ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι κομμουνιστές όλου του κόσμου χαιρετίζουν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Και προσμένουν οι αποφάσεις του να ενισχύσουν την πάλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Στην ΚΕ του ΚΚΕ καταφτάνουν χαιρετιστήρια μηνύματα προς το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ από δεκάδες κομμουνιστικά, εργατικά και άλλα κόμματα, απ' όλο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ, συνυπολογίζοντας το σημαντικό κόστος κι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει, δεν έχει προσκαλέσει σε αυτό το Συνέδριο ξένες αντιπροσωπείες.

Μέχρι στιγμής χαιρετιστήρια μηνύματα έχουν στείλει τα παρακάτω 50 κόμματα και οργανώσεις: Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Αυστρίας, Κόμμα Εργασίας Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Ενωση Κομμουνιστών Βουλγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κόμμα Εργασίας (Ελβετία), Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστική Ομάδα «Σίσο Ούντο» (Ιαπωνία), Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας (Ισπανία), Ενωση του Λαού της Γαλικίας (Ισπανία), ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, AKEΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Λευκορωσίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σαλβαδόρ, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης, ΜΠΑΑΘ Συρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα-1930, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.

Σήμερα δημοσιεύουμε ορισμένα απ' αυτά τα χαιρετιστήρια μηνύματα, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε βασικά αποσπάσματα από όλα τα χαιρετιστήρια, που καταφτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη προς το 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΑΣ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας χαιρετίζει το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και εκφράζει τις πιο ειλικρινείς ευχές του για την επιτυχία του σημαντικού αυτού γεγονότος.

Το ΚΚΕ δουλεύει και αναπτύσσει δράση στη χώρα της Ευρώπης που βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο τη δομική κρίση του καπιταλισμού. Η καλπάζουσα ανεργία, οι ανοιχτές επιθέσεις ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, το ξήλωμα των κατακτήσεων που επιτεύχθηκαν με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, είναι η καθημερινότητα τoυ δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Η Ευρώπη οπισθοχωρεί γοργά σε κοινωνικό επίπεδο, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης, καταρρίπτονται οι μύθοι του λεγόμενου «κοινωνικού μοντέλου της αγοράς» και η ψευδαίσθηση της αστικής δημοκρατίας. Γίναμε μάρτυρες της ανάδειξης κυβερνήσεων που επιβάλει το κεφάλαιο και της γενικής κρίσης των παραδοσιακών αστικών κομμάτων.

Στη γεωγραφική μας περιοχή, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η κατάσταση είναι εξίσου περίπλοκη, ωστόσο, οι επαναστατικές και προοδευτικές διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και το πνεύμα αντιιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης που επικρατεί στην ήπειρο, μας ενθαρρύνουν στην πάλη μας για την εδραίωση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Κούβα.

Σήμερα επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση του κοινωνικού μας συστήματος, στην οικοδόμηση μιας αποδοτικής οικονομίας που θα αποτελεί τη σταθερή βάση των κοινωνικών μας κατακτήσεων και στη διατήρηση της ενότητας και της συνοχής του κουβανικού λαού γύρω από το κόμμα, ώστε η σοσιαλιστική μας Επανάσταση στην Κούβα να επικρατήσει στο χρόνο και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές Κουβανών.

Η αλληλεγγύη των αδερφών κομμάτων, όπως το ΚΚΕ, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίστηκαν επίσης η δύναμη και η ζωτικότητα της Κουβανικής Επανάστασης.

Ευχαριστούμε τους Ελληνες κομμουνιστές για τη στήριξή τους στην πάλη μας ενάντια στο εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που εντείνει η σημερινή κυβέρνηση Ομπάμα, ενάντια στις καμπάνιες του Τύπου στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητά μας, και για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που κρατούνται άδικα στις φυλακές των ΗΠΑ, για την πάλη τους ενάντια στην τρομοκρατία.

Εκφράζουμε άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μας στους Ελληνες κομμουνιστές ότι ξέρουν πώς να σταθούν στο ύψος των σημερινών προκλήσεων και ότι θα έχουν νέες επιτυχίες εμπνευσμένες από τις ιδέες που υπερασπίζονται και από τις ηρωικές αγωνιστικές παραδόσεις του κόμματος και του λαού τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΙΕΤΝΑΜ

Με αφορμή το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) θα θέλαμε να απευθύνουμε τους πιο θερμούς μας χαιρετισμούς στο Συνέδριο και μέσα από αυτό σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ.

