. Η συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή κρατάει λίγη ώρα. "Τζίφος" πάλι. Τρέχουμε στα μπλόκα.

- Ούτε ο Τζουμάκας σας δίνει τίποτα.

- Απ' τον Τζουμάκα περιμένατε; Αύριο το πρωί θα φέρουμε κι άλλα τρακτέρ.Το πρωί εκατοντάδες τρακτέρ προστέθηκαν στα μπλόκα.

Πέμπτη. Την επομένη το μεσημέρι ο Κ. Σημίτης απευθύνει διάγγελμα στους αγρότες: "Δε δίνουμε τίποτα, παραβιάζετε ανθρώπινα δικαιώματα. Ανοίξτε την εθνική οδό". Κάπου μας θύμισε τον συχωρεμένο, τότε, το Μάρτη του '95.

Ξανά στα μπλόκα.

- Και ο Σημίτης "τζίφος". Τι θα κάνετε;

- Μόνο νικητές θα φύγουμε από δω.

Το βράδυ στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" ο μπουμπουλωμένος Καρδιτσιώτης φρουρός - "σαν τουπαμάρος είσαι", του λέω και γελάει - συνεχίζει ακλόνητος εκεί πίνοντας τσίπουρο.

Φεύγουμε συζητώντας μεταξύ μας.

- Πόσο λες ν' αντέξουν;

- Μην την ψάχνεις. Θα μας βρουν τα Χριστούγεννα εδώ.

Πολλοί - κάτοικοι των μεγάλων πόλεων κυρίως - απορούν από πού αντλούν τη δύναμη οι αγρότες.

"Από τη μάνα γη την παίρνουμε. Το σώμα μας συνήθισε στην κούραση λόγω σκληρής δουλιάς.

Κι όταν η κούραση λυγίζει το κορμί, η ψυχή του δίκιου μας το κρατάει όρθιο", λένε οι ίδιοι.

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα στα μπλόκα της αγροτιάς. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί που καταφτάνουν, κατά κύματα, για συμπαράσταση κι αλληλεγγύη εργάτες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, καλλιτέχνες, παπάδες.

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα και για μένα που έζησα και τον ξεσηκωμό του περσινού Μάρτη. Τώρα είναι πιο πολλοί, πιο ενωμένοι, πιο αποφασιστικοί, πιο σίγουροι, αφού έχουν δίπλα τους τους εργάτες και τη νεολαία.

Αυτή η αγωνιστική λάμψη στα μάτια θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Τελικά, καλώς διάλεξα το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ποιο άλλο προκαλεί τέτοιες συγκινήσεις; Μόνο που για να συγκλονιστείς θα πρέπει να είσαι μαζί τους κι όχι με την εξουσία...

Παύλος ΡΙΖΑΡΙΩΤΗΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Πύκνωσαν τα μπλόκα

Ψυχωμένοι συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης που ξεκίνησαν εδώ και μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στήνοντας τα δικά τους μπλόκα, στην πολιτική ξεκληρίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Από τις πρώτες μέρες του μεγάλου αγροτικού ξεσηκωμού στη Θεσσαλία, τα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία, δείχνοντας πως άλλη μια γωνιά της Ελλάδας, δεν το βάζει κάτω και αντιστέκεται. Ολη τη βδομάδα που πέρασε οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέμεναν στα μπλόκα που έστησαν στις Καρυές των Ιωαννίνων στη γέφυρα Καλογύρου στα όρια της Αρτας και της Πρέβεζας, στο πορθμείο του Ακτιου, στη γέφυρα του Εύηνου και στην Κυψέλη στην Αιτωλοακαρνανία. Ολα αυτά τα μπλόκα πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες, αφού η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις, διάλεξε το δρόμο της ρήξης. Το ηθικό των αγωνιζομένων αγροτών τόνωσε η αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών μαζικών φορέων της περιοχής, που έσπευσαν με κάθε τρόπο να σταθούν στο πλευρό τους.

