ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» ΠΕΙΡΑΙΑ
Η απόλυση δε θα περάσει

Απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο

Την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στο κατάστημα «Μετρόπολις» στον Πειραιά, από αύριο Τετάρτη 9 Νοέμβρη, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, μετά την τρομοκρατική απόλυση εργαζομένου. Η απόλυση ανακοινώθηκε μια μέρα μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στο κατάστημα της εταιρίας.

Κεντρικό αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης αποτελεί η άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, του οποίου η απόλυση σημειώθηκε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε πως θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Μάλιστα, στην εξώδικη πρόσκληση που απέστειλε η εργοδοσία, έφτασε στο σημείο να απειλήσει ευθέως - απαιτώντας αποζημιώσεις - τόσο τον εργαζόμενο όσο και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους οποίους αποκαλεί «συνεργούς», για την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας (!). Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία: «Σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε ρητά παντός δικαιώματός μας και ιδία του δικαιώματός μας να απαιτήσουμε αποζημίωση σε βάρος σας και εις βάρος των συνεργών σας για την πλήρη αποκατάστασή μας από την εκτεθείσα συμπεριφορά σας και την προκληθείσα ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη της εταιρίας μας».

Επιπρόσθετα, ενώ το εξώδικο αναφέρει πως η απόλυση έγινε την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, η διεύθυνση του καταστήματος τον ενημέρωσε να προσέλθει στη δουλιά και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 4 Νοέμβρη, όπως κι έγινε.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία προχώρησαν εκ νέου χτες το βράδυ μέλη και στελέχη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, ξεκαθάρισαν στους υπεύθυνους του καταστήματος πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα λήξουν μόνο μετά την επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου τους.

Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοι στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις

Στις 10 του Νοέμβρη, μέρα πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας

Με τα αιτήματα και τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν την Πέμπτη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο
Με τα αιτήματα και τις σημαίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν την Πέμπτη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο δημόσιο
Να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 10 του Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου. Στην Αθήνα, οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10 το πρωί. Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Δημαρχείου, και στην Αλεξανδρούπολη, έξω από το Δημαρχείο.

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η ΕΕ εντείνουν την ολομέτωπη αντεργατική - αντιλαϊκή τους επίθεση. Την πολιτική αυτή υπηρετούν συνειδητά και οι ηγεσίες των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) στην ΑΔΕΔΥ. Υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν στο περιθώριο τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που χρησιμοποιεί την απεργία ως ένα ακόμα βήμα εκτόνωσης των αντιδράσεων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Μαζί με το ΠΑΜΕ, να μετατρέψουν την απεργία σε αποφασιστικό σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα τους. Να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεσαιωνικών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της ανατροπής των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, πλαίσιο σύγκρουσης και ρήξης με την κυριαρχία του κεφαλαίου. Να παλέψουν για: 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, γνήσιες ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση ΦΠΑ και πάγωμα τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ευελιξίας, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους, πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, κ.ά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Προκλητική και τρομοκρατική καθαίρεση

Επιχειρούν να στείλουν στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι «όποιος διαμαρτύρεται θα τιμωρείται»

Με τη λογική ότι όποιος δε συμφωνεί με τα όσα γίνονται στο Νοσοκομείο είναι «αντίπαλος» και τιμωρείται, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Νοσηλευτική Διεύθυνση αποφάσισαν να τιμωρήσουν την προϊσταμένη της Ψυχιατρικής Κλινικής, καθαιρώντας την, επειδή με έγγραφο του νοσηλευτικού προσωπικού επισήμαινε τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τη λειτουργία της Μονάδας Οξέων Περιστατικών.

Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε από την προϊσταμένη του Τμήματος στη Διοίκηση, στις υπηρεσίες του νοσοκομείου και στο σωματείο. Στην άρνησή της, παρά τις πιέσεις και τις απειλές της Διοίκησης, να το αποσύρει, προχώρησαν στην απαλλαγή της προϊσταμένης από τα καθήκοντά της.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ», με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι αποτελεί μήνυμα τρομοκρατίας προς όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, στη λογική ότι αν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν και να κοινοποιήσουν τα προβλήματά τους ή τις απόψεις τους θα τιμωρηθούν. Και προστίθεται: «Εδώ και μήνες, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου βιώνουμε διαρκώς μια πολιτική τρομοκρατίας, εκφοβισμού, συκοφάντησης και απαξίωσης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τη ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας. Η λογική τους είναι ότι όποιος δε συμφωνεί με την πολιτική τους είναι αντίπαλος και τιμωρείται. Ολοι μαζί οι εργαζόμενοι είμαστε ύποπτοι, σύμφωνα με χαλκευμένες πληροφορίες της διοίκησης προς τα μέσα ενημέρωσης για την κλοπή πετρελαίου, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμακευτικού υλικού, ειδών υγιεινής και λοιπών αντικειμένων, λες και την πανάκριβη σύμβαση φύλαξης του νοσοκομείου με την ιδιωτική εταιρία την υπέγραψαν και την ανανέωσαν Αρειανοί. Επιτρέπουν να κατασυκοφαντείται το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοί του».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ» καλεί τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου να πάρει δημόσια θέση για όλα αυτά και επιπλέον να απαντήσει στα δημοσιεύματα που τον φέρνουν να έχει ψηφίσει «λευκό» στο θέμα της προϊσταμένης της Ψυχιατρικής Κλινικής.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Κλιμακώνουν αταλάντευτα

Σε ρότα κλιμάκωσης του αγώνα κινούνται σταθερά οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ», παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει. Η καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία του εργοστασιακού σωματείου, διαμήνυσε ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να «μείνουν στα χαρτιά» τα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας για την απόλυση 30 ακόμα συναδέλφων τους.

Το πρωί, οι εργάτες πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της «ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ» στο Φάληρο, καταδικάζοντας τις απολύσεις και τον εργασιακό Μεσαίωνα που τους επιφυλάσσει η ιδιοκτήτρια εταιρία, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κτλ.

Σήμερα, προχωρούν σε νέα στάση εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση επαναπρόσληψη των τεσσάρων συναδέλφων που η εργοδοσία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι πετά στο δρόμο. Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν σε μια προσπάθεια να αποσπάσει εκβιαστικά τις «εθελούσιες εξόδους» που προωθεί. Οι εργάτες, όχι μόνο απορρίπτουν κατηγορηματικά την εξαγορά της αντίστασής τους, αλλά και δηλώνουν ότι θα προσέρχονται κανονικά στο εργοστάσιο μαζί με τους τέσσερις συναδέλφους τους.

Αύριο Τετάρτη, 9 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση για να σχεδιάσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Απεργία για το Ασφαλιστικό

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της τράπεζας, η οποία εφαρμόζοντας το νόμο 3371 της ΝΔ κατήγγειλε τις συμβάσεις που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Επικουρικού Ταμείου της Εμπορικής, με στόχο τη διάλυσή του και την ένταξη των ασφαλισμένων στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Επίσης, σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εμπορική ενάντια στην καταγγελία της διοίκησης της τράπεζας. Με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στην Εμπορική απεργούν και οι εργαζόμενοι όλων των τραπεζών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής ενώ θα γίνει και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την απεργία για την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων. Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας στην προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που ικανοποιεί τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org