Το 19ο Συνέδριό σας, που γίνεται στο πλαίσιο της συνεχούς σοβαρής επίδρασης που ασκεί η κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και στην περιοχή, έχει σημαντικά καθήκοντα και μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων, των κατευθυντήριων γραμμών και των κατάλληλων μέτρων για τη δραστηριότητα του κόμματός σας το επόμενο διάστημα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ ανέκαθεν στήριζε και παρακολουθούσε με έντονο ενδιαφέρον τον ανυποχώρητο αγώνα του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων στην ευημερία και τη δημοκρατία, στην ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο, που με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνει και ενισχύει παραπέρα τη δύναμη και το ρόλο του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Ευχόμαστε το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.

Ευχόμαστε η σχέση φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ και το ΚΚΕ και ανάμεσα στο λαό του Βιετνάμ και της Ελλάδας να στερεωθεί και να αναπτυχθεί παραπέρα.

Ανορθωτικό Κίνημα Εργαζόμενου Λαού

Από μέρους του ΑΚΕΛ, του Κόμματος της Εργατικής Τάξης και όλου του Εργαζόμενου Λαού της Κύπρου, απευθύνουμε θερμό συντροφικό χαιρετισμό στο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και το ΚΚΕ υπάρχουν αδελφικοί δεσμοί σχεδόν 90 χρόνων. Δεσμοί που δημιουργήθηκαν από τη γέννηση του κομμουνιστικού κινήματος της Κύπρου και σφυρηλατήθηκαν μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Το ΚΚΕ είχε, έχει και θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις συνειδήσεις των κομμουνιστών της Κύπρου. Η ένδοξη ιστορία του, η πρωτοπόρα δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς για το ΑΚΕΛ και τα μέλη του. Θεωρούμε επίσης ότι η μελέτη και τα συμπεράσματα που εξήγαγε το Κόμμα σας τα τελευταία χρόνια γύρω από τις αιτίες και τις συνθήκες της ανατροπής του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη τον 20ό αιώνα αποτελούν μια πολύτιμη θεωρητική συμβολή στο οπλοστάσιο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Παράλληλα, εκτιμούμε αμέριστα τη συνεπή - και από θέσεις αρχών - αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην αντιιμπεριαλιστική - αντικατοχική πάλη του κυπριακού λαού για μια ανεξάρτητη, ελεύθερη, ενωμένη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Για την απελευθέρωση της Κύπρου από την ξένη κατοχή, τον εποικισμό, τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις ξένες βάσεις. Για την επανένωση της Κύπρου μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ συμμερίζεται τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες του ΚΚΕ σχετικά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στο ενεργειακό και το γεωπολιτικό πεδίο. Η πατρίδα μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ανταγωνισμών με όσους κινδύνους και απειλές για το λαό μας σημαίνει αυτό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Τον τελευταίο μήνα, η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Η απαίτηση από πλευράς ΕΕ - ΔΝΤ και τελικά η επιβολή «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις σήμαινε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των δύο κυπριακών τραπεζών θα προερχόταν με απευθείας αφαίμαξη των λαϊκών αποταμιεύσεων και με χτύπημα σε ξένα κεφάλαια (κυρίως ρωσικά) ανταγωνιστικά προς τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Για αυτό πέραν από την αντίδραση του εργαζόμενου λαού υπήρξε και αντίδραση από μερίδα της κυπριακής αστικής τάξης που φοβήθηκε την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και τη φυγή των ρωσικών κεφαλαίων. Το αρχικό «όχι» της κυπριακής βουλής προσέκρουσε στους απροκάλυπτους εκβιασμούς των ΕΕ-ΔΝΤ για ακαριαίο αφανισμό των κυπριακών τραπεζών καθώς και στη συνειδητή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να κρατήσει την Κύπρο στα πλαίσια που διαμόρφωσαν ΕΕ- ΔΝΤ μέσα από την τρόικα. Οι αποφάσεις που ακολούθησαν για την «αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών» παρότι διαφημίστηκαν ως «επιτυχία που σώζει την Κύπρο και τις τράπεζές της από την άτακτη χρεοκοπία» - στην πραγματικότητα σημαίνουν απίστευτες θυσίες για το λαό μας, ανεργία, ύφεση, ασφυκτική λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις των τριών βασικών ημικρατικών οργανισμών (λιμάνια, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες), πλήγμα στα ταμεία προνοίας και μαζικό κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι δε μάλιστα φανερό ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν συνέχεια.

