ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος»

Με τη βοήθεια Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών - εθνικιστών

Ο Π. Σάντσεθ (αριστερά) και ο Π. Ιγκλέσιας μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή

Copyright 2020 The Associated

Ο Π. Σάντσεθ (αριστερά) και ο Π. Ιγκλέσιας μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης για το σχηματισμό συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών (PSOE) - «Ουνίδας Ποδέμος» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) έλαβε χτες ο πρόεδρος του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου 167 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 165 «κατά» και απείχαν 18. Μετά από πολύχρονη κυβερνητική αστάθεια, η Ισπανία αποκτά μια «εύθραυστη» κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ταμπέλα της «προοδευτικής», που προέκυψε μετά και από απαίτηση των ισπανικών ομίλων και της ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στην Ισπανία, να ψηφιστεί ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν προτού καν γίνουν οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία κ.ά.

Η συγκυβέρνηση μειοψηφίας PSOE - «Ποδέμος» έχει μόλις 155 από τις 350 έδρες του Κοινοβουλίου και για τον σχηματισμό της ήταν απαραίτητη η στήριξη βουλευτών από το «Εθνικιστικό Κόμμα Βάσκων» (PNV), το «Περισσότερο Πατρίδα» (διάσπαση των «Ποδέμος»), το «Compromis», το «Nueva Canarias», το «Teruel Existe» («Το Τερουέλ Υπάρχει») και το «Εθνικιστικό Μπλοκ Γαλικίας» (BNG).

Ταυτόχρονα, η αποχή των 13 βουλευτών του αυτονομιστικού σοσιαλδημοκρατικού καταλανικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC) και των 5 βουλευτών του εθνικιστικού - αυτονομιστικού «EH Bildu» από τη Χώρα των Βάσκων έδωσε το «πράσινο φως» για το σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης υπό τον Π. Σάντσεθ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Για να εξασφαλιστεί η αποχή του ERC, είχαν γίνει τις προηγούμενες βδομάδες διαπραγματεύσεις με το PSOE. Σε αντάλλαγμα, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η κεντρική κυβέρνηση και η περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν μέσα σε 15 μέρες διάλογο για την επίλυση «της πολιτικής διένεξης για το μέλλον της Καταλονίας». Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα του διαλόγου θα επικυρωθεί από τους Καταλανούς «μέσω ψηφοφορίας», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ο Σάντσεθ ότι «δεν πρόκειται για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».

Κατά του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Σάντσεθ ψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα (PP), το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό Vox, οι Πολίτες (Ciudadanos), το αυτονομιστικό - καταλανικό «Μαζί για την Καταλονία» και άλλα μικρότερα κόμματα.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το ισπανικό Κοινοβούλιο, την οποία έχασε ο Σάντσεθ, όπως αναμενόταν (166 «υπέρ», 165 «κατά» και 18 απείχαν). Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία, στη δεύτερη η σχετική πλειοψηφία.

Ο Π. Σάντσεθ υπερασπίστηκε μιλώντας στη Βουλή την ανάληψη της κυβέρνησης Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» με τη συγκατάθεση των Καταλανών αυτονομιστών, δηλώνοντας ότι ο διάλογος στην Καταλονία θα είναι «η απόλυτη προτεραιότητά του».

«Η Ισπανία δεν θα διαλυθεί, ούτε το Σύνταγμα. Θα διαλυθεί το πολιτικό αδιέξοδο», με επίκεντρο το καθεστώς της Καταλονίας, είπε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε Λαϊκό Κόμμα, Vox, Πολίτες, που τον κατηγορούν ότι «ξεπουλά» τη χώρα στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας έδωσε εντολή να παυθεί από τα καθήκοντα του βουλευτή και του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας ο αυτονομιστής ηγέτης Κιμ Τόρα, ο οποίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» και του ERC. Ο Τόρα είχε κριθεί ένοχος για «απείθεια», επειδή δεν αφαίρεσε από την πρόσοψη της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης τα αυτονομιστικά σύμβολα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αντίθετο στη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Την αντίθεσή του στα σχέδια που προωθούν ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚ για τη λεγόμενη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης - που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά - εκφράζει το ΚΚ Τουρκίας (TKP), σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο κερδοφόρο για την αστική τάξη αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον. Το TKP διοργανώνει ήδη συσκέψεις σε εργατικές συνοικίες για να οργανωθεί η αντίσταση στο σχέδιο.

Η πρόθεση του τμήματος της αστικής τάξης που στηρίζει τον Ερντογάν είναι ουσιαστικά να παρακάμψει τη Διεθνή Σύμβαση του Μοντρέ, του 1936, που θέτει όρους και περιορισμούς στην Τουρκία αναφορικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά των Δαρδανελίων. Σήμερα εκτιμά ότι δεν της αποφέρει κανένα κέρδος και γι' αυτό σχεδιάζει να στήσει μια παράλληλη υποδομή, που θα είναι πιο κερδοφόρα. Ωστόσο η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στον ευρύτερο γεωπολιτικό χάρτη - επηρεάζει ειδικά την Τουρκία - και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από συμμάχους και μη.

Επίσκεψη Μέρκελ στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Μόσχα θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από πρόσκλησή του. Την καγκελάριο θα συνοδεύει ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές θα συζητήσουν βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση σε Συρία και Λιβύη και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Γενάρη», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν επίσης την πορεία «διευθέτησης» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 και των συμφωνιών που επετεύχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» στο Παρίσι στις 9 Δεκέμβρη 2019.