Θέλουμε να ζήσουμε στη γη μας και δε θα αφήσουμε να μας ξεπαστρέψουν, είναι το "αίτημα" που σκιάζει όλα τα άλλα ζητήματα που θέτουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Περιοχές ορεινές στην πλειοψηφία τους και με κλήρους μικρούς. Η κτηνοτροφία, χάνεται, αφού οι τιμές στο γάλα έπεσαν δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια. Μαύρο είναι το μέλλον και για τα εσπεριδοειδή σε Αρτα και Πρέβεζα λόγω των καταστροφικών μέτρων για τα οπωροκηπευτικά και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Τα καπνά και λάδι στην Αιτωλοακαρνανία, ετοιμάζονται να δεχτούν νέα πλήγματα από τις Βρυξέλλες, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί και στο νομό αυτό βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο...

Νέα παιδιά με πρόσωπα σμιλεμένα με το καλέμι του καιρού. Ο ήλιος, η βροχή, ο χιονιάς, το χαλάζι και τα τερτίπια των αέρηδων κανονίζουν τη ζωή τους. Και τα χέρια τους κουβαλάνε τα σημάδια... απ' τις γέννες της γης: το στάρι, το μπαμπάκι, την ντομάτα, το καλαμπόκι, τα καπνά και το ρύζι.

Διάολε, - κι αυτό αφορά εσάς αξιοθρήνητοι κύριοι της κυβέρνησης - αν τους βλέπατε πώς μιλούν γι' αυτά, τι σημαίνει γι' αυτούς το χωριό και το χωράφι του πατέρα, η επιλογή να μην τα εγκαταλείψουν και να παλέψουν μ' όλους τους ανάποδους καιρούς για χάρη τους, αν τους βλέπατε όπως εμείς που τους συναντήσαμε στα μπλόκα της Θεσσαλίας - πώς θα τολμούσατε μετά να μιλάτε για υποκινούμενους φοροκλέφτες, ήθελα να 'ξερα.

* * *

Νέα παιδιά, που προσπαθούν να μείνουν και να ζήσουν στο χωριό, καμιά εκατοστή φίλοι όλοι κι όλοι, όταν δεν μπορούν ούτε να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, γιατί έχουν μείνει πέντε κορίτσια πίσω. Νέα παιδιά, που διαλέγουν να μιλούν με τον καιρό και τα στοιχεία της φύσης αντί να σωπαίνουν στην πόλη και στα τσιμεντένια κουτιά της. Και θα 'θελαν να μαζεύονται το βράδυ στο καφενείο να πουν για τη σπορά πρώτα, τη σοδειά έπειτα και τους κόπους τους που έφεραν καρπούς.

Αλλά μόνο για τους κόπους που πάνε στο βρόντο μιλούν. Αν κοίταζες λίγο το θεσσαλικό κάμπο, προχτές, ξεχνώντας πως πάταγες στον αυτοκινητόδρομο, πως υπάρχουν τηλέφωνα στα χωριά και τηλεοράσεις στα καφενεία, αν άκουγες μόνο τα λόγια των αγροτών, κάπου εκεί, στην αρχή του αγροτικού ζητήματος θα νόμιζες πως βρίσκεσαι.

* * *

Μόνο που τώρα ο τσιφλικάς λέγεται εκκοκκιστής, ο γερολαδάς τοκογλύφος... Αγροτική Τράπεζα κι ο σπιούνος... Οργανισμός Βάμβακος. Ο κ. εισαγγελέας δεν άλλαξε, και το γκουβέρνο των Αθηνών των ίδιων συμφερόντων παραμένει υπηρέτης.

Στα χωριά του κάμπου οι αγρότες κοιτάνε την ντομάτα να σαπίζει στην πλατφόρμα, επειδή δε δέχτηκαν τον εκβιασμό του βιομηχάνου, να τους κλέψει από ένα τόνο σε κάθε ζύγι και να αγοράσει όσο όσο. Κι οι βαμβακοπαραγωγοί μιλούν για την αγαστή συνεργασία εκκοκκιστών, γεωπόνων του Οργανισμού Βάμβακος και άλλων "ποντικών", που διπλοδηλώνουν το μπαμπάκι, που υπάρχει στις αποθήκες και φουσκώνουν με κλεμμένα λεφτά τα πορτοφόλια τους...