Επιπρόσθετα, όπως αντιλαμβάνεται πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, βασική επιδίωξη της τρόικας και των μονοπωλίων της ΕΕ είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν πρόσφατα εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ακόμα σαφές ότι οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ μεθοδεύουν, παράλληλα, τις εξελίξεις ώστε να πληγεί η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλουν «λύση» του Κυπριακού που θα εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και όχι τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Οι προκλητικές παρεμβάσεις της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα μαρτυρούν τους βαθύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν, ενώ και η πρόσφατη διπλωματική επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο σκιαγραφούν τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ ως προωθημένης καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και κονιορτοποιούν τις αυταπάτες περί «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και μιας «διεκδικητικής διαπραγμάτευσης» με τους εκφραστές των μονοπωλίων. Η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ απέναντι στα άλλα καπιταλιστικά κέντρα και η πολυδιαφημισμένη «θωράκιση του ευρώ» περνά μέσα από την καταστροφή κεφαλαίων της μιας ή της άλλης χώρας (κάτι που κρίνεται από το συσχετισμό δύναμης) και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου πρόκειται να βιώσει μια πρωτοφανή επέλαση στις κατακτήσεις, στα δικαιώματα και το επίπεδο της ζωής του. Το ΑΚΕΛ είναι η πρωτοπόρα δύναμη για την οργάνωση και την αντίσταση, καταθέτοντας ταυτόχρονα εναλλακτική πρόταση για την Κύπρο. Το ΑΚΕΛ ζητά άμεσα απεμπλοκή από την τρόικα, διενέργεια δημοψηφίσματος και εναλλακτικές λύσεις σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και δρόμο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πρέπει να αναφερθούμε και στη δική μας εμπειρία από τη διακυβέρνηση. Από το 2008 μέχρι το 2013 ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ ήταν ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κόμμα μας ήταν στην ουσία κυβερνών κόμμα. Καλεστήκαμε να λειτουργήσουμε μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το ίδιο το σύστημα το οποίο διέρχεται κρίση, η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, το γεγονός ότι η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό ξένη στρατιωτική κατοχή ενώ την ίδια ώρα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κρατική μηχανή, η Εκκλησία και τα αστικά ΜΜΕ ήταν απροκάλυπτα εχθρικά και υπονομευτικά. Αυτήν την περίοδο, το Κόμμα μας βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης στις Κομματικές Ομάδες Βάσης για την αξιολόγηση της πενταετούς διακυβέρνησης και την εξαγωγή συμπερασμάτων από την εμπειρία αυτή.

Υπάρχουν εντούτοις ορισμένα σημεία που μπορούν και πρέπει να λεχθούν. Οι επίμονες προσπάθειες του τέως Προέδρου για προώθηση δίκαιης λύσης του Κυπριακού προσέκρουσαν πάνω στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας που επιμένουν στο δόγμα ότι στο νησί υπάρχουν «δύο λαοί - δύο κράτη». Η διακυβέρνηση Χριστόφια εργάστηκε σκληρά για να υπερασπιστεί τις λαϊκές κατακτήσεις όπως ο κατώτατος μισθός, η ΑΤΑ αλλά και για να προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη στεγαστική πολιτική, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, στις υποδομές του τόπου για την ενέργεια και τις δημόσιες μεταφορές. Τέλος, η επιμονή του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης κυβέρνησης σε μη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» αποτελεί μια ουσιαστική παρακαταθήκη για τις παραπέρα εξελίξεις.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης αλλά και διεθνώς θα βρεθούν ενώπιον τεράστιων προκλήσεων και ιστορικών καθηκόντων. Είναι πέρα για πέρα απαραίτητο να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, την ανάληψη κοινών αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών. Εκτιμούμε και ελπίζουμε ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είμαστε βέβαιοι ότι το ΚΚΕ θα βγει πιο ισχυρό και αποφασιστικό από το Συνέδριό του και θα παραμείνει η πρωτοπόρα δύναμη στους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας, για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς Λαϊκής Συμμαχίας που θα φέρει το Λαό στην εξουσία της χώρας σας. Οι καιροί έχουν καταστήσει το Σοσιαλισμό πιο αναγκαίο και πιο επίκαιρο.