Τέλος, θα συζητηθούν διμερή ζητήματα, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον υπό κατασκευή ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, ενώ επιδιώκεται εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των ομίλων των δύο κρατών.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κόντρες στην αντιπολίτευση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η εδώ και καιρό ενδοαστική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας οδήγησε σε τραγελαφικές καταστάσεις τις τελευταίες μέρες, με εκλογή 2 προέδρων στη Βουλή, που από το 2016 είναι ουσιαστικά σε αναστολή λειτουργιών λόγω των παρατυπιών στην ορκωμοσία 4 βουλευτών. Οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, ΕΕ, από το Γενάρη του 2019 Πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, ή κάποιοι άλλοι βουλευτές (που μέχρι τώρα ήταν μαζί του), είχαν ως αποτέλεσμα στη λεγόμενη επιβεβαίωση εκλογής προεδρείου της Βουλής στις αρχές του χρόνου να γίνουν δύο παράλληλες διαδικασίες.

Στην πρώτη, την Κυριακή, με απαρτία με βάση τους παρόντες, όπως ισχυρίζεται ένα τμήμα της αντιπολίτευσης (30 βουλευτές) και τη στήριξη του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκλέχτηκε πρόεδρος ο Λουίς Πάρα, ενώ οι βουλευτές που στηρίζουν τον Γκουαϊδό, συνεδριάζοντας στα γραφεία της εφημερίδας «Ελ Νασιονάλ» τον «επανεξέλεξαν». Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2015, όλη η αντιπολίτευση είχε πλειοψηφία 112 εδρών σε σύνολο 167. Πάντως, για να επιβεβαιωθεί και από τους προστάτες του στο εξωτερικό (ΗΠΑ, ΕΕ, σύμμαχες αντιδραστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική) ο Γκουαϊδό με τους υποστηρικτές του επανέλαβε τη διαδικασία της εκλογής την Τρίτη μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Προηγουμένως είχε στήσει ένα σόου αρχικά να μπαίνει στη Βουλή από τα κάγκελα και στη συνέχεια να πανηγυρίζει για την αποκατάσταση της «συνταγματικής νομιμότητας».

Για την ιστορία, το τμήμα της αντιπολίτευσης το οποίο τα «έσπασε» με τον Γκουαϊδό, που προέρχεται από το κόμμα «Βολουντάδ Ποπουλάρ», τον κατηγορεί ότι «...αν και ξεκίνησε ελπιδοφόρα επιχείρησε να εδραιώσει μια προσωπική εξουσία για τον πλουτισμό του». Από την άλλη, και ο Πάρα έχει διαγραφεί από το κόμμα του «Πριμέρο Χουστίσια» για εμπλοκή σε σκάνδαλο με την ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, οι μίζες έτρεχαν για αγορές προϊόντων που θα δίνονταν στον πληθυσμό από την κυβέρνηση προερχόμενα από Κολομβιανούς επιχειρηματίες, με τους οποίους είχαν σχέση οι της αντιπολίτευσης. Γεγονός είναι πάντως ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έχει καθιερώσει τραπέζι διαλόγου με ένα τμήμα της αντιπολίτευσης για το παζάρι που θα καταλήξει στην εκλογική διαδικασία μέσα στο 2020.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ανετη εκλογή στον προεδρικό θώκο της Κροατίας εξασφάλισε κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ο 53χρονος Σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς, παίρνοντας το 52,7% των ψήφων, έναντι 47,3% που πήρε η δεξιά αντίπαλός του και απερχόμενη Πρόεδρος, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον έξι στελέχη των Εργατικών κατέθεσαν χτες αιτήσεις διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος, ενόψει της αποχώρησης του Τζέρεμι Κόρμπιν από αυτήν μετά τη μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκέμβρη. Μεταξύ των υποψηφίων είναι η σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λογκ Μπέιλι, ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα λήξει το απόγευμα της 13ης Γενάρη.

ΚΕΝΥΑ
Οι ΗΠΑ στέλνουν ειδικές δυνάμεις μετά την επίθεση τζιχαντιστών

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Στην αποστολή δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών από τη δύναμη Ταχείας Δράσης Ανατολικής Αφρικής, ΕΑRF, στην Κένυα προχωρούν οι ΗΠΑ μετά την επίθεση που δέχτηκαν, το πρωί της περασμένης Κυριακής, σε βάση που διατηρούν στην περιοχή Μάντα Μπέι, έπειτα από επίθεση Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Σαμπάμπ».

Η επίθεση των τζιχαντιστών, που έγινε ενώ στη βάση ήταν παρόντες 150 Αμερικανοί στρατιωτικοί, προκάλεσε το θάνατο ενός στρατιωτικού και δύο εργολάβων από τις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση της Αφρικανικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (AFRICOM) δεν συσχετίζεται η επίθεση των Σομαλών τζιχαντιστών με τη φονική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «παρακολουθείται η κατάσταση» στο Κέρας της Αφρικής, όπου άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, «επιδιώκουν την αύξηση της επιρροής τους».

Χτες, πάντως, οι Σομαλοί τζιχαντιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην ανατολική κομητεία Γκαρίσα της Κένυας κοντά σε τηλεπικοινωνιακό κέντρο, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων πολιτών, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