* * *

Ο Μαρίνος Αντύπας ζει, κάπου στον κάμπο, παρέα με τα σκιάχτρα που προστατεύουν τη σοδειά. Το φόβο του να 'χετε.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δεν περνάει τίποτα

Νέκρωσαν σχεδόν τα πάντα όλη την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γεγονός που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και την κοινή θέληση και προσπάθεια όλων των παραγωγών να βάλουν σε ένα δρόμο επιτέλους τις λύσεις για χρόνια και τεράστια προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Τα βαμβάκια η κτηνοτροφία και οι δασικές καλλιέργειες του Εβρου, τα σταφύλια της Καβάλας και η πατάτα και η βιομηχανική ντομάτα των Σερρών, το ρύζι της Θεσσαλονίκης, τα ροδάκινα και τα οπωροκηπευτικά της Κεντρικής Μακεδονίας, τα γαλακτοκομικά του Κιλκίς, όλα τα προϊόντα σε όλες τις γωνιές της Μακεδονίας και της Θράκης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές και το κόστος τα χρέη και οι περιορισμοί της ΕΕ έχουν εξουθενώσει τον αγροτικό πληθυσμό.

Το μέγεθος της κινητοποίησης είναι πρωτοφανές. Σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι, αρνούνται να δεχτούν πως και φέτος δε θα παρθούν μέτρα. Τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης είναι αποκλεισμένα, τα τελωνεία προς Βουλγαρία και Τουρκία το ίδιο και οι συγκοινωνίες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έχουν παραλύσει. Τα μπλόκα καθημερινά δέχονται ενισχύσεις και το περίφημο διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντήθηκε άμεσα με δεκάδες νέα οδοφράγματα ακόμα και στους "δύσκολους" νομούς. Οι προσπάθειες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ποινικές διώξεις από την πλευρά της Δικαιοσύνης όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά πυροδότησαν και αντιδράσεις με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία.

Δεν έχει να πάμε παρακάτω, λένε αγανακτισμένοι οι αγρότες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μας έχουν προγράψει και ξέρουν πολύ καλά πως αυτή η πολιτική θα οδηγήσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη διάλυση και τα παιδιά και μας στις πόλεις, άνεργους και εξαθλιωμένους...

Για αυτούς είναι αυτονόητο πως δε θα κάνουν πίσω.

Φίλιππας ΔΕΡΙΑΔΕΣ

Με τη λάμψη στα μάτια

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα με τους φρουρούς στα μπλόκα

Δέκα μέρες και δέκα νύχτες με τη λάμψη στα μάτια. Με τη φλόγα στην καρδιά. Εκεί. Δίπλα στα τρακτέρ. Εκεί. Στον αγώνα. Δεν κουράζονται; Κουράζονται. Στις ώρες της ατέλειωτης νύχτας με το κρύο να τρυπάει τα κόκαλα, τη βροχή να δέρνει το κορμί, κουράζονται. Το ξημέρωμα με την πάχνη να παγώνει το αίμα, την αγρύπνια να κοκκινίζει τα μάτια, κουράζονται. Οι φρουροί των μπλόκων αγριεύουν. Και σου δείχνουν τα ροζιασμένα από το πάλεμα με τη γη χέρια τους, τα ρυτιδωμένα από το φλόγισμα του ήλιου, πρόσωπά τους.Παρασκευή, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης. Ο Γ. Πασχαλίδης στη Λάρισα. Διαπραγματεύεται με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Κλείστηκαν μέσα στις πέντε το απόγευμα και βγήκαν μετά τα μεσάνυχτα.

"Τζίφος" λέει ο Μπούτας, ο Παττάκης, ο Νταφούλης, ο Ζέικος, ο Νασίκας. Ολοι, το ίδιο.

Τρέχουμε στα μπλόκα να καταγράψουμε τις αντιδράσεις των φρουρών.

- Δε σας δίνει τίποτα ο Πασχαλίδης.

- Από τώρα περιμένατε να υποχωρήσει η κυβέρνηση; "Κούνια που σας κούναγε". Εμείς έχουμε υπομονή. Αυτή θα χάσει τη δική της.