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΕΛΓΙΟΥ

Συγχαίρουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) για το 19ο Συνέδριό του. Μεταφέρουμε στην ηγεσία του ΚΚΕ και σε όλα τα μέλη του τις καλύτερες ευχές μας για ένα επιτυχημένο Συνέδριο που θα καθοδηγήσει το κόμμα, ώστε να κάνει παραπέρα βήματα στην πάλη για την υπεράσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας, στην πορεία της πάλης τους για το σοσιαλισμό.

Ολα αυτά τα χρόνια γνωρίσαμε και εκτιμήσαμε το ΚΚΕ ως σταθερό κόμμα αρχών που καθοδηγεί τις μάζες στην Ελλάδα στις διάφορες, συχνά σύνθετες, μάχες που πρέπει να δώσουν για τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Είναι ενθαρρυντικό για τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους στο Βέλγιο και αλλού να βλέπουν ότι ένα κόμμα που προπαγανδίζει τη ρήξη με τον καπιταλισμό και με όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις συμμαχίες μπορεί να προχωράει και να κερδίζει πλατιές λαϊκές μάζες σε διάφορα πεδία της πάλης.

Αυτό αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο βαθιάς και συστημικής παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτές τις συνθήκες δεν εντείνονται μόνο οι κοινωνικές αντιθέσεις και η ταξική πάλη αλλά και οι ρεφορμιστικές προσπάθειες για να συμβιβαστεί η εργατική τάξη και να εκτραπεί από το δρόμο της πραγματικής κοινωνικής αλλαγής.

Το 19ο Συνέδριό σας θα συζητήσει και θα αποφασίσει μια σειρά άμεσα καθήκοντα στον ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό τομέα. Επιπλέον είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι τίθεται καθαρά η πάλη για το σοσιαλισμό και το όραμα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, προκειμένου να δοθεί στην εργατική τάξη μια καθαρή, θετική και ουσιαστική προοπτική.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε ιδιαίτερα στις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει το ΚΚΕ για την ανασυγκρότηση και επαναστατικοποίηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, διατηρώντας παράλληλα το πνεύμα και την πρακτική της συγκεκριμένης έκφρασης του προλεταριακού διεθνισμού σε διμερείς και πολυμερείς σχέσεις ανάμεσα στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Με όλα αυτά τα θετικά στοιχεία είμαστε σίγουροι ότι το 19ο Συνέδριο θα εγκαινιάσει μια περίοδο προόδου και επιτυχίας για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας στέλνει αδελφικούς κομμουνιστικούς χαιρετισμούς σε εσάς, τους αντιπροσώπους του 19ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σε όλα τα μέλη του Κόμματος και στους συμμάχους σας στη δουλειά.

Μαζευτήκατε στο φόρουμ σας σε μια εξαιρετικά σύνθετη περίοδο για τη χώρα σας, για τον ελληνικό λαό, για τους κομμουνιστές όλου του κόσμου. Θύματα της μαινόμενης πυρκαγιάς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης γίνονται, πρώτα απ' όλα οι εργαζόμενοι. Χάνουν τις κοινωνικές τους κατακτήσεις, τις θέσεις εργασίας, τις κατοικίες τους, τη δυνατότητα να συντηρούν την υγεία τους και να μορφώνονται.

