ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζονται για μάχη ενάντια στον αντεργατικό Αρμαγεδδώνα
  • Συσκέψεις οργάνωσης της πάλης ενόψει της Πρωτομαγιάς σε Αθήνα, Πειραιά, Λαύριο, Γιάννενα
  • Κάλεσμα αγώνα από το ΠΑΜΕ

Αιτία πολέμου είναι για το εργατικό κίνημα το αντεργατικό τερατούργημα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και αναμένεται να φέρει για ψήφιση το επόμενο διάστημα, καθιερώνοντας τη 10ωρη δουλειά, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα για να απογειωθεί η «ευελιξία», η δουλειά - λάστιχο.

Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης της μάχης που θα δοθεί ενάντια στα νέα μέτρα εργασιακού μεσαίωνα που φέρνουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, πλατύ κάλεσμα σε σωματεία της Αθήνας απευθύνουν 13 κλαδικά σωματεία που παίρνουν την πρωτοβουλία για οργάνωση σύσκεψης την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη έχουν από κοινού αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό - Ξενοδοχεία Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τύπο - Χαρτί, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών. Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης αλλά και στη δράση των συνδικάτων. Βαφτίζουν "πρόοδο" το ξήλωμα όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία. Την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού», αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας «την ώρα που πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά εκτός ΜΕΘ», οι προσλήψεις είναι δραματικά ελάχιστες την ώρα που «η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι αναγκαίο τα σωματεία της Αθήνας να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς», τονίζουν.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αθήνας και σε κάθε συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνουν τα σωματεία απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με ανακοίνωσή του καλεί «κάθε σωματείο, κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε συνδικαλιστή που αγωνιά και προβληματίζεται για την απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στο νέο αντεργατικό Αρμαγεδδώνα της κυβέρνησης να δώσει το "παρών" στην πρωτοβουλία των συνδικάτων της Αθήνας να συναντηθούν και να συζητήσουν την Παρασκευή 9 Απρίλη στην πλατεία Μητροπόλεως».

«Η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, που οραματίζονται εργοδότες και κυβέρνηση, του 10ωρου, της δουλειάς χωρίς σύμβαση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία, της απλήρωτης δουλειάς πρέπει να πάρει απάντηση.

Στην αντεργατική πανδημία απαντάμε με συλλογικές, μαζικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες. Με συντονισμό, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαχητικό πνεύμα και αισιοδοξία. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς», αναφέρει.

Σε Πειραιά, Λαύριο, Γιάννενα

Σε ανάλογη σύσκεψη καλούν την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο των Λιπασμάτων στον Ορμο Σφαγείων, στο Κερατσίνι, σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάλεσμα στη σύσκεψη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό (Παράρτημα Πειραιά).

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σωματεία, συνδικαλιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλη το Σάββατο 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Λαύριο.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι (Σκάλα).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!

Στους δρόμους βγαίνουν την Παρασκευή σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους βγαίνουν την Παρασκευή 9 Απρίλη, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, σωματεία και εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό.

Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες έχουν ήδη ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν, βάζοντας στο στόχαστρο μια σειρά από δικαιώματα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα.

«Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά!», είναι το μήνυμα που στέλνουν 21 κλαδικά σωματεία, συντονίζοντας τα βήματα και τη δράση τους με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις την ίδια μέρα. Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Στην Αττική, μετά τη μαζική μοτοπορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό την περασμένη Τετάρτη, το Συνδικάτο καλεί σε νέα κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του κλάδου την Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη).

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αποφασιστεί σε Κέρκυρα (προσυγκεντρώσεις στις 9.30 π.μ. σε Βίλα Ρόσα, λιμάνι και Μαράσλειο), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Καμάρα), Πάτρα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λευκάδα (5 μ.μ., στην αγορά), Ρόδο (12 μ., πλατεία Κύπρου), Χανιά (6 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Ενετικό Λιμάνι), Λασίθι (11 π.μ., Λίμνη Αγ. Νικολάου), Ζάκυνθο (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο), Σαντορίνη (1 μ.μ., γραφεία ΕΦΚΑ), Γιάννενα (12 μ., κεντρική πλατεία, μαζί με το Σωματείο Μουσικών), Ηγουμενίτσα (1 μ.μ., Πάνθεον), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου), Καβάλα (10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας).

