Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με τη λάμψη στα μάτια

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα με τους φρουρούς στα μπλόκα

Δέκα μέρες και δέκα νύχτες με τη λάμψη στα μάτια. Με τη φλόγα στην καρδιά. Εκεί. Δίπλα στα τρακτέρ. Εκεί. Στον αγώνα. Δεν κουράζονται; Κουράζονται. Στις ώρες της ατέλειωτης νύχτας με το κρύο να τρυπάει τα κόκαλα, τη βροχή να δέρνει το κορμί, κουράζονται. Το ξημέρωμα με την πάχνη να παγώνει το αίμα, την αγρύπνια να κοκκινίζει τα μάτια, κουράζονται. Οι φρουροί των μπλόκων αγριεύουν. Και σου δείχνουν τα ροζιασμένα από το πάλεμα με τη γη χέρια τους, τα ρυτιδωμένα από το φλόγισμα του ήλιου, πρόσωπά τους.Παρασκευή, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης. Ο Γ. Πασχαλίδης στη Λάρισα. Διαπραγματεύεται με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Κλείστηκαν μέσα στις πέντε το απόγευμα και βγήκαν μετά τα μεσάνυχτα.

"Τζίφος" λέει ο Μπούτας, ο Παττάκης, ο Νταφούλης, ο Ζέικος, ο Νασίκας. Ολοι, το ίδιο.

Τρέχουμε στα μπλόκα να καταγράψουμε τις αντιδράσεις των φρουρών.

- Δε σας δίνει τίποτα ο Πασχαλίδης.

- Από τώρα περιμένατε να υποχωρήσει η κυβέρνηση; "Κούνια που σας κούναγε". Εμείς έχουμε υπομονή. Αυτή θα χάσει τη δική της.

Τετάρτη, έβδομη μέρα της κινητοποίησης. Ο Στ. Τζουμάκας στη Λάρισα. Η συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή κρατάει λίγη ώρα. "Τζίφος" πάλι. Τρέχουμε στα μπλόκα.

- Ούτε ο Τζουμάκας σας δίνει τίποτα.

- Απ' τον Τζουμάκα περιμένατε; Αύριο το πρωί θα φέρουμε κι άλλα τρακτέρ.Το πρωί εκατοντάδες τρακτέρ προστέθηκαν στα μπλόκα.

Πέμπτη. Την επομένη το μεσημέρι ο Κ. Σημίτης απευθύνει διάγγελμα στους αγρότες: "Δε δίνουμε τίποτα, παραβιάζετε ανθρώπινα δικαιώματα. Ανοίξτε την εθνική οδό". Κάπου μας θύμισε τον συχωρεμένο, τότε, το Μάρτη του '95.

Ξανά στα μπλόκα.

- Και ο Σημίτης "τζίφος". Τι θα κάνετε;

- Μόνο νικητές θα φύγουμε από δω.

Το βράδυ στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" ο μπουμπουλωμένος Καρδιτσιώτης φρουρός - "σαν τουπαμάρος είσαι", του λέω και γελάει - συνεχίζει ακλόνητος εκεί πίνοντας τσίπουρο.

Φεύγουμε συζητώντας μεταξύ μας.

- Πόσο λες ν' αντέξουν;

- Μην την ψάχνεις. Θα μας βρουν τα Χριστούγεννα εδώ.

Πολλοί - κάτοικοι των μεγάλων πόλεων κυρίως - απορούν από πού αντλούν τη δύναμη οι αγρότες.

"Από τη μάνα γη την παίρνουμε. Το σώμα μας συνήθισε στην κούραση λόγω σκληρής δουλιάς.

Κι όταν η κούραση λυγίζει το κορμί, η ψυχή του δίκιου μας το κρατάει όρθιο", λένε οι ίδιοι.

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα στα μπλόκα της αγροτιάς. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί που καταφτάνουν, κατά κύματα, για συμπαράσταση κι αλληλεγγύη εργάτες, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες, συνταξιούχοι, καλλιτέχνες, παπάδες.

Δέκα συγκλονιστικά μερόνυχτα και για μένα που έζησα και τον ξεσηκωμό του περσινού Μάρτη. Τώρα είναι πιο πολλοί, πιο ενωμένοι, πιο αποφασιστικοί, πιο σίγουροι, αφού έχουν δίπλα τους τους εργάτες και τη νεολαία.

Αυτή η αγωνιστική λάμψη στα μάτια θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Τελικά, καλώς διάλεξα το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ποιο άλλο προκαλεί τέτοιες συγκινήσεις; Μόνο που για να συγκλονιστείς θα πρέπει να είσαι μαζί τους κι όχι με την εξουσία...

Παύλος ΡΙΖΑΡΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