Εσείς, οι Ελληνες κομμουνιστές, όπως πάντα στην ιστορία του ΚΚΕ, ηγείστε της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αυθαιρεσία των αστών. Σε αυτήν την πάλη το κόμμα σας στηρίζεται στην εργατική τάξη, στα συνδικάτα, στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Η συμμαχία με αυτά τα κοινωνικά στρώματα επέτρεψε στο ΚΚΕ να γίνει μια από τις ηγετικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ολα αυτά τα χρόνια συνεισφέρατε και συνεχίζετε να συνεισφέρετε σημαντικά στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση για τις πρωτοβουλίες σας, που επιτρέπουν στους κομμουνιστές του κόσμου να διεξάγουν τακτικές συναντήσεις, να ανταλλάσσουν πείρα, να επεξεργάζονται κοινή δράση και να εκφράζουν αλληλεγγύη σε όσους την χρειάζονται.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η παραδοσιακή φιλία και η προλεταριακή αλληλεγγύη μεταξύ του ΚΚΡΟ και του ΚΚΕ θα αναπτύσσονται και θα δυναμώνουν και στο μέλλον.

Ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ζήτω η φιλία μεταξύ του ΚΚΡΟ και του ΚΚΕ!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΑΣ

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας χαιρετίζει τους αντιπροσώπους του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και εύχεται στο Συνέδριο επιτυχή και παραγωγική δουλειά για την επεξεργασία στρατηγικών και τακτικών αποφάσεων για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ταξικής πάλης των εργαζομένων!

Τα κόμματά μας δεν έχουν απλά κοντινές ή και συμπίπτουσες στα περισσότερα ζητήματα θέσεις, αλλά και δουλεύουμε σε πολλά ζητήματα μαζί. Για παράδειγμα, το ΚΕΚΡ θεωρεί ότι έχουμε κι εμείς συμβάλει στη διαδικασία της επεξεργασίας των θέσεων του ΚΚΕ για την πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Τη δεδομένη περίοδο σε συνθήκες γενικής κρίσης του καπιταλισμού παρατηρείται η όξυνση της ταξικής πάλης σε όλες τις μορφές της. Από την πλευρά της αστικής τάξης παρατηρείται τόσο η ενίσχυση της άμεσης κατασταλτικής πίεσης στο κομμουνιστικό κίνημα, όσο και η επίθεση στη γραμμή στήριξης του οπορτουνισμού και του ρεβιζιονισμού κάθε είδους. Είμαστε αναγκασμένοι να εντοπίσουμε ότι σήμερα η κρίση του κομμουνιστικού κινήματος, που βάθυνε μετά το κραχ της γραμμής του ΚΚΣΕ επί Γκορμπατσόφ και της διάλυσης του Ανατολικοευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος, δυστυχώς, παρατείνεται και συνολικά χαρακτηρίζεται από μια ισχυρή δεξιά κλίση. Σε αυτές τις συνθήκες ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν δίδασκε ότι σημαντικότατο καθήκον είναι η διατήρηση του ορθόδοξου, δηλαδή του επαναστατικού χαρακτήρα του κόμματος και των στόχων πάλης του.

Οι κομμουνιστές του ΚΕΚΡ σημειώνουν με ικανοποίηση ότι το ΚΚΕ δεν ονειρεύεται να βελτιώσει τον καπιταλισμό μέσα από τη συμμετοχή σε λεγόμενες κυβερνήσεις «κεντροαριστερές» ή «λαϊκής εμπιστοσύνης». Το ΚΚΕ επεξεργάζεται το ζήτημα της ανάπτυξης της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, επεξεργάζεται το ζήτημα της οικοδόμησης της εξουσίας της εργατικής τάξης μέσω της οργάνωσης των εργαζόμενων στις φάμπρικες και τα εργοστάσια, σε χώρους εργασίας και διαβίωσης.

Θεωρούμε, όπως και το ΚΚΕ, ότι οι κομμουνιστές δεν μπορούν να περιορίζονται στο να διορθώνουν τον καπιταλισμό και να αγωνίζονται ενάντια στα βδελύγματά του. Οι κομμουνιστές πρέπει να ξέρουν πώς θα οικοδομήσουν τη νέα κοινωνία και να καλέσουν σε αυτήν το λαό. Σε αυτήν τη δουλειά τα κόμματά μας έχουν κοινές θέσεις και εργάζονται μαζί. Η πείρα του ΠΑΜΕ αξιοποιείται από το κόμμα μας στην οικοδόμηση του ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ (Ενιαίου μετώπου εργαζομένων Ρωσίας).

