Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δεν περνάει τίποτα

Νέκρωσαν σχεδόν τα πάντα όλη την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γεγονός που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων και την κοινή θέληση και προσπάθεια όλων των παραγωγών να βάλουν σε ένα δρόμο επιτέλους τις λύσεις για χρόνια και τεράστια προβλήματα που απασχολούν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Τα βαμβάκια η κτηνοτροφία και οι δασικές καλλιέργειες του Εβρου, τα σταφύλια της Καβάλας και η πατάτα και η βιομηχανική ντομάτα των Σερρών, το ρύζι της Θεσσαλονίκης, τα ροδάκινα και τα οπωροκηπευτικά της Κεντρικής Μακεδονίας, τα γαλακτοκομικά του Κιλκίς, όλα τα προϊόντα σε όλες τις γωνιές της Μακεδονίας και της Θράκης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές και το κόστος τα χρέη και οι περιορισμοί της ΕΕ έχουν εξουθενώσει τον αγροτικό πληθυσμό.

Το μέγεθος της κινητοποίησης είναι πρωτοφανές. Σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι, αρνούνται να δεχτούν πως και φέτος δε θα παρθούν μέτρα. Τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης είναι αποκλεισμένα, τα τελωνεία προς Βουλγαρία και Τουρκία το ίδιο και οι συγκοινωνίες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έχουν παραλύσει. Τα μπλόκα καθημερινά δέχονται ενισχύσεις και το περίφημο διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντήθηκε άμεσα με δεκάδες νέα οδοφράγματα ακόμα και στους "δύσκολους" νομούς. Οι προσπάθειες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ποινικές διώξεις από την πλευρά της Δικαιοσύνης όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά πυροδότησαν και αντιδράσεις με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία.

Δεν έχει να πάμε παρακάτω, λένε αγανακτισμένοι οι αγρότες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μας έχουν προγράψει και ξέρουν πολύ καλά πως αυτή η πολιτική θα οδηγήσει χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στη διάλυση και τα παιδιά και μας στις πόλεις, άνεργους και εξαθλιωμένους...

Για αυτούς είναι αυτονόητο πως δε θα κάνουν πίσω.

Φίλιππας ΔΕΡΙΑΔΕΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