ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με την κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη, αλλά και στους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, θέτει πιο επιτακτικά την ανάγκη της κοινής δράσης και της συμμαχίας τους, όχι μόνο για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αλλά και για να βάλουμε τέρμα στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματά μας. Δεν παραγνωρίζουμε τις διαφορές, τις αντιλήψεις που έχουν αυτά τα στρώματα, αλλά υπάρχουν αντικειμενικά σήμερα πολύ περισσότερες δυνατότητες για να προχωρήσει η κοινή δράση και η κοινωνική συμμαχία.

Οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, που πολλοί δουλεύουν 10 και 12 ώρες την ημέρα μαζί και με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, αν και είναι ιδιοκτήτες γης και ορισμένων άλλων σκόρπιων μέσων παραγωγής, έχουν μοναδικό συμφέρον από την κατάργηση των μονοπωλίων, σε τελική ανάλυση από την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από την ανατροπή της εξουσίας της.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι τα βιομηχανικά, εμπορικά μονοπώλια, οι τράπεζες, η φορολογία του κράτους τους, που όλα μαζί αφαιρούν από το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων το μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, συνθλίβουν το εισόδημά τους. Είναι το καπιταλιστικό σύστημα που αργά ή γρήγορα θα τους καταστρέψει ως αυτόνομους παραγωγούς και εργαζόμενους, θα τους ρίξει στην ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση στην υποαπασχόληση. Ακόμα και αν τους διατηρήσει για ένα διάστημα, οι συνθήκες της ζωής τους θα χειροτερέψουν.

Αντικειμενικά, και το δικό τους συμφέρον βρίσκεται στο δρόμο σύγκρουσης και ανατροπής των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, στο πλευρό της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας. Μονόδρομος για τα συμφέροντά τους είναι ο κοινός αγώνας τους με τους μισθωτούς, στους αγώνες ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους (EE, NATO, Σένγκεν κ.ά.), στα κόμματα και στις κυβερνήσεις τους, τελικά ενάντια στο κράτος των καπιταλιστών.

Η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η εμβέλειά του, η αποτελεσματικότητά του συνδέονται και με το αδυνάτισμα των συμμαχιών του μονοπωλιακού κεφαλαίου και την ισχυροποίηση των συμμαχιών της εργατικής τάξης. Η απόσπαση από την επιρροή της αστικής τάξης των μικρών ΕΒΕ και των μικρών αγροτών, είναι μέρος της ταξικής πάλης.

Αυτό το καθήκον δεν μπορούν να το εκπληρώσουν οι παλιές και νέες δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ανεξάρτητα από το προσωπείο που φορούν κάθε φορά, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, αφού έχουν επιλέξει συνειδητά τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας με το μεγάλο κεφάλαιο. Συνειδητά βάζουν πλάτη για να ξελασπώσουν το καπιταλιστικό σύστημα από την κρίση του και να μακροημερεύσει εντείνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Μπορεί να το υλοποιήσει και το κάνει αποτελεσματικά μόνο ο ταξικός πόλος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που παλεύει με συνέπεια ενάντια στα μνημόνια και τις βάρβαρες ταξικές πολιτικές, αλλά και στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τα γεννά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ, μαζί με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, με βάση το κοινό πλαίσιο πάλης με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό που έχουν συνδιαμορφώσει, έχουν αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλίες και κοινούς αγώνες βάζοντας τη βάση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, μικρών αγροτών, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, που παλεύει ενάντια στις πολιτικές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος του λαού χωρίς καπιταλιστές, για τη λαϊκή εξουσία.

Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση του ΠΑΜΕ, του ΕΚ Λάρισας και των ταξικών σωματείων, Ομοσπονδιών και ΕΚ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τους μικρούς αγρότες της Θεσσαλίας που αγωνίζονταν για ένα μήνα στο μπλόκο της Νίκαιας, ήταν ένα απτό δείγμα πώς οικοδομείται από τα κάτω, μέσα στον αγώνα η κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών. Κοινός αγώνας και συμμαχία με ένα πλαίσιο αιτημάτων που εκφράζει όχι μόνο τις ανάγκες επιβίωσης των μικρών αγροτών και εργατών, αλλά και την ανάγκη και δυνατότητα της ανάπτυξης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με μια ριζικά διαφορετική πολιτική, κόντρα στα συμφέροντα των καπιταλιστών και της ΕΕ, προς όφελος του λαού. Μιας πολιτικής που θα αυξήσει κατακόρυφα την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή μέσα από την οργάνωσή της στον παραγωγικό συνεταιρισμό, με φθηνότερο κόστος παραγωγής, που θα βάλει φρένο στις εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε, που θα εξασφαλίσει τη διατροφή του λαού μας με φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα, πλήρη και σταθερή εργασία όχι μόνο στους σημερινούς αγρότες, αλλά και σε πολλές χιλιάδες ακόμα, την τροφοδοσία και ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εξαγωγών, στην εισροή συναλλάγματος στη χώρα και όχι εκροή με αθρόες εισαγωγές όπως γίνεται σήμερα στο πλαίσιο της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και της καταστροφικής ΚΑΠ της ΕΕ για τους μικροαγρότες.

Οργανώσαμε πολλές μαζικές επισκέψεις σωματείων με μέλη τους στο μπλόκο, μαζική συμμετοχή του ΕΚ Λάρισας και σωματείων του στις συσκέψεις φορέων που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας, μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς με πρωτοβουλία του ΕΚ στη Λάρισα, κοινές περιοδείες - ομιλίες σε εργασιακούς χώρους.