Ο Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν σε νεαρή ακόμη ηλικία διατύπωσε τη σκέψη πως «το ξύπνημα του ανθρώπου που τον έχουν μετατρέψει σε "υποζύγιο", είναι ξύπνημα που έχει τόσο γιγάντια κοσμοϊστορική σημασία, ώστε να είναι γι' αυτό θεμιτή κάθε θυσία».

Τα κόμματά μας δουλεύουν μαζί για την υλοποίηση αυτού του καθήκοντος. Είμαστε στις ίδιες ταξικές γραμμές στο μέτωπο της μάχης ενάντια στον ιμπεριαλισμό! Ας έχουμε επιτυχία σε αυτή την ευγενή πάλη!

Ας μην ταλαντευτούμε στην πορεία που επιλέξαμε!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Στο όνομα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, χαιρετίζουμε το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί 11 - 14 Απρίλη 2013 και θα εξετάσει την έκθεση δράσης της Κεντρικής Επιτροπής όπως επίσης και νέο σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού.

Το ΚΚΕ έχει διατρέξει ένα μακρύ δρόμο από το Ιδρυτικό του Συνέδριο το 1918 και είναι κληρονόμος των εθνικών, δημοκρατικών και επαναστατικών παραδόσεων του ελληνικού λαού.

Εν μέσω μιας νέας κρίσης του καπιταλισμού και της αντεπίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζομένους, η παρουσία του ΚΚΕ είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού στη χώρα σας.

Οι μαχητικοί αγώνες, οι απεργίες και οι ταξικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα ενάντια στην αντικομμουνιστική επίθεση του κεφαλαίου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ρεφορμισμό και για το σοσιαλισμό των οποίων ηγείται το Κόμμα σας ενθαρρύνουν και δίνουν ώθηση στην εργατική τάξη της Βενεζουέλας.

Είμαστε σίγουροι πως οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα του 19ου Συνεδρίου σας θα προετοιμάσουν τις συνθήκες για τη ριζοσπαστικοποίηση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, προετοιμάζουν την αντεπίθεση στο ευρωπαϊκό και διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Ευχαριστούμε βαθύτατα για τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας με την Μπολιβαριανή Επανάσταση και την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας προσμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα τελικά ντοκουμέντα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο έντονης μελέτης από το κόμμα μας.

Ζήτω η φιλία μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΚ Βενεζουέλας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Μέχρι τη νίκη για πάντα!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Εκ μέρους των μελών του ΚΚ Αυστραλίας, σας στέλνουμε θερμούς, αδελφικούς χαιρετισμούς προς τους αντιπροσώπους και τους άλλους συντρόφους, που μαζεύτηκαν για το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η Αυστραλία είναι μια χώρα που αποτελείται κυρίως από μετανάστες από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και τα κόμματά μας έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό στην ιστορία της πάλης που μοιραζόμαστε. Το ΚΚΑ σάς εύχεται μεγάλη επιτυχία στο σχεδιασμό της δουλειάς του ΚΚΕ τα επόμενα χρόνια και έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα να προχωρήσετε στο δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση και το σοσιαλισμό.

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τους λαούς του κόσμου, που ελπίζουν στην ειρήνη και την ευημερία. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δείχνει ακόμη μεγαλύτερη απερισκεψία ενόψει της αναπόφευκτης παρακμής του. Χώρες σε όλη την υφήλιο, από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία έως τη Λατινική Αμερική υπερασπίζονται τον εαυτό τους από τις επιθέσεις στην κυριαρχία τους, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών επιθέσεων. Το ΝΑΤΟ και οι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η κυβέρνηση της Αυστραλίας, επιμένουν στον επαίσχυντο ρόλο τους, στο ρόλο των εχθρών της ασφάλειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις του καπιταλιστικού κόσμου σχεδιάζουν να επιβάλουν όλο και πιο σκληρή λιτότητα στους λαούς, επιμένουν να πληρώσουν εκείνοι τη διαφθορά της άρχουσας τάξης τους και τα θεμελιώδη ελαττώματα του καπιταλιστικού συστήματος. Το περιβάλλον δείχνει πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το κλίμα βαθαίνει.

