ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Δυνάμωμα της ταξικής πάλης η απάντηση στους ελιγμούς

Η επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 22 Γενάρη μπορεί και πρέπει να ακυρώσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκλωβίσει λαϊκές συνειδήσεις στα αντιδραστικά της σχέδια

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο της Αθήνας
Εντείνονται, όπως όλα δείχνουν, οι ελιγμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να προχωρήσει στη νομοθέτηση των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απαιτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σπεύδει για μια ακόμη φορά να απλώσει χέρι βοήθειας στα κυβερνητικά σχέδια, ανακοινώνοντας χτες ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με την υπουργό Απασχόλησης για το Ασφαλιστικό. Μια συνάντηση που εδώ και μέρες προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση σαν ένας νέος κύκλος «διαλόγου» με τους «κοινωνικούς εταίρους», σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η μέγιστη «κοινωνική συναίνεση» στο νέο πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων.

Ανάλογος είναι ο ελιγμός που επιχειρείται και με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Κοινωνική Ασφάλιση, την οποία ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός. Στην κατεύθυνση του να παρουσιαστεί ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω από τους αρχικούς σχεδιασμούς της, εντάθηκαν τις προηγούμενες μέρες σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, που επικέντρωναν σε σενάρια για «ηπιότερες» δήθεν αλλαγές σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό των γυναικών ή τα χρονικά όρια μέσα στα οποία θα ισχύσουν οι προωθούμενες αλλαγές.

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις, με αποφασιστικότητα και σχέδιο, προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη και την απεργιακή κλιμάκωση της πάλης, με καθημερινές εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις στους τόπους δουλιάς και τις συνοικίες. Στόχος είναι να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο και νέα το κάλεσμα του ξεσηκωμού για την Κοινωνική Ασφάλιση, μετά τα επιτυχημένα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 12 Δεκέμβρη.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Λιμάνι. Εκτός από τις δεκάδες τοπικές και κλαδικές παρεμβάσεις, για το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει και τις παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις - συζητήσεις:

  • Η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση στις 15 του Γενάρη, στην Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., με θέμα «Εργατικά ατυχήματα, Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα: Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
  • Οι Γραμματείες Γυναικών και Νέων του ΠΑΜΕ καλούν σε συζήτηση στις 15 του Γενάρη, στο Ιλιον, με θέμα «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και η διεκδίκηση των σύγχρονων αιτημάτων της εργατικής τάξης για το εισόδημα».
  • Το ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στις 16 του Γενάρη στο Μπραχάμι, με θέμα «Οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και η οργάνωση της πάλης για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα υπηρετεί τις εργατικές λαϊκές ανάγκες».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Συντηρεί το Μεσαίωνα και «ψήνει» τη διευθέτηση

Διατηρεί το σημερινό καθεστώς των εφημεριών και προωθεί την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ

Με μια διπλή κίνηση το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην παράταση του μεσαιωνικού εργασιακού καθεστώτος των νοσοκομειακών γιατρών που τους οδηγεί - κυρίως στην επαρχία - σε εξοντωτικές εφημερίες. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα παραταθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση το σημερινό απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών ενώ, αξιοποιώντας το συναινετικό πνεύμα των ηγεσιών των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, επιδιώκει την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Αποκαλυπτική γι' αυτό είναι η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού, στην οποία αναφέρει ότι η ρύθμιση γίνεται «σε ό,τι αφορά το θέμα των εφημεριών σε σχέση με την κοινοτική οδηγία» και - αποκαλύπτοντας τη συναινετική διάθεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των γιατρών - συμπληρώνει: «Εστειλα σήμερα (σ.σ. χτες) επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζοντας την ικανοποίησή μου, ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους και τους κάλεσα, επίσης, σε συνάντηση την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας».

Οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έρχονται σαν συνέχεια των περσινών - με ανάλογες ρυθμίσεις - αναστολής των Προεδρικών Διαταγμάτων 88/1999 και 76/2005 με τα οποία ενσωματώνεται στο Εθνικό Δίκαιο κοινοτική Οδηγία που προβλέπει εβδομαδιαίως εργασία 48 ωρών για τους ειδικευμένους γιατρούς - σε τετράμηνη βάση - και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους - σε ετήσια βάση - επιβάλλοντας, έτσι, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας κινήθηκε και η προηγούμενη πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης (9/11/2007). Την πρόταση απέρριψε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επαναφέροντας παλιότερο πλαίσιο της Ομοσπονδίας (19/7/2007), που κινείται όμως και αυτό στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Απροκάλυπτη ΣΥΝδρομή

Της χτεσινής ανακοίνωσης του υπουργού Υγείας είχε προηγηθεί έγγραφο του γενικού γραμματέα Αριστείδη Καλογερόπουλου, προς τα νοσοκομεία για τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Με αφορμή το έγγραφο του Αρ. Καλογερόπουλου το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του καλεί τον υπουργό Υγείας «να πάψει την επονείδιστη τακτική των τροπολογιών στην οποία ομολογουμένως διαπρέπει και να συζητήσει σοβαρά και εμπεριστατωμένα τις προτάσεις που του έχουν υποβάλλει οι νοσοκομειακοί γιατροί». Με ακόμα πιο απροκάλυπτο τρόπο ζητά την «άμεση εφαρμογή ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη ήδη από το 1999» ο συνδικαλιστικής της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΣΥΝ) και μέλος της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

Κάτω και από αυτές τις εξελίξεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από την πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» για την καθιέρωση εξάωρου, πενθήμερου, 30ωρου, με μια εφημερία τη βδομάδα, αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, με βασικό μισθό 1.700 ευρώ για το νεοπροσλαμβανόμενο γιατρό και ουσιαστικές αυξήσεις για όσους υπηρετούν, μοναδική απάντηση στο σημερινό χάλι των εφημεριών.

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΑΕΕ
Σφίγγει η θηλιά

Τα 170 εκατομμύρια της κρατικής ενίσχυσης από τα 200 που προβλέπονται για το 2008 πήρε ήδη ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις του Γενάρη, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Γεγονός που εκφράζει το γενικότερο πρόβλημα καταβολής των συντάξεων που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, απόρροια της πολιτικής υποχρηματοδότησης των ταμείων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο ΟΑΕΕ θα αντιμετωπίσει ακόμα πιο οξυμένο το συγκεκριμένο πρόβλημα τον ερχόμενο Αύγουστο και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα εκποίηση μέρους της περιουσίας του προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

ΣΕΑ ΕΒΕ - ΟΒΣΑ
Κάλεσμα στα συλλαλητήρια

Μαζικό αγωνιστικό κάλεσμα στη συγκέντρωση την Τρίτη, 22 του Γενάρη στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απευθύνουν στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στο κάλεσμά τους τονίζουν ότι οι μεγάλες αγωνιστικές συγκεντρώσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στις 12 του Δεκέμβρη έδωσαν μια πρώτη απάντηση στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζουν αποπροσανατολισμό την αλλαγή υπουργών, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και κατακρίνουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία φαίνεται να εξάντλησε την αγωνιστική της δράση με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 12 του Δεκέμβρη.

Οι δύο φορείς τονίζουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται μαζί με το ΠΑΜΕ. Καλούν όλες τις αγωνιστικές, αντιμονοπωλιακές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, να προετοιμάσουν την κινητοποίηση και να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