Αποκορύφωμα αυτής της κοινής δράσης ήταν η μεγαλειώδης συμμετοχή χιλιάδων απεργών από τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 20 Φλεβάρη, απ' όλους τους Θεσσαλικούς νομούς και όχι μόνο, στον κόμβο της Νίκαιας όπου μαζί με τους αγρότες άνοιξαν τον εθνικό δρόμο που είχαν αποκλεισμένο τα ΜΑΤ, αποδείχνοντας έμπρακτα ότι η κοινή δράση, η συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, νεολαίας και γυναικών μπορεί να τσακίσει όχι μόνο την πολιτική του «νόμου και της τάξης» του κράτους των καπιταλιστών, αλλά στο βαθμό που αυτή δυναμώσει, να ανατρέψει και τη βάρβαρη πολιτική, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Αλλο απτό δείγμα της κοινής δράσης και πρόπλασμα της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, μικρών αγροτών, ΕΒΕ, νέων και γυναικών στη βάση, αποτελεί η δημιουργία εκατοντάδων Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα σε συνοικίες και κεφαλοχώρια σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοστάτες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις επιτροπές αγώνα και τους συνδικαλιστές, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ και την ΟΓΕ, οι οποίες έχουν αναπτύξει μεγάλη και πρωτοπόρο δράση σε διάφορους τομείς.

Δράση για την επιτυχία απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, για την προστασία των ανέργων, ενάντια στα χαράτσια, στις διακοπές ρεύματος, νερού, για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, εκπαίδευσης ενάντια στις κατασχέσεις. Δράσεις ταξικής αλληλεγγύης σε ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους αγρότες, ΕΒΕ, νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες τους με δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων και φτωχών λαϊκών οικογενειών από εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, εκδηλώσεις για τα παιδιά και τους ανέργους, τράπεζες αίματος, συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων και άλλων ειδών, όχι ως πράξη ελεημοσύνης, αλλά ως στοιχείο του αγώνα για την υπεράσπιση του κάθε ένα που πλήττεται από την κρίση και τις αντιλαϊκές πολιτικές, κάνοντας πράξη το σύνθημα «κανένας μόνος του απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, όλοι για έναν και ένας για όλους».

Θετικά βήματα κοινής δράσης και συμμαχίας έχουν γίνει και σε ορισμένους κλάδους ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους σπουδαστές, όπως στον κλάδο των κατασκευών με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο, σε συνδυασμό με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε στέγη και άλλα έργα υποδομής, που αποτελεί τη βάση για τη δράση των συνδικάτων οικοδόμων, με σωματεία αυτοαπασχολούμενων του κλάδου, επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς, ενάντια στη δράση των μεγάλων ομίλων στον κλάδο. Στον κλάδο του Εμπορίου με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων του Εμπορίου και τη συμμετοχή αντίστοιχων συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, με επίκεντρο την πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και άλλα προβλήματα.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να στεριώσει και να αναπτυχθεί η κοινή δράση και η κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών, ΕΒΕ, νέων και γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, με σταθερό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό.

Το κοινό πλαίσιο αιτημάτων και πάλης που έχουν επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ είναι η βάση γι' αυτό.

Βασικοί άξονες αυτού του πλαισίου αποτελούν, η πάλη ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγάλου κεφαλαίου, για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, τη διαγραφή όλου του χρέους που δημιούργησε και ωφελείται η πλουτοκρατία, για την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ και το NATO, να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία.

Η πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, για την προστασία των ανέργων, η πάλη για την προστασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για την εξασφάλιση της διατροφής και της στέγασης όσων δεν μπορούν να τα εξασφαλίσουν, ενάντια στη φοροεπιδρομή και στα χαράτσια, για να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η πάλη ενάντια στις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, εκπαίδευση, για ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό και πολιτισμό, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για φθηνή και ποιοτική λαϊκή στέγη, για δημόσιες φθηνές συγκοινωνίες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες. Για κρατική φροντίδα για τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ, για τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού, για την υπεράσπιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και της χώρας, ενάντια στα σχέδια, τους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, για την αποχώρηση της χώρας μας από το NATO και την απομάκρυνση των ξένων βάσεων από το έδαφος μας.

Το εργατικό κίνημα και οι σύμμαχοί του πρέπει να αποκτήσουν ετοιμότητα και ικανότητα δράσης για να αντιμετωπίσουν την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κρατικής παρακρατικής εργοδοτικής βίας και καταστολής, τη δράση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που επιχειρεί να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τη δράση αντιδραστικών εθνικοσοσιαλιστικών, φασιστικών δυνάμεων τύπου Χρυσής Αυγής μέσα και έξω από τις γραμμές του κινήματος, με στόχο την κατάπνιξή του, την αναχαίτιση ανόδου της ταξικής πάλης.

Αυτός ο κοινός αγώνας και η συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας και γυναικών, πρέπει να κατευθύνεται στο στόχο να αφαιρέσουν την εξουσία, τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που μας κλέβουν οι εκμεταλλευτές μας, και να φτιάξουμε τη δική μας εξουσία, να οργανώσουμε την οικονομία με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, πρέπει να δυναμώσει η κοινή δράση, η αλληλεγγύη και η συμμαχία σε κάθε κλάδο με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στις λαϊκές συνοικίες και κεφαλοχώρια μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα είναι μπροστάρηδες.


Τάσος ΤΣΑΠΛΕΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org