Τετάρτη, έβδομη μέρα της κινητοποίησης. Ο Στ. Τζουμάκας στη Λάρισα. Η συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή κρατάει λίγη ώρα. "Τζίφος" πάλι. Τρέχουμε στα μπλόκα.

- Ούτε ο Τζουμάκας σας δίνει τίποτα.

- Απ' τον Τζουμάκα περιμένατε; Αύριο το πρωί θα φέρουμε κι άλλα τρακτέρ.Το πρωί εκατοντάδες τρακτέρ προστέθηκαν στα μπλόκα.

Πέμπτη. Την επομένη το μεσημέρι ο Κ. Σημίτης απευθύνει διάγγελμα στους αγρότες: "Δε δίνουμε τίποτα, παραβιάζετε ανθρώπινα δικαιώματα. Ανοίξτε την εθνική οδό". Κάπου μας θύμισε τον συχωρεμένο, τότε, το Μάρτη του '95.

Ξανά στα μπλόκα.

- Και ο Σημίτης "τζίφος". Τι θα κάνετε;

- Μόνο νικητές θα φύγουμε από δω.

Το βράδυ στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" ο μπουμπουλωμένος Καρδιτσιώτης φρουρός - "σαν τουπαμάρος είσαι", του λέω και γελάει - συνεχίζει ακλόνητος εκεί πίνοντας τσίπουρο.

Φεύγουμε συζητώντας μεταξύ μας.

- Πόσο λες ν' αντέξουν;

- Μην την ψάχνεις. Θα μας βρουν τα Χριστούγεννα εδώ.

Πολλοί - κάτοικοι των μεγάλων πόλεων κυρίως - απορούν από πού αντλούν τη δύναμη οι αγρότες.

"Από τη μάνα γη την παίρνουμε. Το σώμα μας συνήθισε στην κούραση λόγω σκληρής δουλιάς.

Κι όταν η κούραση λυγίζει το κορμί, η ψυχή του δίκιου μας το κρατάει όρθιο", λένε οι ίδιοι.

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα στα μπλόκα της αγροτιάς. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί που καταφτάνουν, κατά κύματα, για συμπαράσταση κι αλληλεγγύη εργάτες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, καλλιτέχνες, παπάδες.

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα και για μένα που έζησα και τον ξεσηκωμό του περσινού Μάρτη. Τώρα είναι πιο πολλοί, πιο ενωμένοι, πιο αποφασιστικοί, πιο σίγουροι, αφού έχουν δίπλα τους τους εργάτες και τη νεολαία.

Αυτή η αγωνιστική λάμψη στα μάτια θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Τελικά, καλώς διάλεξα το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ποιο άλλο προκαλεί τέτοιες συγκινήσεις; Μόνο που για να συγκλονιστείς θα πρέπει να είσαι μαζί τους κι όχι με την εξουσία...

Παύλος ΡΙΖΑΡΙΩΤΗΣ

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Πύκνωσαν τα μπλόκα

Ψυχωμένοι συνεχίζουν τον αγώνα επιβίωσης που ξεκίνησαν εδώ και μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στήνοντας τα δικά τους μπλόκα, στην πολιτική ξεκληρίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Από τις πρώτες μέρες του μεγάλου αγροτικού ξεσηκωμού στη Θεσσαλία, τα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία, δείχνοντας πως άλλη μια γωνιά της Ελλάδας, δεν το βάζει κάτω και αντιστέκεται. Ολη τη βδομάδα που πέρασε οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρέμεναν στα μπλόκα που έστησαν στις Καρυές των Ιωαννίνων στη γέφυρα Καλογύρου στα όρια της Αρτας και της Πρέβεζας, στο πορθμείο του Ακτιου, στη γέφυρα του Εύηνου και στην Κυψέλη στην Αιτωλοακαρνανία. Ολα αυτά τα μπλόκα πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες, αφού η κυβέρνηση αντί να δώσει λύσεις, διάλεξε το δρόμο της ρήξης. Το ηθικό των αγωνιζομένων αγροτών τόνωσε η αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών μαζικών φορέων της περιοχής, που έσπευσαν με κάθε τρόπο να σταθούν στο πλευρό τους.

Θέλουμε να ζήσουμε στη γη μας και δε θα αφήσουμε να μας ξεπαστρέψουν, είναι το "αίτημα" που σκιάζει όλα τα άλλα ζητήματα που θέτουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Περιοχές ορεινές στην πλειοψηφία τους και με κλήρους μικρούς. Η κτηνοτροφία, χάνεται, αφού οι τιμές στο γάλα έπεσαν δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια. Μαύρο είναι το μέλλον και για τα εσπεριδοειδή σε Αρτα και Πρέβεζα λόγω των καταστροφικών μέτρων για τα οπωροκηπευτικά και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Τα καπνά και λάδι στην Αιτωλοακαρνανία, ετοιμάζονται να δεχτούν νέα πλήγματα από τις Βρυξέλλες, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί και στο νομό αυτό βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο...

Νέα παιδιά με πρόσωπα σμιλεμένα με το καλέμι του καιρού. Ο ήλιος, η βροχή, ο χιονιάς, το χαλάζι και τα τερτίπια των αέρηδων κανονίζουν τη ζωή τους. Και τα χέρια τους κουβαλάνε τα σημάδια... απ' τις γέννες της γης: το στάρι, το μπαμπάκι, την ντομάτα, το καλαμπόκι, τα καπνά και το ρύζι.

Διάολε, - κι αυτό αφορά εσάς αξιοθρήνητοι κύριοι της κυβέρνησης - αν τους βλέπατε πώς μιλούν γι' αυτά, τι σημαίνει γι' αυτούς το χωριό και το χωράφι του πατέρα, η επιλογή να μην τα εγκαταλείψουν και να παλέψουν μ' όλους τους ανάποδους καιρούς για χάρη τους, αν τους βλέπατε όπως εμείς που τους συναντήσαμε στα μπλόκα της Θεσσαλίας - πώς θα τολμούσατε μετά να μιλάτε για υποκινούμενους φοροκλέφτες, ήθελα να 'ξερα.

* * *

Νέα παιδιά, που προσπαθούν να μείνουν και να ζήσουν στο χωριό, καμιά εκατοστή φίλοι όλοι κι όλοι, όταν δεν μπορούν ούτε να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, γιατί έχουν μείνει πέντε κορίτσια πίσω. Νέα παιδιά, που διαλέγουν να μιλούν με τον καιρό και τα στοιχεία της φύσης αντί να σωπαίνουν στην πόλη και στα τσιμεντένια κουτιά της. Και θα 'θελαν να μαζεύονται το βράδυ στο καφενείο να πουν για τη σπορά πρώτα, τη σοδειά έπειτα και τους κόπους τους που έφεραν καρπούς.

Αλλά μόνο για τους κόπους που πάνε στο βρόντο μιλούν. Αν κοίταζες λίγο το θεσσαλικό κάμπο, προχτές, ξεχνώντας πως πάταγες στον αυτοκινητόδρομο, πως υπάρχουν τηλέφωνα στα χωριά και τηλεοράσεις στα καφενεία, αν άκουγες μόνο τα λόγια των αγροτών, κάπου εκεί, στην αρχή του αγροτικού ζητήματος θα νόμιζες πως βρίσκεσαι.

* * *

Μόνο που τώρα ο τσιφλικάς λέγεται εκκοκκιστής, ο γερολαδάς τοκογλύφος... Αγροτική Τράπεζα κι ο σπιούνος... Οργανισμός Βάμβακος. Ο κ. εισαγγελέας δεν άλλαξε, και το γκουβέρνο των Αθηνών των ίδιων συμφερόντων παραμένει υπηρέτης.

Στα χωριά του κάμπου οι αγρότες κοιτάνε την ντομάτα να σαπίζει στην πλατφόρμα, επειδή δε δέχτηκαν τον εκβιασμό του βιομηχάνου, να τους κλέψει από ένα τόνο σε κάθε ζύγι και να αγοράσει όσο όσο. Κι οι βαμβακοπαραγωγοί μιλούν για την αγαστή συνεργασία εκκοκκιστών, γεωπόνων του Οργανισμού Βάμβακος και άλλων "ποντικών", που διπλοδηλώνουν το μπαμπάκι, που υπάρχει στις αποθήκες και φουσκώνουν με κλεμμένα λεφτά τα πορτοφόλια τους...

* * *

Ο Μαρίνος Αντύπας ζει, κάπου στον κάμπο, παρέα με τα σκιάχτρα που προστατεύουν τη σοδειά. Το φόβο του να 'χετε.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δεν περνάει τίποτα

Νέκρωσαν σχεδόν τα πάντα όλη την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γεγονός που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και την κοινή θέληση και προσπάθεια όλων των παραγωγών να βάλουν σε ένα δρόμο επιτέλους τις λύσεις για χρόνια και τεράστια προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Τα βαμβάκια η κτηνοτροφία και οι δασικές καλλιέργειες του Εβρου, τα σταφύλια της Καβάλας και η πατάτα και η βιομηχανική ντομάτα των Σερρών, το ρύζι της Θεσσαλονίκης, τα ροδάκινα και τα οπωροκηπευτικά της Κεντρικής Μακεδονίας, τα γαλακτοκομικά του Κιλκίς, όλα τα προϊόντα σε όλες τις γωνιές της Μακεδονίας και της Θράκης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές και το κόστος τα χρέη και οι περιορισμοί της ΕΕ έχουν εξουθενώσει τον αγροτικό πληθυσμό.

Το μέγεθος της κινητοποίησης είναι πρωτοφανές. Σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι, αρνούνται να δεχτούν πως και φέτος δε θα παρθούν μέτρα. Τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης είναι αποκλεισμένα, τα τελωνεία προς Βουλγαρία και Τουρκία το ίδιο και οι συγκοινωνίες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έχουν παραλύσει. Τα μπλόκα καθημερινά δέχονται ενισχύσεις και το περίφημο διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντήθηκε άμεσα με δεκάδες νέα οδοφράγματα ακόμα και στους "δύσκολους" νομούς. Οι προσπάθειες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ποινικές διώξεις από την πλευρά της Δικαιοσύνης όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά πυροδότησαν και αντιδράσεις με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία.

Δεν έχει να πάμε παρακάτω, λένε αγανακτισμένοι οι αγρότες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μας έχουν προγράψει και ξέρουν πολύ καλά πως αυτή η πολιτική θα οδηγήσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη διάλυση και τα παιδιά και μας στις πόλεις, άνεργους και εξαθλιωμένους...

Για αυτούς είναι αυτονόητο πως δε θα κάνουν πίσω.

Φίλιππας ΔΕΡΙΑΔΕΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μπλόκο στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Με την οργή για την κυβερνητική αδιαφορία μα και την απόφαση να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα αν δε δικαιωθούν παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά τους στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Μέρα τη μέρα νέα μπλόκα εμφανίζονται: στο Αίγιο, στη Λάππα, στη Γαστούνη, στο Ασπρόχωμα, στο Κιάτο, στο Αρτεμίσιο, κλείνοντας από παντού κάθε δρόμο διαφυγής της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Αγρότες και κτηνοτρόφοι που παλεύουν τα επιμέρους αιτήματά τους κοντά στα κοινά καυτά προβλήματα ολόκληρης της αγροτιάς, εκφράζουν την πίστη πως ο κόμπος έφθασε πια στο χτένι. Μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχονται από κυβερνητικούς φορείς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεγάλη και η εκστρατεία συκοφάντησης των αγώνων τους. Μα είναι μεγαλύτερη η απόφαση όλων τους να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη καθώς σε όλους είναι γνωστό ότι αν τώρα υποχωρήσουν αύριο οι μισοί από αυτούς δε θα υπάρχουν κι οι άλλοι μισοί θα είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Κοντά τους καθημερινά στέκονται αποφασιστικά οι εργαζόμενοι, οι εμποροβιοτέχνες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι κι όλος ο λαός της Πελοποννήσου, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους ξέροντας καλά πως ο αντίπαλος - η ΕΕ και η κυβέρνηση - ετοιμάζουν το ίδιο ζοφερό μέλλον για όλους και πως μόνο η παλλαϊκή αντίσταση της εργατιάς και της αγροτιάς θα τους φράξει το δρόμο.

