Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά κάτω στον κάμπο...

Νέα παιδιά με πρόσωπα σμιλεμένα με το καλέμι του καιρού. Ο ήλιος, η βροχή, ο χιονιάς, το χαλάζι και τα τερτίπια των αέρηδων κανονίζουν τη ζωή τους. Και τα χέρια τους κουβαλάνε τα σημάδια... απ' τις γέννες της γης: το στάρι, το μπαμπάκι, την ντομάτα, το καλαμπόκι, τα καπνά και το ρύζι.

Διάολε, - κι αυτό αφορά εσάς αξιοθρήνητοι κύριοι της κυβέρνησης - αν τους βλέπατε πώς μιλούν γι' αυτά, τι σημαίνει γι' αυτούς το χωριό και το χωράφι του πατέρα, η επιλογή να μην τα εγκαταλείψουν και να παλέψουν μ' όλους τους ανάποδους καιρούς για χάρη τους, αν τους βλέπατε όπως εμείς που τους συναντήσαμε στα μπλόκα της Θεσσαλίας - πώς θα τολμούσατε μετά να μιλάτε για υποκινούμενους φοροκλέφτες, ήθελα να 'ξερα.

* * *

Νέα παιδιά, που προσπαθούν να μείνουν και να ζήσουν στο χωριό, καμιά εκατοστή φίλοι όλοι κι όλοι, όταν δεν μπορούν ούτε να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, γιατί έχουν μείνει πέντε κορίτσια πίσω. Νέα παιδιά, που διαλέγουν να μιλούν με τον καιρό και τα στοιχεία της φύσης αντί να σωπαίνουν στην πόλη και στα τσιμεντένια κουτιά της. Και θα 'θελαν να μαζεύονται το βράδυ στο καφενείο να πουν για τη σπορά πρώτα, τη σοδειά έπειτα και τους κόπους τους που έφεραν καρπούς.

Αλλά μόνο για τους κόπους που πάνε στο βρόντο μιλούν. Αν κοίταζες λίγο το θεσσαλικό κάμπο, προχτές, ξεχνώντας πως πάταγες στον αυτοκινητόδρομο, πως υπάρχουν τηλέφωνα στα χωριά και τηλεοράσεις στα καφενεία, αν άκουγες μόνο τα λόγια των αγροτών, κάπου εκεί, στην αρχή του αγροτικού ζητήματος θα νόμιζες πως βρίσκεσαι.

* * *

Μόνο που τώρα ο τσιφλικάς λέγεται εκκοκκιστής, ο γερολαδάς τοκογλύφος... Αγροτική Τράπεζα κι ο σπιούνος... Οργανισμός Βάμβακος. Ο κ. εισαγγελέας δεν άλλαξε, και το γκουβέρνο των Αθηνών των ίδιων συμφερόντων παραμένει υπηρέτης.

Στα χωριά του κάμπου οι αγρότες κοιτάνε την ντομάτα να σαπίζει στην πλατφόρμα, επειδή δε δέχτηκαν τον εκβιασμό του βιομηχάνου, να τους κλέψει από ένα τόνο σε κάθε ζύγι και να αγοράσει όσο όσο. Κι οι βαμβακοπαραγωγοί μιλούν για την αγαστή συνεργασία εκκοκκιστών, γεωπόνων του Οργανισμού Βάμβακος και άλλων "ποντικών", που διπλοδηλώνουν το μπαμπάκι, που υπάρχει στις αποθήκες και φουσκώνουν με κλεμμένα λεφτά τα πορτοφόλια τους...

* * *

Ο Μαρίνος Αντύπας ζει, κάπου στον κάμπο, παρέα με τα σκιάχτρα που προστατεύουν τη σοδειά. Το φόβο του να 'χετε.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