«Στις 9 Απρίλη τον λόγο έχουμε εμείς»: Για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους μιλούν σε βίντεο που έχουν ετοιμάσει τα σωματεία εργαζόμενοι στον κλάδο (είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=gMTGPYjf8tk). «Ακόμα και για τα ελάχιστα που πήραμε δώσαμε πολύ σκληρές μάχες και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την κυβέρνηση και την εργοδοσία», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι και απευθύνουν κάλεσμα: «Κανένας δεν πρέπει να μείνει έξω από τη μάχη για τη ζωή μας, την οικογένειά μας, τη δουλειά μας. Στις 9 Απρίλη τον λόγο έχουμε εμείς».

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέχεια της επίθεσης το νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 13 Απρίλη

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό και Εργασιακό νομοσχέδιο, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου, οργανώνει στις 13 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στις 4 μ.μ.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση» - σημειώνει το Συνδικάτο - «είναι δικαίωμα και κατακτήθηκε από τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους μέσα από σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με όλους αυτούς που ζουν από τον δικό μας κόπο και ιδρώτα, σε σύγκρουση με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαίτηση των μεγαλοκαρχαριών του κλάδου και συνολικά του κεφαλαίου είναι και το "νέο" Ασφαλιστικό που ετοιμάζει να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους, που 30 χρόνια τώρα ξηλώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής είναι η συνεχής αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι περικοπές των συντάξεων, η διάλυση βήμα - βήμα του δημόσιου συστήματος Υγείας και η υποβαθμισμένη πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη, που σήμερα σε συνθήκες πανδημίας οδηγεί στο να μετράμε απώλειες σε ζωές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να κουμπώσει και η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/2022. Ουσιαστικά με το νέο νομοσχέδιο θα πληρώνουμε για την ασφάλισή μας, ώστε να μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί με ευκολία τους εργοδότες και τα επιχειρηματικά τους σχέδια».

Ταυτόχρονα το Συνδικάτο προβάλλει το πλαίσιο διεκδικήσεων του κλάδου, ενώ για το αντεργατικό νομοσχέδιο σημειώνει πως οι οικοδόμοι και όλοι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν να δουλεύουν επιπλέον ώρες τζάμπα για τους εργοδότες, ούτε τους περιορισμούς που φέρνει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα στην απεργία.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Κοινή συνέντευξη Τύπου και νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις από αύριο

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τις 22 Απρίλη

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν αύριο Πέμπτη τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, μαζί με εργαζόμενους από μεγάλους χώρους δουλειάς. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη διεύθυνση sea1891.gr/youtube.

«Δεν μείναμε και δεν θα μείνουμε θεατές να παρακολουθούμε το τσάκισμα της ζωής μας στις ειδήσεις, να μετράμε τους νεκρούς μας και το χτύπημα των δικαιωμάτων μας», τονίζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Με την κοινή τους πρωτοβουλία τα σωματεία προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις στο Εμπόριο το επόμενο διάστημα.

«Απαντάμε στα νέα μέτρα - κόλαση που δυναμώνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καταργούν το 8ωρο, απελευθερώνουν πλήρως τις ατομικές συμβάσεις, απογειώνουν τις υπερωρίες και την απλήρωτη εργασία. Αποκαλύπτουμε με συγκεκριμένα στοιχεία την εγκληματική ασυδοσία της εργοδοσίας, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη μετατροπή των εργασιακών χώρων των σούπερ μάρκετ και του εμπορίου σε θαλάμους κρουσμάτων κορονοϊού. Μετράμε νεκρούς, δεκάδες νοσούντες συναδέλφους μας», καταγγέλλουν και καλούν σε δυνάμωμα του αγώνα «με νέες κινητοποιήσεις στο Εμπόριο την Πέμπτη 22 Απριλίου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org