Το ΚΚΕ μπορεί να είναι περήφανο για τον ηγετικό ρόλο του στη συσπείρωση των πιο προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Το διεθνές κίνημα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χρωστάει πολλά στο ΚΚΕ για τις ακούραστες προσπάθειές του να ενώσει το κίνημα σε αυτό τον καιρό των μεγάλων προκλήσεων. Η σιγουριά του ΚΚΕ για τις δυνάμεις του, που θα ωθήσουν την κοινωνία προς τα μπρος, δίνει το παράδειγμα σε άλλα κόμματα, που αντιμετωπίζουν τις δικές τους δύσκολες καταστάσεις. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μας και στα αποτελέσματα του 19ου Συνεδρίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΞΙΚΟΥ

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού απευθύνει συντροφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό στο 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που είμαστε βέβαιοι ότι θα σημάνει ένα βήμα προόδου για την ταξική πάλη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει και την πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Οι αδερφικές σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαρακτηρίζονται από συντροφικότητα, που βασίζεται στην ιδεολογική ενότητα και στη συνεργασία στη βάση αρχών, πάντα με ταξικό κριτήριο, πάντα με σταθερότητα στο μαρξισμό - λενινισμό και στην ανάπτυξή του για να παρεμβαίνουν στη σύγχρονη κοινωνικο-ταξική διαπάλη.

Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την εκτίμησή μας για τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ στην ενίσχυση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, που ήδη έχει προσδώσει μια σταθερότητα στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Σε ακόμα πιο ανεπτυγμένο επίπεδο, σε κοινή ιδεολογική βάση, είναι η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση, όπου τα κόμματά μας παρεμβαίνουν μαζί με άλλα αδελφά κόμματα ενάντια στον οπορτουνισμό, στο ρεφορμισμό, στο ρεβιζιονισμό και στα ρεύματα που επιδιώκουν να διαλύσουν ή να μεταλλάξουν την ταυτότητα των κομμουνιστικών κομμάτων, με βάση τη Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης. Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι οι θεωρητικές και προγραμματικές θέσεις και η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας επιδρούν πολύ θετικά σε χιλιάδες αγωνιστές σε όλο τον κόσμο, που παλεύουν για την οικοδόμηση κομμουνιστικών κομμάτων και επαναστατικών δυνάμεων όπου δεν υπάρχουν, ή για να αντιμετωπίσουν διαλυτικά και οπορτουνιστικά ρεύματα που επιδιώκουν να καταστρέψουν ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα.

Με ιδιαίτερη προσοχή και προτεραιότητα παρακολουθούμε την πάλη του ΚΚΕ, καθώς η Ελλάδα έγινε επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας στην τρέχουσα καπιταλιστική κρίση. Η επίθεση για την απαξίωση της εργασίας και τη διάλυση των κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων απαντιέται από μια οργανωμένη δύναμη του ταξικού εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ που στην πρωτοπορία του είναι το ΚΚΕ. Οι γενικές απεργίες, η συγκεκριμένη μάχη της περιφρούρησης, στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες, τους άνεργους, τους μετανάστες εργάτες, τις εργαζόμενες γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισοπρολετάριους και τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τους φοιτητές, με αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πολιτικοποίηση σφυρηλατούν μια λαϊκή συμμαχία, με καθαρά επαναστατικό πρόγραμμα, ικανό να ανατρέψει τον καπιταλισμό.

Παρακολουθούμε με αισιοδοξία κάθε βήμα της πάλης που διεξάγεται στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στη θέση ότι ζούμε στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων, της μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ είναι κόμμα υποδειγματικό για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Εμείς από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, που συμπίπτουμε στις ταξικές εκτιμήσεις, στην εκτίμηση για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, στην ανάλυση του ιμπεριαλισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, συμφωνούμε με τις προσεγγίσεις και τις θέσεις σας.

Αγαπητοί σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,

Είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη περίοδο θα πρέπει να δυναμώσουν περαιτέρω οι δεσμοί ανάμεσα στα κόμματά μας.

Είμαστε πεισμένοι για την επιτυχία των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Είμαστε πεισμένοι ότι με το μαρξισμό-λενινισμό, τα Κομμουνιστικά μας Κόμματα με νέες επαναστάσεις θα επιβεβαιώσουν ότι ζούμε στην εποχή της μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ζήτω το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας!

Ζήτω ο μαρξισμός-λενινισμός!

Ζήτω η εργατική τάξη!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