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μπλόκο στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Με την οργή για την κυβερνητική αδιαφορία μα και την απόφαση να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα αν δε δικαιωθούν παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά τους στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Μέρα τη μέρα νέα μπλόκα εμφανίζονται: στο Αίγιο, στη Λάππα, στη Γαστούνη, στο Ασπρόχωμα, στο Κιάτο, στο Αρτεμίσιο, κλείνοντας από παντού κάθε δρόμο διαφυγής της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Αγρότες και κτηνοτρόφοι που παλεύουν τα επιμέρους αιτήματά τους κοντά στα κοινά καυτά προβλήματα ολόκληρης της αγροτιάς, εκφράζουν την πίστη πως ο κόμπος έφθασε πια στο χτένι. Μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχονται από κυβερνητικούς φορείς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεγάλη και η εκστρατεία συκοφάντησης των αγώνων τους. Μα είναι μεγαλύτερη η απόφαση όλων τους να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη καθώς σε όλους είναι γνωστό ότι αν τώρα υποχωρήσουν αύριο οι μισοί από αυτούς δε θα υπάρχουν κι οι άλλοι μισοί θα είναι ανήμποροι να αντιδράσουν. Κοντά τους καθημερινά στέκονται αποφασιστικά οι εργαζόμενοι, οι εμποροβιοτέχνες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι κι όλος ο λαός της Πελοποννήσου, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους ξέροντας καλά πως ο αντίπαλος - η ΕΕ και η κυβέρνηση - ετοιμάζουν το ίδιο ζοφερό μέλλον για όλους και πως μόνο η παλλαϊκή αντίσταση της εργατιάς και της αγροτιάς θα τους φράξει το δρόμο.

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

"Μπράβο παιδιά, καλά που γράφετε και σεις καμιά αλήθεια, έστω, έτσι, να τη μαθαίνει όποιος θέλει να μάθει".

Παρασκευή μεσημέρι στα μπλόκα. Το ειδικό ένθετο αφιέρωμα του "Ρ" που μοιράζεται δωρεάν, προσφορά της εφημερίδας στους αγωνιζόμενους αγρότες, γίνεται ανάρπαστο. Ορισμένοι ψάχνουν το κόστος. Εμείς, μετράγαμε την ανταμοιβή. Εκείνο το από βάθους καρδιάς "μπράβο παιδιά" που μας έκανε να νιώθουμε για μία ακόμα φορά πως δε χάσαμε το νήμα που οδηγεί πίσω στα βήματα του Κώστα Βιδάλη, του Φίτσιου και των άλλων κομμουνιστών δημοσιογράφων, όλων εκείνων που την κάθε λέξη τους την αντλούσαν απ' τον κάμπο, απ' το γιαπί, απ' τη φάμπρικα.

"Μπράβο παιδιά, καλά που γράφετε και σεις καμιά αλήθεια, έστω, έτσι, να τη μαθαίνει όποιος θέλει να μάθει".

Παρασκευή μεσημέρι στα μπλόκα. Το ειδικό ένθετο αφιέρωμα του "Ρ" που μοιράζεται δωρεάν, προσφορά της εφημερίδας στους αγωνιζόμενους αγρότες, γίνεται ανάρπαστο. Ορισμένοι ψάχνουν το κόστος. Εμείς, μετράγαμε την ανταμοιβή. Εκείνο το από βάθους καρδιάς "μπράβο παιδιά" που μας έκανε να νιώθουμε για μία ακόμα φορά πως δε χάσαμε το νήμα που οδηγεί πίσω στα βήματα του Κώστα Βιδάλη, του Φίτσιου και των άλλων κομμουνιστών δημοσιογράφων, όλων εκείνων που την κάθε λέξη τους την αντλούσαν απ' τον κάμπο, απ' το γιαπί, απ' τη φάμπρικα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